Marinko Topalović novi je cluster executive chef Hiltonovih restorana u Zagrebu, a novi jelovnik OXBO restorana u hotelu Double Tree by Hilton stvarao je u suradnji sa svojim cijelim timom. OXBO je restoran koji je bio sinonim za steakove s grilla, no Topalovićeva je ambicija očito postaviti ga na sam vrh top liste restorana koji nude visokokvalitetnu govedinu. Stoga se, nakon što je više od godine dana proučavao japansku tradiciju uzgoja, odlučio za wagyu, i to najkvalitetniji, koji nosi oznaku A5 (odnosi se na raspored i omjer intermuskularne masnoće te oblik i veličinu odreska). Marinko je odustao od klasičnog pristupa stejkovima jer on jednostavno ne funkcionira kod crne japanske govedine koja ne podnosi previsoku temperaturu. Wagyu se peče na nižoj temperaturi, tek toliko da meso zacvrči, a priprema se u tavi.
Osnovna chefova ideja je upoznati sve koji to žele s okusom wagyu odreska, ali u malim zalogajima gdje se tanko narezani sirovi wagyu servira na vrućem jastučiću bezkvasnog svježe pečenog tijesta na kojem se masnoće govedine rastope pa se osjeti sva tekstura i kakvoća mesa. Wagyu se može naručiti u tri varijante: osim carpaccia možete naručiti wagyu na flat breadu kao i wagyu ramstek A5 s prilozima.
Među ostalim novitetima na karti vrijedi istaknuti odlične skradinske torteline inspirirane skradinskim rižotom, kao i srneći gulaš s knedlama. Kao uvod u glavna jela zanimljivi su bili Yorkshire pudding crab roll i tuna tartar s avokadom i wasabijem.
Posebna zvijezda na predstavljanju nove OXBO karte je ambiciozni i izuzetno talentirani pastry chef Max Todorov. Čokoladna sfera s pistacijama, profiteroli s kremom od buče i sladoledom od cikle te kruška bijele čokolade neki su od njegovih deserata među kojima se teško odlučiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....