HUMANITARNI BUVLJAK

Ovog vikenda svratite na Ribnjak po novu kuharicu, komad posuđa i uživanje u dobrim zalogajima

 Art Park Zagreb Facebook/
Ako još uvijek nemate planove za nadolazeći vikend, razmislite o tome da posjetite Ribnjak i sudjelujete na humanitarnom buvljaku

Ove subote, 2. srpnja, od 16 do 20 sati u zagrebačkom parku Ribnjak, u sklopu projekta Art Park održat će se humanitarni buvljak. Zainteresirat će moći kupiti hranu koju će pripremati poznati hrvatski blogeri i foodieji, kuharice domaćih i stranih autora te rekvizite za fotografiranje hrane.

"Dvije i pol godine nakon našeg prvog Props buvljaka, hrvatski gastro blogeri se ponovo okupljaju, ali ovog puta u humanitarne svrhe. Ovog puta uz propse prikupljamo i kuharice te će se u Ribnjaku moći probati slani i slatki zalogaji svih nas blogera i foodieja koji ćemo sudjelovati na ovom humanitarnom buvljaku. Nakon prvog buvljaka namjera je bila svake godine nastaviti s ovakvim okupljanjem, ali nas je pandemija malo zaustavila i zato smo željeli da ovogodišnje okupljanje ima malo veću svrhu i možda će ovakva vrsta buvljaka postati tradicija", rekla je Janja Benić, jedna od organizatorica, te dodala kako se posljednjih tjedana vrijedno radi na prikupljanju stvari pa će se tako na buvljaku moći kupiti čak i vrlo tražene kuharice domaćih autorica kao što su Matejka Buča, Željka Klemenčić, Sandra Rončević, Ana-Marija Bujić, Sanja Mikac i Nastasja Chiara Petrić.

image

Janja Benić, jedna od organizatorica buvljaka

Marko Miscevic/Cropix

Ono najvažnije, sva prikupljena sredstva donirat će se Nastji i Jani, Ukrajinkama koje stoje iza brenda Morra Ceramics. Riječ je o kreativkama iz Harkiva koje su u Hrvatsku, zajedno sa svojim psom Kubom, stigle u ožujku, kada je rat počeo, a trenutno su u procesu otvaranja vlastitog studija keramike.

"Stigle smo u Hrvatsku na tjedan dana, samo kako bismo malo odmorile i odlučile gdje ćemo ići dalje, ali onda su nas Hrvati, Hrvatice i Hrvatska šarmirali i odlučile smo ostati. Naš studio i sva naša oprema ostala je u Harkivu u Ukrajini, ali nismo previše razmišljale. Znale smo da se želimo nastaviti baviti keramikom i podučavati ljude na radionicama, pitanje je samo bilo kako, s obzirom na to da nismo imale baš ništa. U tri mjeseca upoznale smo najrazličitije ljude ovdje u Hrvatskoj, od keramičara, profesora, organizatora događaja i otvorilo nam se puno mogućnosti. Tako smo došle i do prostora na Knežiji koji trenutno uređujemo u pravi studio keramike. Plan je otvoriti u srpnju i raditi kao studio i mjesto za radionice", rekle su nam Nastja i Jana u kratkom razgovoru.

image

Nastja i Jana

Ustupljena Fotografija/

Dodale su i kako će radionice za sve Ukrajince koji su, baš kao i one, bili prisiljeni napustiti svoje domove biti besplatne. Održavat će i klasične radionice za sve zainteresirane, a u srpnju će krenuti s prodajom svojih radova. Posuđe su počele raditi kako bi osvijestile javnost o problemima vezanim za žensko zdravlje, feminizam i općenito problematiku koja je u Ukrajini i danas taboo, a uskoro, otkrile su nam, planiraju raditi i posuđe vezano uz tematiku rata. Dodaju i kako će njihov studio biti otvoren za sve te kako stvarati mogu doći i drugi umjetnici koji se bave keramikom, ali nemaju svoj prostor.

S obzirom na to da se po prvi puta susreću s pokretanjem posla u Hrvatskoj, a uz sve to, trenutno žive u hostelu, svaka pomoć je itekako dobrodošla.

"Hrvati su nam do sada pružili veliku podršku u svemu što radimo, stvorili mogućnosti da nastavimo sa svojim poslom i jako smo zahvalne svima koji će sudjelovati na buvljaku u subotu. Vjerujemo da će sva hrana biti ukusna i da će to biti jedan zabavan događaj. Očekujemo upoznati puno novih, kul ljudi i lijepo se družiti, a prikupljena sredstva iskoristit ćemo za kupovinu materijala za naše besplatne radionice i za stvari kojima ćemo upotpuniti prostor", dodale su Nastja i Jana.

image
Ustupljena Fotografija/

Kako je u pitanju humanitarni događaj vezan za hranu, nismo mogli odoljeti, a da ih ne pitamo što im se do sada najviše svidjelo kadu su u pitanju domaći specijaliteti.

"Znamo jako malo o hrvatskoj hrani, ali već smo se zaljubile u blizinu prirode i prirodnih namirnica. Prvi puta u životu probale smo divlje šparoge i rikolu, a svidio nam se gemišt, genijalan izum za ove vrućine", dodaju.

Dobro je spomenuti i kako će se buvljak održati u sklopu Art Parka, koji se ove godine, od 16. lipnja do 17. srpnja, ponovno održava u zagrebačkom parku Ribnjak i nudi bogat program. Koncerti, radionice, pa i ovaj buvljak samo su dio onoga što u mjesec dana trajanja vesela ekipa iz Art Parka donosi u jedan od najljepših zagrebačkih parkova. Za vrijeme trajanja buvljaka održat će se radionice za djecu, a u 20 sati počinje i koncert Integralnog zvuka pa tako svi zainteresirani mogu ostati i zabaviti se i u večernjim satima. Sve detalje o programu ekipe iz Art Parka potražite ovdje.

Organizatorice posebno zahvaljuju i ekipi iz Centra mladih Ribnjak, a više informacija o samom događaju možete potražiti na društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:26