Pitate se koju? Ne smijete nepropisno ugasiti roštilj, a kako bi sve bilo po propisu, donosimo nekoliko savjeta.
Riba s gradela, hrskava korica piletine, mekane grilane breskve… Sva ta ljetna zadovoljstva nezamisliva su bez roštilja. I upravo zbog toga mnogi gurmani željno iščekuju ljeto. Nema ništa ljepše od obroka na otvorenom koji ste k tome podijelili s obitelji ili ekipom.
No: bez alata nema zanata pa je vrlo važno da se ispravno brinete za svoj roštilj, a to uključuje i dovoljno vremena za hlađenje. Evo načina na koje treba gasiti roštilj, jer je u ovom slučaju gašenje gotovo jednako važno kao i paljenje.
- Nikad ne bacajte užareni ugljen u smeće. Ugljen može ostati topao i do 24 sata, a i najmanja iskra može uzrokovati požar.
- Mnogi skidaju rešetku s roštilja kad završe. To nije apsolutno nužno, ali ako je skidate, pazite da je dobro očistite i, naravno, da se prethodno posve ohladila.
- Kad ste završili s roštiljem, pustite ga da se malo ohladi, poprskajte vodom i zatvorite poklopac roštilja. Sljedeći put možete dodati svježi ugljen na povaj stari i tako uštedjeti malo novca.
- Dok roštiljate, neka vam pri ruci uvijek bude kanta vode. Za svaki slučaj. Nadamo se da je nećete upotrijebiti, ali bolje spriječiti nego liječiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....