JEDNOM ZAUVIJEK

Pećnica ili lonac? Ovo su dva najučinkovitija načina sterilizacije teglica za zimnicu

 Marko Miscevic/Cropix
Jedan od najvažnijih koraka pri pripremi zimnice svakako je i sterilizacija staklenki...

Iako dolazak jeseni znači i kraj sezone svježih ljetnih plodova, nikako ne mora značiti i kraj uživanja u omiljenom voću i povrću. Naime, svima nam je već dobro poznato, početak jeseni idealno je vrijeme za pripremu zimnice, a najvažnija pravila koja svakako valja upamtiti su prilično jednostavna. Pripremite zrele plodove, uzmite si dovoljno vremena, kuhajte pažljivo i obavezno poduzmite sve moguće korake kako bi zimnica potrajala što dulje.

image
Berislava Picek/Cropix/

Bez obzira radite li slane umake ili džemove, upravo jedan od najvažnijih koraka svakako je sterilizacija teglica u koje ćete zimnicu spremiti. Ovaj je korak iznimno važan u slučaju da želite da vaša zimnica potraje što dulje te da se na omiljenom namazu ne pojave neželjene promjene. Kod pakiranja zimnice koristiti možete staklenke koje već imate kod kuće, no pripazite da one nisu oštećene, a pažnju posebice obratite na poklopce. Želite izbjeći oštećenja bilo koje vrste, posebice hrđu.

Kako biste ih sterilizirali na nejednostavniji način, staklenke najprije dobro operite, osušite, a zatim ih stavite u pećnicu na 150 stupnjeva na 10-ak minuta ili na 100 stupnjeva barem 15 minuta. Isto napravite i s poklopcima no njih u pećnici držite nešto kraće, kako se guma s unutrašnje strane ne bi otopila. Kad ih izvadite, bitno je da u njima nema nikakve tekućine i da su potpuno suhe. Također, po vađenju iz pećnice, izbjegavajte dodirivanje unutrašnje strane i rubove staklenke rukama, a kako biste bili potpuno sigurni da ste sve napravili baš kako treba, svakako razmislite o korištenju rukavica.

image
Marko Miscevic/Cropix

Staklenke možete sterilizirati i prokuhavanjem u vrućoj vodi tako da u visoki lonac najprije stavite krpu ili gazu, a zatim i staklenke koje ste dobro zatvorili, potpuno potopili i između kojih ste provukli krpu kako se prilikom kuhanja ne bi sudarale i pucale. Potom u lonac dodajte vodu i kuhajte 10 minuta dok voda ne zavrije. Još vruće staklenke oprezno izvadite iz lonca, napunite ih tek skuhanim džemom i drugom vrstom zimnice, zatvorite i, na kraju, okrenite tako da poklopac gleda prema dolje kako bi se stvorio vakuum. I

Svakako je dobro napomenuti kako se staklenke uvijek pune još tople te kako je, u slučaju da ste sa sterilizacijom završili prije nego je zimnica gotova, dobro držati ih u pećnici ili vrućoj vodi sve do samog punjenja.

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 17:18