TENA KOVAČIĆ

Pobjednica popularnog kulinarskog showa danas kuha egzotične specijalitete u čakovečkom bistrou

 Tatjana Bogomolec
Razgovarali smo s pobjednicom druge sezone kulinarskog showa Kuhan i pečen čija jela danas možete isprobati u čakovečkoj Beški

Simpatična 24-godišnja Tena Kovačić, gledateljima kulinarske emisije Kuhan i pečen poznata kao pobjednica druge sezone, nedavno je preuzela ulogu glavne chefice u čakovečkom bistrou Beška pa s nama podijelila svoja dosadašnja iskustva, želje i planove.

Rekla nam je tako kako ju kuhanje zanima još od malih nogu kada je velik dio svoj vremena provodila uz članove obitelji pomažući pri pripremi ručka i slastica, a kako posljednjih osam godina sve češće za kuhinjskom radnom plohom stoji sama te eksperimentira s okusima koristeći upravo sva ta znanja koja je prikupila kroz godine. Kako je uvijek bila jedna od onih koji jela vole kreirati iz glave, iz znatiželje se prijavila na kulinarski show Kuhan i pečen gdje ju je u pripremi jela pomagao cijenjeni domaći chef David Skoko. Otkrila nam je i kako su upravo on te veliki Tom Gretić, kojeg također neizmjerno cijeni, zaslužni za nova iskustva koja su je po završetku showa tek čekala.

"Smatram da je veliko umijeće uskladiti toliku kreativnost, kuharske tehnike i vremenski pritisak. U tom kratkom vremenu u kojem smo se družili sam zaista puno toga naučila. Moram priznati da stvarno do zadnjeg trenutka nisam očekivala da ću pobijediti, a nisam se ni prijavila s takvom zamisli. Važno mi je bilo dobro se zabaviti, ali sam, naravno, na neki način željela i potvrdu o tome da su moja jela ukusna te da se moj trud u kuhinji ogledava u tanjuru koji poslužim. Pobjeda je bila stvarno šećer na kraju i još slađa upravo zbog toga što sam u show ušla skromno, bez velikih očekivanja", rekla nam je Tena.

image
Tatjana Bogomolec

Nakon pobjede, kako kaže, vratila se svom uobičajenom životu i kuhanju za najbliže, no dodaje, recepte i namirnice počela je birati s puno više samopouzdanja. Eksperimentiranje u kuhinji u kombinaciji s pobjedom u showu doveli ju je, kako sama kaže, do pozicije chefice u Beški, šarmantnom bistrou smještenom u širem centru Čakovca.

"Beška je jedan divan mali bistro u koji sam voljela zalaziti i prije zaposlenja. Ni u ludilu mi ne bi palo na pamet da ću upravo tamo jednog dana moći kreirati svoja jela što me danas jako veseli. U Beški sam od kolovoza i jako sam zadovoljna svojom pozicijom upravo zato što imam slobodu isprobavati neke neobične kombinacije i servirati ih gostima", objasnila nam je pa dodala kako u najstarnijem čakovečkom bistrou kuha nešto drugačija, egzotičnija jela poput te ju je u početku brinulo kako će tamošnji gosti reagirati na takvu vrstu kuhinje.

image
Tatjana Bogomolec

"Iskreno rečeno, u početku nisam znala kakav odaziv očekivati s obzirom na malo egzotičnija jela koja nisu toliko rasprostranjena u našim krajevima. No upravo to je ono što sam htjela – nuditi jela koja nije moguće naručiti na svakom ćošku. Odazivom sam jako pozitivno iznenađena te su upravo curry i falafel najpopularnija jela u bistrou zbog kojih se brojni gosti vraćaju", rekla je.

Osim curryja s pita breadom i rižom, hrskavih falafel okruglica sa salatom od bulgura i tzatziki umakom, tu su još i domaći njoki u emulziji od bijelog vina s pečenom hokaido tikvom premazanom medom i začinima, ali i avokado tost s jajem, humus od cikle, špinata i curryja, tortilja s grahom, povrćem i sirom te club sendvič za doručak. Tena dodaje i kako obožava azijsku kuhinju te je na meni htjela staviti jela koja često priprema kod kuće pa je zbog toga još sigurnija u svoju izvedbu za Beškine goste.

"Kao što se i iz Beškine ponude može vidjeti, volim azijsku kuhinju jer je puna prekrasnih okusa. Bogata je divnim začinima koji se odlično sljubljuju s povrćem, mojim izborom broj jedan. Ali u suštini volim sva kreativna jela koja se baziraju na povrću, dobrim začinima i neobičnim kombinacijama. I 'obična' juha od povrća može biti zanimljiva ako joj se doda nešto neuobičajeno."

image
Tatjana Bogomolec

Otkrila nam je i kako Beškina kuhinja baš nikada ne miruje pa tako ovog Božića spremaju brojne novitete. Smatra kako ima još puno za pokazati pa bi se tako na sadašnjoj poziciji voljela zadržati što dulje i goste upoznati s novim okusima, ali i pred samu sebe postaviti nove i veće izazove te tako poticati vlastiti napredak.

"Planovi su mi svakako nastaviti učiti u svakom mogućem pogledu i unapređivati svoje sposobnosti te uživati u onome što kuhinja pruža. I dalje ću se truditi u kreiranju zanimljivih jela, rjeđe viđenih u našem kraju, van Zagreba. Darovi budućnost uvelike ovise o tome koliko u nju ulažeš danas i koliko joj daješ, a ja nastojim uvijek dati najviše", zaključila je Tena Kovačić na kraju.

image
Tatjana Bogomolec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:24