FACEBOOK PIONIRKA

Po receptima legendarne Rajke Sunajko kuha se u New Yorku, Africi i Australiji, kruh je hit

Posjetili smo Rajku Sunajko u njezinu domu na zagrebačkom Borongaju i saznali tajnu njenog legendarnog recepta za kruh.

Prije tri godine, kada je pandemija koronavirusa bila na vrhuncu i nije bilo osobe koja nije barem pomislila na to da počne peći svoj kruh, naišli smo na Facebook grupu Starozagrebački recepti. U to su se vrijeme, baš kao i danas, među članovima dijelili najrazličitiji recepti, od mesnih pečenja, preko čokoladnih kolača, no na kraju svakog dana najviše objava bilo je posvećeno Rajkecu, kruhu koji se ne mijesi i kojem su simpatično nadjenuli ime upravo po članici koja je recept podijelila. Rajka Sunajko sada je već pionirka spomenute grupe, rekli bismo čak i legenda, njezino ime dobro znaju svi članovi, a recepti koje objavljuje gotovo trenutno postaju veliki hit. Nakon Rajkeca, na red su ovih dana tako došli njezini, kako ih naziva, krafini. I kada nam je, čini se kao tisućiti put, na Facebooku iskočila upravo fotografija njezinih razlistanih, primamljivih slatkih peciva i kada smo napokon odlučili napraviti ih sami, tada je postalo jasno - naš je idući cilj kontaktirati Rajku i saznati sve o samozatajnoj ženi koja u popularnoj grupi danas postavlja trendove.

image
Marko Todorov/Cropix

Posjetili smo Rajku Sunajko u njezinu domu na zagrebačkom Borongaju, do kojeg nas je, još dok smo se penjali stepenicama, vodio miris svježe pečenog slatkog tijesta. Dočekala nas je sa svojim suprugom Sinišom, svježe ispečenim cruffinima i, naravno, Rajkecom. Odmah na početku razgovora saznali smo kako se grupi zbog koje danas i izvan granica zemlje znaju njezino ime priključila prije osam godina, i to iz čiste znatiželje. Kako je rekla, ako ništa drugo, barem da dobije ideju što kuhati za ručak.

image
Marko Todorov/Cropix

"Onda sam i sama počela istraživati, gledati filmiće na YouTubeu, pretraživati internet, puno čitati i kad bi mi nešto zapelo za oko, to bih pokušala napraviti. Tako je bilo i s kruhom koji se ne mijesi. To je, zapravo, recept koji postoji već jako dugo. Prvo se vjerovalo da potječe iz Amerike, ali kako sam istraživala, otkrila sam da je zapravo izmišljen u 18. stoljeću u Engleskoj. Uvijek sam radila samo klasičan kruh, a kad sam otkrila da se sastojci mogu samo pomiješati, ostaviti da se dižu preko noći, a onda ujutro ispeći, morala sam probati. Ispalo je super, podijelila sam recept u grupi i ljudima se svidjelo. Ma, mislim da je to zapravo izvrsno za one koji rade i nemaju vremena ni volje mijesiti tijesto i baviti se time i zato mislim da je to tako dobro prošlo. Još je u to vrijeme bila i korona, pa su svi pekli kruh, žene su mi se javljale s otoka, a poslije sam dobivala i poruke od naših žena iz New Yorka, Afrike i Australije. Sve je zanimao taj kruh", ispričala nam je kroz smijeh i dodala kako je naišla uglavnom na pozitivne komentare, a na poneki negativan nije se previše obazirala.

image
Marko Todorov/Cropix

"Znate, to su sve recepti koje ja negdje pronađem, probam nekoliko puta napraviti jelo, malo prilagodim i onda objavim. Nisam ih ja izmislila, a kako i danas uopće nešto izmisliti - pa sve već postoji", komentirala je Rajka.

Pomama kakva se dogodila s Rajkecom ovih se dana događa i s brzim cruffinima iz kućne radinosti. Daleko su od onih kakve nude zagrebačke zanatske pekarnice, ali su nevjerojatno jednostavni za pripremu i toliko primamljivi da, kada naiđete na fotografiju, teško se othrvati želji da ih napravite i sami.

"Kod tih cruffina problem je samo motanje, za to stvarno treba pogledati videorecept na YouTubeu, ali jednom kad shvatiš, ide k‘o od šale. Ja volim ta domaća jela, sve tako radim i mislim da se to ljudima baš sviđa. Ima tu novijih, ali uglavnom većinu recepata koje dijelim znam već godinama i pokupila sam ih od svoje mame. I moja je svekrva bila talentirana kuharica, pa sam i od nje puno naučila. Sve vam to ide iz obitelji", pričala nam je Rajka dok je postavljala stol. Rekla je, naime, kako njezinu kuhinju ne smijemo napustiti a da ne isprobamo neku od delicija.

A tko inače uživa u svemu što skuhate, pitali smo je.

"Zbog zdravstvenih razloga, ja ne smijem previše slatkog, moj muž uglavnom pojede jedan komad i dovoljno mu je, a onda sve ostalo podijelimo susjedima i obitelji. Znam da ljudi koji još rade i nisu u mirovini kao mi nemaju vremena kuhati i raditi toliko slastica, pa ih volim razveseliti nečim što sam taj dan napravila", objasnila nam je.

Osim kruha i cruffina, članovi grupe Starozagrebački recepti posebno vole i Rajkin recept za varivo od poriluka kakvo je radila i njezina majka, a veliki su hit neko vrijeme bile i rolice od lisnatog tijesta koje je punila kremom od vanilije. Između pečenja novih tura cruffina ovih dana radi i krafne, no za najbolji recept, priznala je, ovaj put nije zaslužna ona.

"U grupi postoji jedna Milena čiji je recept za krafne ogroman hit. Odličan je, bila sam oduševljena kad sam ga isprobala, jako je jednostavan, a krafne ispadnu savršeno. Mislim da bi uspio čak i nekome tko ih prvi put radi", pohvalila je Rajka drugu članicu grupe na Facebooku. "Tamo zaista svi vole dijeliti recepte, neki se uhvate super, a neki ne, ali svaki je poseban na svoj način. Ne bih rekla da sam zvijezda ili legenda, kako me znaju nazivati, ne doživljavam se tako. Ja samo volim kuhati, to mi je kao terapija, uživam u tome i volim se izgubiti u tom poslu, a ako se nekome svidi neki moj recept kao što se, recimo, meni sviđa ovaj Milenin za krafne, još mi je draže. Eto, samo da mi je kuhati što dulje."

RECEPTI

Rajkec (kruh koji se ne mijesi)

  • 3 šalice brašna
  • 1 1/2 šalica tople vode
  • na vrh žličice suhog kvasca
  • žličica soli
image
Marko Todorov/Cropix

Sve sastojke miješajte žlicom dok se ne spoje. Nemojte miksati. Ostavite tijesto da se diže najmanje četiri sata na sobnoj temperaturi, a zatim ga istresite na pobrašnjenu podlogu i formirajte kuglu. Smjesa neka bude meka mekana, rijetka. Pećnicu zagrijte na maksimalnu temperaturu i u nju stavite zdjelu s poklopcem. Kruh premjestite na papir za pečenje i stavite u vruću pećnicu. Pecite pola sata. Nakon toga otklopite i pecite još deset minuta na 200 Celzijevih stupnjeva.

Savjet!

Jedna šalica koja se navodi u receptu odnosi se na 2,2 decilitra. Ako koristite manju, prilagodite količine brašna i vode. Koristiti možete obično glatko brašno, ali ga možete kombinirati i s drugim vrstama brašna kao što su pirovo, raženo ili kukuruzno. Kruh je najbolji ako ostavite da se diže preko noći.

image
Marko Todorov/Cropix

Brzi i jednostavni cruffini po receptu Rajke Sunajko

  • 300 g glatkog brašna
  • 140 ml tople vode
  • 6 g suhog kvasca
  • 50 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 1/2 žličice soli
  • 125 g maslaca (za premazivanje tijesta)

Od brašna, vode, kvasca, šećera, maslaca i soli umijesite tijesto. Ostavite ga na toplom kako bi se diglo, a kada se volumenom udvostruči, podijelite ga na šest istih kuglica. Pustite kuglice da se dižu 15 minuta. Svaku kuglicu valjajte u dužinu dok tijesto ne postane prozirno. Premažite cijelu površinu maslacem i zarolajte kao kiflicu. Dodatno valjajte rukama kako biste dobili dugačak valjak, a zatim prerežite po sredini cijelom dužinom i zavrnite ukrug tako da prerezana strana stoji prema van. Stavite u namašćeni kalup za muffine i pecite na 220 stupnjeva 15 do 20 minuta. Na pečena peciva stavite pekmez i pospite ih šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 09:10