OSVRT ZA OVU SEZONU

Pobjednik nikad turbulentnije sezone Masterchefa Hrvatska je Luka Veić

Iza nas je sezona koju su mnogi kritizirali, koja je na male ekrane dovela izrazito talentirane mlade nade domaće scene, ali i neke sjajne, a nedovoljno poznate chefove

Pobjedom Luke Veića, jednog od 24 kandidata koje smo još prije tri mjeseca gledali u prepunoj kuhinji studija Nove TV, završila je još jedna sezona superpopularnog showa Masterchef Hrvatska. Nakon trosatne emisije koja je emitirana ovog petka, 29. prosinca, i u kojoj su finalisti, Sarah Mikulec i Luka Veić za žiri pripremali meni od četiri slijeda - od hladnog, preko toplog predjela, glavnog jela pa do deserta, napokon je proglašen najbolji amaterski kuhar u zemlji.

image

U finalu je Luka pobjedio Sarah Mikulec

Luka Dubroja

Luka ima samo 19 godina, dolazi iz Neorića, malog mjesta u zaleđu Splita i do Masterchefa nije imao nikakvo iskustvo rada u profesionalnoj kuhinji. Kako stoji na službenoj stranici Nove TV, ljubav prema gastronomiji naslijedio je od svog djeda i ujne, s kojom često razmjenjuje recepte i ideje. U kuhinji su ga oduvijek zanimale tehnike i moderni tanjuri, a u Masterchefu je kroz različite izazove pokazao kreativnost, snalažljivost i znanje.

image
Luka Dubroja

Što su trebali pripremiti, koliko su vremena imali i što su Sarah i Luka osmislili pripremiti u finalu, pogledajte u videu u nastavku.

Samo finale bilo je prilično napeto, uzbudljivo i gledatelji gotovo do samog kraja nisu mogli odgonetnuti koji od dvoje kandidata će pobijediti. Kako nam je nedavno, kada smo ga uhvatili na jednom adventskom druženju, rekao Damir Tomljanović, jedan od članova žirija, napeta atmosfera vladala je još od proglašenja top šest kandidata kada, rekao je, nitko od njih nije mogao predvidjeti kako će se situacija dalje razvijati.

image
Luka Dubroja

Isto nam je uoči finala potvrdio i Melkior Bašić, također jedan od članova žirija Masterchefa Hrvatska.

"Ova sezona inače je posebna na svoj način, ali ono što ja uvijek govorim je da su kandidati ti koji stvaraju sezonu, njihov karakter i njihova komunikacija. Oni oblikuju smjer u kojem će sve ići. Zadnjih šest, od Petra Tucmana nadalje, vjerujem da su, da im se nisu dogodile male greške, svi mogli završiti u finalu. Stres je tu faktor koji igra najveću ulogu i to je ono što ih je sve zeznulo. I to je općenito nešto što je ljudima u kuhinji najveći problem", rekao nam je Bašić.

image
Luka Dubroja

Dodao je i kako je svaka sezona na kojoj je do sada imao prilike raditi bila prilično napeta te kako su kandidati na početku uvijek uzbuđeni, ali već na prvom stres testu postane jasno tko je zbilja spreman za rad u kuhinji. Osvrnuo se i na posljednje epizode pred samo finale.

"Ono što je ove godine, sada pred sam kraj, bilo posebno zanimljivo je da Luka, Sarah i Manuel nisu znali da postoje dva dijela polufinala. Prvi smo napravili opuštenijim, to smo ih malo iznenadili i nitko nije ispao, a drugi je bio intenzivniji. Matija Bogdan, koji je bio naš gost, to je stvarno lijepo napravio. Fokusirao se na najosnovnije tehnike, a napravio fantastično jelo i puno pažnje posvetio izgledu tanjura, e to je i nama i kandidatima bilo baš zanimljivo."

image
Luka Dubroja

Budući da smo ove godine gledali gotovo svaku epizodu, možemo reći da se ova sezona prilično razlikovala od svih dosadašnjih. Iako postoje oni koji je smatraju najgorom do sada, što zbog pojedinih pomalo banalnih izazova, što zbog neslaganja s odlukama žirija, ne smijemo zaboraviti da je sam show imao i svijetle točke. Osim što se ove godine u show prijavio iznenađujuće velik broj iznimno mladih kandidata (već od 18 i 19 godina) prilično zagrijanih za rad u kuhinji, što svakako daje nadu u budućnost naše gastronomije, i što je velika pažnja posvećena održivosti i pametnijoj upotrebi namirnica, posebno nam se svidio i velik broj gostovanja široj javnosti manje poznatih, ali iznimno kvalitetnih chefova.

image
Luka Dubroja

U ovoj smo sezoni u Masterchefu Hrvatska, naime, imali prilike gledati odličnu Katarinu Vrenc, Roka Nikolića, Marina Plešea, Igora Jagodica, Hrvoja Kroflina, Teu Mamut, a na samom kraju i ranije spomenutog Matiju Bogdana. Svi gosti dovedeni su i raspoređeni smisleno, a kandidati su u izazovima kao što je "follow the chef" imali prilike usporedno kuhati s upravo nekim od pobrojanih, važnih imena naše gastronomske scene te učiti o tehnikama koje će im kasnije, sigurni smo, itekako koristiti. Uz to, upravo je "follow the chef" izazov mnogim gledateljima, barem ako je sudeći po komentarima na društvenim mrežama, bio najzanimljiviji jer je napokon, umjesto često umjetno stvorenih dramatičnih situacija između kandidata, u fokusu bilo kuhanje.

image
Luka Dubroja

Sve nas je to podsjetilo na nekadašnji Masterchef, sezone prije više od 10 godina kada se sve vrtjelo upravo oko hrane i kuhanja i kada su iz showa, na kraju krajeva, izašla neka od danas velikih imena naše scene. Marko Gajski, Marko Palfi, Nikola Lesar, Ivana Čuljak, Vedran Beg, Robert Predrag Žmire, Časlav Matijević, Mario Bobanović danas su chefovi ili vlasnici restorana i slastičarnica. Gajski je sa svojim LD timom na Korčulu donio Michelinovu zvjezdicu, a Lesar već godinama živi i radi na Tajlandu.

Ne smijemo zaboraviti niti činjenicu da neki od kandidata iz prošle dvije sezone danas intenzivno rade na svojim karijerama. Gordana Milaković tako ima svoj bistro u Splitu, Tihomir Krklec jedan je od pokretača brenda Hangry Taco, Željka Bleuš posvetila se slastičarstvu, Tomislav Marković poznat je gostima superpopularnog Brooma 44, a Ivan Temšić kuha u restoranu Evala.

image

Kandidati Masterchefa Hrvatska 2023.

Luka Dubroja

Na kraju krajeva, što god mislili, koliko god kritizirali i uspoređivali hrvatsku inačicu Masterchefa s onom australskom i američkom, dobro je sjetiti se onoga što, iznervirani odlukama režije i žirija, često zaboravljamo. Masterchef je, čak i u formi s više drame, a manje kuhanja, koja ipak zabavlja i hrani široke mase, više nego odlična odskočna daska za one koji se u njemu odvaže sudjelovati. I upravo se na to na kraju našeg razgovora osvrnuo i sam Melkior Bašić.

"Kuharstvo je jako lijep posao, ali nije ista stvar kuhati doma i u restoranu. Zato svima, čak i onima koji ne prođu dalje, uvijek savjetujemo da odu u profesionalnu kuhinju na barem pola dana. Meni je, recimo, taj stres nešto što volim. Nešto što mogu kontrolirati i to mi je super, nekome vjerojatno neće odgovarati, a to je uvijek dobro otkriti prije nego kasnije. Tako da mislim da je Masterchef odlična prilika da se dio toga iskusi prije odlaska u stvarni svijet. Moram reći i da mi je uvijek drago kad netko iz Masterchefa završi u kuhinji dobrog restorana. Jer, kako god to nekome zvučalo, Masterchef stvarno mijenja živote i oblikuje ih u nekom novom smjeru. Ono što kasnije napraviš s time, e to je na tebi i najbitnije je od svega."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:54