JESENSKA VINOTEKA

Pobali smo portugizac s Plešivice koji sjajno ide uz pečene kestene, a cijena mu je 30 kuna

 Vedrana Orlović
Ove je godine proizvedeno 1000 litara tog mladog vina čiji okus podsjeća na jagode, kupine i višnju

Među prvima smo imali priliku probati vino Portugizac Plešivica Selection 2020. koje je nastalo tako da su vinogradari s Plešivice - Drago Ciban, Branko Puščak, Željko Vukoder, Zdenko Vučinić, Robert Braje, Josip Braje, OPG Majcenović Nadica, Željko Gregorić i Plešivica PZ - izabrali najkvalitetnije grožđe i preradili ga u Poljoprivrednoj zadruzi Plešivica. Ove je godine proizvedeno 1000 litara tog mladog vina čiji okus podsjeća na jagode, kupine i višnju, a sadrži 12% alkohola te uglavnom nije pogodno za čuvanje i starenje, pa ga je najbolje upariti s već spomenutim pečenim kestenima, patkom, divljači ili zrelim sirevima. Navedeni su se vinogradari udružili još prošle godine, a robna marka vina Zagrebačke županije, Portugizac Plešivica, prvi put je predstavljena čak prije dvadeset godina, kad su se i počeli održavati dani portugisca. Jer, ako se diljem svijeta slavi otvaranje prve boce mladog vina, zašto bismo zaostajali, a imamo itekakvih potencijala.

image
Tzzg


Ove će se godine vino iz Udruge Portugizac moći kupiti i degustirati tijekom nadolazeće manifestacije Kesteni i portugizec, koja se tradicionalno održava uz potporu Grada Zagreba 17. i 18. listopada na Bundeku. Očekujemo ih i na Danima hrane i tradicijskih proizvoda u organizaciji Zagrebačke županije i Grada Zagreba, koji će se održati od 24. do 25. 10. na glavnom zagrebačkom trgu, u sklopu kojeg će se udruga Portugizac Plešivica predstaviti s Festivalom portugisca. Osim na navedenim mjestima, Portugizac Selection 2020. možete kupiti u vinoteci Vintesa (ispred kojeg je ove godine i otvorena prva boca ovog vina), potom u Vrutku, preko web shopa "Zdravi pinklec" te u PZ-u Plešivica po cijeni od 30 kn, a uz jela ga možete kušati u zagrebačkom restoranu Kaiser.

"Portugizec s kestenjem" navek (uvijek) se u ranojesenskim danima guštao u Zagrebu i njegovoj okolici, a na svu sreću tradicija se nastavlja jer kako bolje proslaviti dolazak jeseni i najavu hladnijih dana nego s mladim vinom koje će vas, uz vatru i pečene kestene, dodatno ugrijati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:59