GASTRO VODIČ

Ovog vikenda radimo sočno pečenje i sezonske slastice, gledamo nove serije i obilazimo festivale

 Istock/Marko Miscevic/cropix/Privatna Arhiva/
Prvi jesenski vikend: Što kuhati, koje serije i filmove gledati i što posjetiti?

Iako su pred nama dva relativno topla dana, s prvim danom jeseni totalno smo se prebacili na jesensko raspoloženje. Nakon obaveznog obilaska tržnice, vikend tako provodimo uživajući u slasnim sezonskim jelima, gledamo nove serije i filmove, a u raspored ubacujemo i više nego zanimljiva događanja. Evo što nas ovog vikenda sve čeka.

ŠTO KUHATI?

Vikend smo odlučili započeti mesnim projektom pa tako u već danas krećemo s pripremom porchette. Srećom, braća Čučković s nama su podijelili nekoliko stvarno korisnih savjeta, a u nastavku donosimo i video zapis kako bismo vam dodatno olakšali pripremu.

KAKO NAPRAVITI PORCHETTU

Jednom kada je gotova, a prije samog posluživanja svaka se kriška može nakratko prepržiti na grillu ili grill tavici. Pečena, nenarezana porchetta može u hladnjaku stajati i do nekoliko dana, a od nje možete slagati i sendviče po svom ukusu. Mi je najviše volimo u mekom mliječnom pecivu ili focaccii. Kako ne biste previše vremena proveli u istraživanju recepata za pecivo, u nastavku donosimo nekoliko dobrih prijedloga.

SENDVIČ PECIVA

FOCACCIA PO RECEPTU CHEFA MARKA PALFIJA

image
Marko Miscevic/Cropix/

Ako ste ipak raspoloženi za nešto jednostavniju varijantu ručka i želite iskoristiti namirnice koje imate kod kuće, svakako razmislite i o ručku kao što su sočne mesne okruglice s tjesteninom u juhi od rajčice. Malo drugačiji način pripreme klasika, sigurni smo, osvojit će i male i velike.

MESNE OKRUGLICE S TJESTENINOM U JUHI

image
Marko Miscevic/Cropix/

Nakon talijanskog mesnog klasika i neobične kombinacije juhe, tjestenine i okruglica, bacamo se na deserte. Na vikend popis ubacili smo ih čak nekoliko, a zajedničko im je to što su baš svi pripremljeni od sezonskog voća. Ovog vikenda tako radimo raskošan tart s kremom od limuna i bijelim grožđem, a na popis dodajemo i prejednostavne kruške s hrskavim pahuljicama i medom.

TART S KREMOM OD LIMUNA I GROŽĐA

image
Marko Miscevic/Cropix

KRUŠKE S MEDOM I PAHULJICAMA

image
Marko Miscevic/Cropix


ŠTO GLEDATI?

Kada završimo pripremu deserata, logično, bacamo se na biranje serija i filmova. Dobra je vijest da se ove subote na National Geographic Hrvatska prikazuje repriza epizode "Uncharted" s Gordonom Ramsayjem u kojoj poznati chef vrijeme provodi u Istri s obitelji Skoko pa, u slučaju da ste preskočili premijeru, ovo je dobar način da nadoknadite propušteno. Repriza je na programu danas, u subotu, 25. rujna, u 16 sati.



U slučaju da ste raspoloženi za bingeanje, dobra ideja bit će Netflixov "Crazy Delicious" u kojem natjecatelji svakodnevna jela pretvaraju u nevjerojatne kreacije, a zatim ih stručnjaci ocjenjuju. Dobro je spomenuti kako se u žiriju, uz Carlu Hall i Niklasa Ekstedta nalazi i veliki Heston Blumenthal.

S obzirom na nedavno dodijeljene Michelinove zvjezdice, kako kod nas tako i u Sloveniji, te činjenici da je slovenska Hiša Franko zadržala dvije zvjezdice te da je nedavno chefica Ana Roš proglašena sedmom najboljom na svijetu, a slastičarka Maša Salopek, inače iz Međimurja, najboljom slastičarkom na svijetu, možda nije loša ideja podsjetiti i na petu epizodu druge sezone Netflixovog serijala "Chef's Table". Upravo je ta epizoda posvećena velikoj Ani Roš i jelima koja stvara u slovenskom Kobaridu i, pitate li nas, svakako je vrijedna gledanja.

ŠTO POSJETITI?

Ako vam se pak ovog vikenda vrijeme nikako ne da provesti kod kuće i želite iskoristiti preostale tople dane, dobra ideja mogla bi biti i dva događaja koja se ovog vikenda održavaju u Zagrebu.

Želite li znati kako se najpoznatija zagrebačka tržnica mijenjala kroz desetljeća, svakako se ove subote zaputite na Dolac gdje se, u sklopu projekta Artupunktura, održava projekcija 9 dekada/9 arkada. Projekt je osmislio Studio Boir, a cijela svjetlosna instalacija posvećena je prolasku vremena i promjenama koje su se tijekom godina događale na zagrebačkom Dolcu. Dobro je spomenuti i kako je ovo posljednji dan prikazivanja projekcija pa svakako nemojte propustiti priliku doživjeti najpopularniju tržnicu na jedan sasvim drugačiji način.

9 DEKADA / 9 ARKADA

image
Studio Boir/


Nekoliko probranih filmskih naslova uz street food zalogaje donosi i ovogodišnje izdanje Food Film Festivala. Ove godine festival se održava na Trgu dr. Franje Tuđmana, a osim već poznatih kućica, posjetitelji će moći uživati i u novim jelima, dostupne će biti i piknik košare, a dobro je dodati i kako je gledanje filmova ove godine podignuto na novu razinu.

ŠTO JE NOVO NA FOOD FILM FESTIVALU?

image
Ivana Nobilo/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:22