Kada se ljubitelju vina, recimo iz inozemstva, trebaju pojasniti ili približiti svojstva najcjenjenijih plavaca, najlakše je povući paralelu s amaroneom ili châteauneuf du papeom jer se radi o stilski vrlo sličnim vinima, koja su toliko slavna da sugovornik nakon te usporedbe sasvim dobro razumije što ga čeka u boci ponuđenog plavca. Naravno, postoje i razlike, prije svega u načinu uzgoja, sortimentu i procesu vinifikacije i dozrijevanja. Plavac mali se uzgaja u grmolikom uzgoju, s trostrukom insolacijom sunca, mora i kamena i daje ekstremno male prinose, zbog čega se koncentracija dogodila već u grožđu na lozi. Grožđe za amarone se uzgaja na blagim i zelenim padinama, jednostruke insolacije, obično na žici u takozvanom pergola uzgojnom obliku koji je jako rodan i daje...
Piše Saša Špiranec
Plavac mali, Amarone i Châteauneuf du Pape, tri stilska blizanca različitog podrijetla
Unatoč razlikama u sortimentu, načinu uzgoja, vinifikaciji i dozrijevanju stilistika je slična. No, plavac najviše klase jeftiniji je od bazičnih varijanti druga dva vina
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....