Inovacija u kuhinji

Pazite na održivost? Onda će vas razveseliti vijest o biorazgradivoj foliji koju rade od - krumpira!

 Liudmila Chernetska/Getty Images/istockphoto
Bračni par kojem je dozlogrdilo gledati otpadne folije izmislio domišljatu alternativu dobru za okoliš

Kad ste zadnji put ostatak hrane ili pak sendvič za put zamotali u prozirnu plastičnu foliju, jeste li pomislili koliko će vremena trebati da se ta folija razgradi jednom kad je bacite u smeće? Iako nam je izrazito korisna u kuhinji, ipak ima negativne strane koje ne treba zanemarivati, nego je koristiti savjesno. Srećom, inovatori diljem svijeta već godinama pokušavaju doskočiti tom problemu!

image
Liudmila Chernetska/Getty Images/istockphoto

Arhitektica Julia Kay i njen suprug Jordy, koji je svoju karijeru gradio u vinskoj industriji, dugo su razmišljali o tome kako riješiti problem prekomjerne količine plastike koja je u njihovim sektorima nezaobilazna pojava. Odlučni pronaći alternativu, osmislili su sami biorazgradivu prianjajuću foliju koju su nazvali Great Wrap. U suradnji s timom za kemijski inženjering na Sveučilištu Monash razvili su foliju od otpadaka od krumpira pa pokrenuli proizvodnju u Melbourneu u Australiji.

"Nakon mnogo istraživanja, otkrili smo da otpad od krumpira sadrži veliki udio škroba, kao i da tog otpada ima puno u svakoj australskoj regiji", ispričala je Kay za portal Food&Wine, i dodala kako diljem svijeta otpad od krumpira trune i ispušta štetni metan. No, kada se iz njegova škroba izvuče razgradivi biopolimer i pretvori u foliju, taj se zagađivač okoliša pretvara u koristan proizvod.
image
Aleaimage/Getty Images/istockphoto

Great Wrap foliji treba 180 dana da se potpuno raspadne kada se kompostira, a sama činjenica da je izrađena od kore krumpira čini je dugoročno jeftinom za proizvodnju i prodaju. Sve dok ne otvore biorafineriju, ističu u Great Wrapu, ta će folija biti skuplja od klasične koja je trenutno široko dostupna, no smatraju da je pitanje vremena kada će se odnos cijena preokrenuti.
Sama folija trenutno je dostupna u Australiji i SAD-u preko stranice greatwrap.co, a planiraju se proširiti i na svjetsko tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:32