DOBRA HRANA U 2022.

Pisali smo o malim OPG-ovima i velikim chefovima, vinu i pivu, kuhinjama svijeta i restoranima

Donosimo pregled godine kroz nekoliko probranih priča koje smo vam kroz 2022. ispričali

Iza nas je još jedna uzbudljiva gastronomska godina kroz koju smo dobili priliku upoznati fantastične ljude, a onda i vama prenijeti priče te približiti njihov rad u koji smo se kroz proteklih 12 mjeseci i sami zaljubili. Pisali smo vam o malim OPG-ovima, velikim chefovima i njihovim novim pothvatima, istraživali kuhinje svijeta i kuhali po do tada nepoznatim receptima, birali najbolja vina i pivo i kušali hranu u ponajboljim restoranima na svijetu. Sada, kada je godina došla svome kraju, vrijeme je da se prisjetimo onih priča koje su i vas, ali i nas iznimno veselile. Osim toga, tu su i, naravno, naša testiranja sardina, maslinovih ulja, panceta i drugih popularnih proizvoda iz supermarketa, priče o novim mjestima i ljudima na sceni koje ovim putem nismo uvrstili na listu, ali se ih itekako rado prisjećamo.

VEGANSKI SIJEČANJ, SVE O POVRĆU, CATAPLANI I ŠPEKERICI

Pitali smo za preporuke, napravili popis, obišli popularna mjesta i saznali sve o pametnijem i održivijem načinu prehrane. Siječanj smo, dakle, započeli razgovorom o veganskim opcijama na zagrebačkoj sceni, a s vama smo podijelili i nekoliko odličnih recepata. Cijeli tekst potražite ovdje.

image
Cropix/

Nakon toga, razgovarali smo i s Anom Omazić, zagrebačkom slastičarkom koja sa svoje 23 godine radi u jednom od najuzbudljivijih restorana na svijetu – u The Alchemistu u Kopenhagenu. Ispričala nam je sve o svom gastronomskom putovanju te kako je nakon obrazovanja na slavnom Le Cordon Bleu završila u pariškim restoranima, a na kraju i u Danskoj. Priču o Ani Omazić pročitajte ovdje.

image
Press/

U siječnju smo se ozbiljno bacili i na proučavanje cataplane, čarobne posude u kojoj se krčkaju fina jela portugalskog juga. Ona je, naime, puno više od sjajnog bakrenog suvenira s Pirenejskog poluotoka, a u to smo se uvjerili i sami u kuhinji čuvene splitske konobe Hvaranin. Što smo u cataplani skuhali, provjerite ovdje.

image
Ante Cizmic/Cropix

U to smo vrijeme razgovarali i s legendarnim konobarom opatijske Bevande, Miroslavom Matićem, jednim od posljednjih profesionalaca stare ugostiteljske škole koji je služio Tita i sve hrvatske predsjednike, velik dio domaće estradne scene i velike sportaše. U razgovoru s nama prisjetio se trenutaka iz bogate karijere, a detalje možete pročitati ovdje.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Na kraju siječnja posjetili smo i Jalkovec kod Varaždina gdje smo saznali sve o špekerici. Iako je mnogi poznaju kao jegerovu bijelu sestru, Ivan Tomašković otkrio nam je kako je u pitanju zapravo poseban proizvod koji zaslužuje više pažnje. Pokazao nam je i kako se dobiva ta sušena kobasica za kojom luduju gurmani. Više saznajte ovdje.

image
Berislava Picek/

VELJAČA U ZNAKU KRAFNI, LEKCIJA IZ JEZIKA, GORČINE, CHEESECAKEA I VAŽNIH PITANJA

U drugom mjesecu u godini odlučili smo na test staviti popularne krafne Janje Benić i one tradicionalne te pokušali odabrati favorita. Naša novinarka Lidija Lončarić opasno se bacila na testiranje recepata obiteljskih znalaca, dok je Janja zasukala rukave i napravila svoje već prepoznatljive pržene loptice. Rezultat dvoboja možete provjeriti ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix

Dok su se u jednoj kuhinji pržile krafne, u drugoj je naša novinarka Neda Batinić eksperimentirala s gorčinom. Napravila je nekoliko dobrih zimskih salata s endvijom, cikorijom i radičem i uvjerila nas da, unatoč neobičnim okusima, ipak češće damo priliku upravo ovim namirnicama. Recepte potražite ovdje.

image
Berislava Picek/Cropix

Suradnica Dobre hrane Slavica Šagolj je, pak, u veljači odlučila pokazati kako se cheesecake jede na različitim stranama svijeta. Jer, kako kaže, nekada smo imali starinsku mirisnu pitu od sira, a danas, osim u popularnoj američkoj varijanti, uživamo i u onoj baskijskoj i japanskoj. Ultimativni tekst za ljubitelje cheesecakea potražite ovdje.

image
Berislava Picek/Cropix/

Jedna od tema našeg magazina u veljači bio je i jezik. Raspitali smo se kod poznatih kuhara i posegnuli u tradiciju te pripremili šest jela od goveđeg, junećeg, telećeg i svinjskog jezika koji, iako tehnički pripada iznutricama, zapravo je čisti, sočni mišić kojem svakako vrijedi dati priliku. Recepte potražite ovdje.

image
Berislava Picek/Cropix

I dok je dio redakcije vrijeme provodio u kuhinji, urednica weba Dobre hrane Vana Babić pozabavila se pitanjem deficita konobara. Naime, poražavajuće nizak broj učenika koji posljednjih godina upisuju konobarski smjer upozorava na ozbiljnu krizu u ugostiteljstvu. Edukacija je, zaključila je, na niskoj razini, a još veći problem je motivacija. Više o svemu pročitajte ovdje.

image
Shutterstock/

PIVO, PASTRVA, NEOBIČNE SLASTICE I VINA IZ SUPERMARKETA KAO ZVIJEZDE OŽUJKA

Ožujak smo iskoristili za obilazak malih zagrebačkih pivara. Od Borongaja, preko centra Zagreba pa sve do Črnomerca i Gajnica, pronašli smo odlična craft piva kojima se i danas rado vraćamo. Sve o Lokalnoj pivovari, ekipi iz Saso Mange, Bira i Studentskoj pivovari saznajte ovdje.

image
Vedran Peteh/Cropix

Među popularnijim pričama 2022. godine bila je i ona o gračanskom ribnjaku. Često smo joj se vraćali upravo zato što smo shvatili kako većina Zagrepčana zapravo i ne zna da se na sjeveru njihova grada nalazi gračanski ribnjak gdje svakog dana mogu kupiti tri vrste žive pastrve vrhunske kvalitete. Naravno, htjeli smo da se glas pročuje i napravili veliku temu koju svakako vrijedi pročitati. Pronađite je ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix

U ožujku smo se zaputili i do Zadra gdje smo posjetili talentiranog Josipa Tadića. Mladi Zadranin oduševio nas je svojim voćnim slasticama, savršeno vjernim kopijama voćnih plodova od prirodnih sastojaka, te lakoćom kojom ih izrađuje. Slastičarski hiperrealizam Josipa Tadića jedna je od priča koje ćemo još dugo pamtiti. Pročitajte je ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix

Naš suradnik Saša Špiranec u ožujku je pisao o vinima vrijednim investicije iz arhiva vinara kolekcionara. Zaključio je kako domaća vina tek trebaju izgraditi svoj status u kolekcionarskim krugovima, ali i kako bi ulagačima vjerojatno bilo uputnije ulagati u domaća ili barem vina iz manje poznatih regija. Koje je etikete izdvojio, pogledajte ovdje.

image
Shutterstock/shutterstock/

BAKINI MLINCI, CHEFOV SIR I MARENDA MALOG MISTA U TRAVNJU

S dolaskom proljeća bacili smo se na kuhanje jela s medvjeđim lukom, saznali sve o cupcakesima i choux tijestu, tipične deserte pretvarali u slane zalogaje, a od svega, ipak smo najviše zapamtili ime Ive Koletić čije smo mlince tada prvi put isprobali i kojima se od tada vraćamo. Ona, naime, u Velikoj Rakovici kraj Samobora proizvodi domaće mlince koje peče na staroj peći na drva i koji imaju okus baš poput bakinih. Detalje saznajte ovdje.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Osim toga, u posebnom nam je sjećanju ostao i izlet u Liku gdje smo s chefom zagrebačkog restorana Bistro Apetit by Marin Rendić razgovarali o novom projektu – proizvodnji camemberta, tomme blanchea, briea i drugih francuskih sireva koje toliko volimo. Više o svemu potražite na poveznici.

image
Marko Miscevic/Cropix

Na kraju, naš suradnik Zoran Šimunić Šime bio je na Korčuli gdje je u to vrijeme ponovno otvorena legendarna gostionica, restoran Planjak. Mjesto gdje se danas ponovno okupljaju stari i mladi, gdje su se davno zaljubljivali današnji pranone i pranonići, gdje se igralo na karte, bistrila politika i gdje se oduvijek kuhala fina hrana u kojoj se uživalo u dobroj atmosferi. Cijelu priču pročitajte ovdje.

image
Tom Dubravec/Cropix/

SVIBANJSKA RIBLJA GOZBA, ZDRAVI KOLAČI I SLASNI ZALOGAJI S VRUĆE REŠETKE

S porastom temperatura početkom svibnja, naša Slavica Šagolj odmah se bacila na pripremu specijaliteta s roštilja te napravila baš sve, od predjela do deserta. Za to vrijeme, mi smo posjetili Koprivnicu i saznali sve o prgicama, a zatim se zaputili i u Drežnik Brezovički gdje nam je bivši košarkaš Bruno Perić ispričao sve o svojim zdravim slasticama Green Cakes. Njegov brownie u našoj je redakciji nestao u trenu, a sirove torte preporučujemo ekipi kada god stignemo. Detalje saznajte ovdje.

image
Darko Tomas/Cropix

Osim toga, bili smo i u lovu na štuku, grabežljivicu od koje nastaju jela za prste polizati i nekadašnju zvijezdu ribljih gozbi. Iako je danas vrlo rijetka na ribarnicama i nepoželjna u ribnjacima, ova riba itekako ima svoj odani krug obožavatelja, a mi smo ih pronašli u Lonjskom polju. Više na poveznici.

image
Berislava Picek/

Bili smo i u Splitu i obišli tamošnje barove vrijedne pažnje. Na našem popisu tako su se našli Noor bar, Bar Sistema i The Daltonist, a tamošnji su nam barmeni otkrili i nekoliko predobrih recepata. Potražite ih ovdje.

image
Sasa Buric/Cropix/Cropix

PIROT U LIPNJU, LJETNA ŠKOLA PIZZE, CANNES I PALAČINKE IZ CIJELOG SVIJETA

Gordan Zečić, urednik Dobre hrane, ljeto je iskoristio za obilazak Pirota, nevelikog grada u jugoistočnoj Srbiji. Gastroekspedicija je bila potaknuta glasinama da se ondje priprema i jede najbolji roštilj na Balkanu, a kada se vratio, s čitateljima Dobre hrane podijelio je i priče o peglanoj kobasici, kačkavalju i drugim specijalitetima toga kraja. Sve o pirotskom roštilju saznajte ovdje.

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

S druge strane, u Zagrebu se u to vrijeme održavala sjajna mala škola pizze za profesionalce koju je pohađala naša novinarka Lidija Lončarić. U tri dana ispekao se zavidan broj pizza, a što je sve naučila, pročitajte ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix

Na festivalu sedme umjetnosti u Cannesu bila je pak urednica weba Dobre hrane Vana Babić te nam je otkrila što to točno tamo jedu filmske zvijezde. Istražila je i gdje se isplati uputiti nakon odgledanih filmova, a cijelu reportažu možete pročitati ovdje.

image
Privatna Arhiva/

Osim pizze, u jednoj su se zagrebačkoj kuhinji pekle i palačinke. Novinarka Dobre hrane Neda Batinić ovog je puta odlučila istražiti što to doručkuju Irci, Japanci, Korejci, Kinezi i Indijci kada se zažele slasnih palačinki, a potom ih sve i pripremila. Njezine recepte možete pronaći ovdje.

image
Berislava Picek/Cropix

SRPANJ U ZNAKU SUSHIJA, KOZJEG MLIJEKA, MALVAZIJE, UKRAJINSKIH I LJETNIH SPECIJALITETA

Ljetne dane u srpnju proveli smo u kuhinji Tatjane Švonje koja stoji iza brenda It Makes Sushi i koja nam je otkrila sve tajne zanata te dala nekoliko dobrih savjeta za kućnu pripremu sushija. Sastavili smo i pravi vodič kroz najpopularnije rolice. Potražiti ga možete ovdje.

image
Marko Todorov/Cropix

Zatim smo se iz Zagreba uputili u Josipdol na sjeveru Like gdje smo posjetili obitelj Herceg na OPG-u Jagarka i njihove alpina koze koje daju najbolje mlijeko i u čiji smo se sir zaljubili. Cijelu priču pročitajte ovdje.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Posjetili smo i obitelj Kozlović koja je ove godine proslavila desetu obljetnicu od otvaranja njihove moderne vinarije. Saznali smo sve o filozofiji koja stoji iza njihovog rada te sve o njihovoj ljubavi prema malvaziji. Priču potražite na poveznici.

image
Privatna Arhiva/

Bili smo i u Volmama nedaleko Pule gdje nam je Ukrajinka Olena Ruban pokazala kako se rade ukrajinski specijaliteti, peljmeni i vareniki punjeni slasnim nadjevima, a zatim nas je, po povratku u Zagreb, Slavica Šagolj iznenadila sjajnim receptima za ledene deserte od bobičastog voća koje su nas tih dana spasili od nesnosnih vrućina. Priču potražite ovdje, a recepte ovdje.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Ne smijemo zaboraviti niti odlazak u fantastični Mirazur*** chefa Maura Colagreca s kojim smo popričali o konceptu njegova uspješnog restorana, jednog od najboljih na svijetu. Priču potražite ovdje.

image
Matteo Carassale/

KOLOVOZ U BJELOVARU, SVE O NAJSOČNIJEM VOLOVSKOM SRCU I NAJBOLJIM VINIMA IZ SUPERMARKETA

Ljeto smo iskoristili i za obilazak bjelovarske tržnice na kojoj smo pronašli klupe krcate kvalitetnim domaćim voćem i povrćem po razumnim cijenama. Izlet u Bjelovar, zaključili smo na kraju kada smo se kući vratili s vrećicama prepunim domaćih proizvoda, nikada nije bio bolji. Detalje potražite na poveznici.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Pisali smo i o najsočnijem volovskom srcu koje možete pronaći na Dolcu i snažnim ženama s OPG-a Navoj kraj Križevaca. Mama Snježana i njezine četiri kćeri, naime, uzgajaju rajčice zbog kojih se u ljetnim mjesecima na zagrebačkoj tržnici stoji u redu. Nakon toga, naša suradnica Slavica Šagolj skuhala nam je od rajčica šest slasnih jela. Priču o kraljicama volovskog srca obitelji Navoj pročitajte ovdje, a recepte Slavice Šagolj potražite ovdje.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Bili smo i u Splitu gdje nam je chef iz splitskog Artičoka, Stipe Šušnjara, pokazao kako napraviti punjenu roladu od janjećih leđa te otkrio da janjetina može biti predobra čak i kada ne dolazi s ražnja. Recept potražite ovdje.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Na kraju, naš vinski ekspert Saša Špiranec obišao je supermarkete i izdvojio čak 67 kvalitetnih domaćih i stranih butelja do 49 kuna. Neka su bila i znatno jeftinija, a zapravo vrijede puno više. Njegova lista jedna je od onih koje vrijedi spremiti na sigurno. Pronađite je ovdje.

image
Gilaxia/Getty Images

U RUJNU SMO PALILI VATRU I UŽIVALI U SLASNIM KOMADIMA MESA, SENDVIČIMA I DIVNIM TORTAMA

Iako je rujan označio sam kraj ljeta, nismo se dali smesti i još uvijek smo se zabavljali uz roštilj. Ispričali smo vam tako priču o Jurju Grabariću poznatijem kao JGrilla koji nam je pokazao kako grila pravi majstor od roštilja te priredio rođendansko slavlje koje ni kiša nije uspjela pokvariti. Priču i recepte potražite na poveznici.

image
Berislava Picek/Cropix

Bili smo i u Žminju gdje smo saznali sve o omiljenom kolačiću žminjskih gospođa, Kristovoj kruni, a u zagrebačkoj pizzeriji isprobali smo omiljeni talijanski sendvič na hrvatski način – slasni panuozzo. Zatim smo posjetili farmu goveda u Križevcima i novootvoreni butik mesa koji u ponudi ima samo zrelo, suho i odležano meso. Cijelu priču pročitajte ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix

Saša Špiranec pisao nam je o poznatom međimurskom vinaru Davidu Štamparu i izdvojio favorite iz njegova podruma, dok nam je arhitektica i slastičarka Iva Erić pokazala kako nastaju najljepše torte u gradu te zašto za njih postoje liste čekanja. Detalje saznajte ovdje.

image
Marija Laća/Ustupljene Fotografije

LISTOPAD: IZABRALI SMO NAJBOLJE RESTORANE, BILI U LOVU NA TARTUFE, POSJETILI BASKIJU I U MARSEILLE

Listopad je bio mjesec u kojem smo kraju priveli projekt Dobri restorani te proglasili najbolje na domaćoj gastronomskoj sceni.

Priznanja smo i ove godine dodijelili restoranima u četiri kategorije; Tradicionalni restoran, Restoran visoke kuhinje, Hotelski restoran visoke kategorije i Restoran kreativne urbane kuhinje. Svaki od posjećenih restorana ocijenili smo prema četiri osnovna kriterija, a to su kvaliteta hrane, usluge i ambijenta te vrijednosti za novac. Na kraju, nakon dugotrajnog vijećanja i rasprave, odluku o rangiranju najboljih donio je četveročlani žiri. U prekrasnoj dvorani hotela Esplanade nagrade su dodijelili čelni ljudi Jutarnjeg lista i partneri projekta, a dodjeli su prisustvovali brojni uzvanici iz gastronomskog svijeta i javnog života.

image
Davor Pongracic/Cropix

Nagrada za najbolji tradicionalni restoran pripala je splitskom restoranu Dvor, gdje smo isprobali sjajna jela chefa Hrvoja Zirojevića. Zagrebačkom restoranu Tekka pripalo je prvo mjesto u kategoriji kreativne urbane kuhinje. Najboljim restoranom u kategoriji Hotelski restoran visoke kategorije proglašen je Cap Aureo u rovinjskom Grand Park Hotelu. U kategoriji najboljih restorana visoke kuhinje vodila se prava borba, a naš je stručni žiri prvim mjestom na kraju odlučio nagraditi restoran Noel, ujedno i jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Osim najboljih restorana, posebnu smo pozornost posvetili i izboru najboljeg chefa godine, a ta je titula ove godine pripala svestranom, upornom i talentiranom Hrvoju Kroflinu koji nas je svojim inovativnim jelima u restoranu ManO2 oborio s nogu. Nagradu "Andrej Barbieri", pokrenutu u spomen na chefa Barbierija koji je imao velik utjecaj na modernu hrvatsku gastronomiju, svake godine dodjeljujemo mladim chefovima u usponu. Nagrada je to koja pripada pojedincima koji su svojim dosadašnjim radom pokazali velik talent i upornost te se od njih mnogo očekuje i u budućnosti, a ove je godine otišla u ruke Jakovu Ujakoviću iz šibenskog restorana Pelegrini. Na kraju, ali ne i najmanje važno, na svečanoj dodjeli podijelili smo i nagradu za Vinsku kartu godine. Ovo priznanje svake godine dodjeljujemo restoranima koji posebnu pažnju posvećuju izboru i ponudi vinskih etiketa, a ovog je puta pripala šibenskom Pelegriniju i sommelieru Branimiru Vukšiću. Sve detalje možete pronaći ovdje.

image
Matija Djanjesic/Cropix
image
Matija Djanjesic/Cropix

Osim toga, otvorili smo sezonu lova na tartufe te u restoranu Old River kraj Mirne od njih pripremili nekoliko zbilja ukusnih jela. Po povratku u Zagreb saznali smo što se to kuha u kuhinji nautičkog kluba Pojoda, a posjetili smo i restoran AM par Alexandre Mazzia u Marseilleu i provjerili zašto je upravo chef Mazzia jedan od 50 najboljih na svijetu. Detalji su na poveznici.

image
Berislava Picek/Cropix

Jurica Pavičić poslao nam je gastronomski putopis iz Baskije, zemlji lijepe prirode i osebujne morske kuhinje. No, uz 40-ak restorana s Michelinovim zvjezdicama, Pavičić je ipak odlučio provjeriti kako jede običan svijet. Njegove dojmove pročitajte ovdje.

image
Privatna Arhiva/

STUDENI U ZNAKU KELJA, ŠIPKA, JAPANSKE KUHINJE, PLAVE RIBE I JABUKA

S dolaskom hladnijih dana, okrenuli smo se jelima na žlicu, a među prvima na pamet nam je palo kelj varivo. Posjetili smo zato OPG Fileš, poznat svima koji voće i povrće nabavljaju na tržnici Kvatrić, nabavili svježi kelj, a potom nas je chef Ivan Zidar iznenadio s nekoliko jela koja su u trenu nadmašila svako kelj varivo koje smo do sada isprobali. Recepte i priču potražite ovdje.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Razgovarali smo i s Japankom Maki Nagayoshi iz malog zagrebačkog take-out restorana Pink Pig koja nam je otkrila sve o slastici mochi za kojom luduju Hrvati, ali i o nattu, zdravom dodatku prehrani koji danas i sami volimo koristiti. Detalje saznajte na poveznici.

image
Vedran Peteh/Cropix

U Slavoniji smo saznali kako se radi pekmez od šipka, a urednik Dobre hrane Gordan Zečić napravio je i nekoliko skromnih jela od plave ribe koje jedva čekamo kopirati. Što sve spremiti od inćuna, lokarde, skuše i srdela kako biste uživali u stvarno posebnom ručku, saznajte ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix

Na kraju, Slavica Šagolj povela nas je jabukom po Europi i napravila šest deserata iz šest zemalja. Teško je odlučiti je li nam bila bolja starinska pita ili talijanski klasik, francuski tart ili irska torta. Recepti su ovdje.

image
Berislava Picek/Cropix

BLAGDANI U PROSINCU: SLASTICE, PEČENKE, SARMA I NOVI PROJEKTI

U posljednjem mjesecu ove godine pisali smo vam o sarmi iz zagrebačkog restorana Ježeva kućica, radili smo slasne pečenke za blagdanske gozbe, a mlade nade domaćeg slastičarstva, Luka Sopta, Nina Šarić i Ana Marić, napravili su nam tri predobre prigodne slastice.

image
Marko Miscevic/Cropix

Saznali smo i sve o popularnom kuhanom vinu, a posjetili smo i novi restoran Priske Thuring u Istri te saznali sve o izraelskoj kuhinji od dvojca iz zagrebačkog Figa Gardena. Njihovu priču pročitajte ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:16