Petru Jelenić ne treba posebno predstavljati. Jedna je to od najpoznatijih, a još važnije i najboljih slastičarki ne samo u Hrvatskoj nego i na ovim prostorima. Simpatična, vedra, kreativna i - svi koji je znaju mogu potvrditi - predana, marljiva i nesebična podijeliti svoje znanje i iskustvo kolegama, ali i amaterima zaljubljenim u (njezine) slastice. Pa ne čudi da bi je svatko želio u svom timu. A nekome se i posrećilo...
Kako ekskluzivno doznajemo, Petra Jelenić uskoro će početi suradnju s poznatim restoranom SOL tapas na hrvatski chefa Mate Jankovića i to u segmentu slastica u zagrebačkoj Gradskoj kavani. Službeno je to potvrdio i chef Janković objavivši velike vijesti na svojim društvenim mrežama.
Koncept slastica u mnogima omiljenom restoranu na zagrebačkom glavnom trgu, doznajemo, pratit će koncept chefa Jankovića ili kako samo ime restorana kaže - tapas na hrvatski. Bit će to, sigurni smo, slatka agramerska priča s potpisom Petre Jelenić, gdje će se, sebi vjerna, osloniti na hrvatsku tradiciju.
"Velika vijest za SOL tapas na hrvatski i Gradsku kavanu! Našem timu pridružila se vrhunska slastičarka Petra Jelenić, koja će podići ponudu slastica na potpuno novu razinu. Petra će, uz unapređenje ponude, pokrenuti i slastičarsku ponudu u Gradskoj kavani. Ovaj korak donosi prednosti ne samo našim gostima, već i cijelom timu, koji će imati priliku učiti od jednog od najboljih slastičarskih stručnjaka u Hrvatskoj. Veselimo se ovoj suradnji i jedva čekamo da vam otkrijemo što spremamo", poručili su iz restorana Mate Jankovića.
I zbog toga rođenu Samoborku ne cijene samo u slastičarskim krugovima, već na sveobuhvatnoj gastro sceni. Susretljiva je prema novinarima i uvijek spremna za izazove, a vjerojatno bi se i sama složila kako joj u životu jedino nedostaje vremena za sve što bi htjela i voljela napraviti.
Njezin slastičarski put započeo je 1991. u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Zagrebu. Bila je tada prva generacija trogodišnjeg usmjerenog obrazovanja. Nakon škole počela je raditi u jednoj kvartovskoj slastičarnici gdje ju je, kako kaže na svom Slatkopisu, lavica Sofija učila prvim slastičarskim koracima i sočnom kuhinjskom rječniku. Potom je u drugoj slastičarnici svaki dan valjala lisnato tijesto od 12 kg brašna na ruke zbog čega su, zbog Petre morali sniziti stol.
Godinu dana kasnije dobila je posao za koji kaže da definitivno nije bila spremna. Naime, otvarao se u listopadu 1995. hotel Sheraton Zagreb, a na nagovor oca, napisala je životopis i počela raditi na poziciji Commis 3.
"Pojma nisam imala o kuhinjskoj hijerarhiji, hotelima, outletima. Termin Mise-en-place znala sam iz škole. Što to točno znači krvavo sam naučila. To je bilo najintenzivnije doba učenja i treniranja živaca. Plus, tamo sam upoznala ljude s kojima dan-danas surađujem, učim, borim se", opisala je Petra na svojim stranicama.
Nakon Sheratona u Zagrebu zaputila se u Sheraton Deira Hotel u Dubai. Tamo je provela nešto manje od dvije godine i nakon godišnjeg i terorističkog napada na New York 2001. više se nije vratila. Posao je pronašla u slastičarnici Vincek u Zvonimirovoj ulici, a ubrzo i u renoviranom hotelu Esplanade Zagreb gdje su tražili Pastry chefa. Nakon osam mjeseci Zagreb zamjenjuje Dubrovnikom, a Esplanadu Dubrovnik Palace Hotelom gdje je ostala gotovo 5 godina. Uslijedio je Kempinski hotel Adriatic, pa angažman u jednom zagrebačkom cateringu.
Vođenje slastičarnice Mak na konac je, kratko će Petra - posebna priča. Nakon Maka dobila je ponudu raditi kao korporativni Pastry Chef u Bluesun hotelima, a potom je surađivala i s Maistrom kod otvorenja Park hotela Rovinj.
I tu kreće novo poglavlje Petrina života, jer slastice jesu njezin posao, ali i njezina najveća ljubav.
Ulazi u zajednički posao s chefom Tvrtkom Šakotom i Matijom Belkovićem, stručnjakom za kavu i specijalizirane napitke te organsku hranu i otvara Salo na Opatovini. Bila je to vijest, ne dana, nego mjeseca, pa su mnogi čak i ciljano dolazili u Zagreb ne bi li probali barem jednu od Petrinih divnih slastica što je bila, vjerojatno znate, prava lutrija. Naime, nerijetko bi se sve prodalo već kroz jutarnje sate.
Tu je i Slatka kuharica, neodoljiv dokumentarni gastro-putopisni serijal o kojem smo pisali, a u kojem nam Petra kroz 12 emisija ove sezone otkriva neke možda zaboravljene tradicionalna slastice koje će predstaviti u novoj, modernijoj izvedbi. Tema je to i koncept koji se kroz njenu provlači već desetak godina.
A sada kreće nova avantura... na glavnom zagrebačkom trgu, uz bok našeg poznatog chefa. I to u trenutku kad je chef Janković najavio da "mu je želja u SOL dovoditi nabolje i najperspektivnije suradnike, s njima stvarati bolji proizvod, bolju, kreativniju i zabavniju atmosferu za goste i osoblje".
Podsjetimo za kraj kako je upravo chef Marko Jantolek iz SOL-i dobitnik ovogodišnje nagrade "Andrej Barbieri" za najboljeg mladog chefa 2024. po izboru Dobre hrane, o čemu možete čitati ovdje. Ujedno je to i potvrda misije i želja chefa Jankovića. Sretno cijelom timu!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....