KRAFNE NA 2 NAČINA

Ovo su ponovno najpopularnije krafne u gradu, zbog njih se čeka u redu, evo kako ih napraviti

 Marko Miscevic/Cropix
Za krafne Janje Benić i ove se godine čeka u redu pa smo odlučili podsjetiti vas na recepte koje je svojevremeno podijelila s nama

Kada smo ove subote bili u uobičajenom obilasku tržnice Dolac, ispred restorana Broom 44 naišli smo na red od 10-ak ljudi. Odmah nam je bilo jasno kako je nastao upravo zbog popularnih krafni Janje Benić, koje se od prošlog tjedna ponovno mogu kupiti samo u Broomu.

Baš kao i prošle, i ove je godine nastala totalna pomama za krafnama koje poznata kreatorica sadržaja i stilistica radi po receptu iz poznate londonske slastičarnice i pekarnice Bread Ahead Bakery i za koje nam je svojevremeno otkrila recept.

image
Neja Markicevic/Cropix

Nakon što je svoje krafne još prošle godine predstavila široj publici nudeći ih upravo u Broomu, o njima se među ljubiteljima ove pokladne poslastice ne prestaje pričati. Trenutno se mogu kupiti u sedam različitih okusa; punjene kremom od limuna, zatim kremom vanilije, slane karamele i vanilije, tu je i punjenje čokolada i šumsko voće, bijela čokolada i malina, bijela čokolada i mango marakuja te klasika - marmelada od marelice. Cijene se kreću od 1,80 eura za klasik do 2,50 eura za kombinacije okusa.

image

Ovogodišnje krafne dolaze u nekoliko različitih okusa, isprobali smo čokoladu sa šumskim voćem

Privatna Arhiva/
image
Marko Miscevic/Cropix

Vrijedi spomenuti i kako smo, nakon što su prošle godine Janjine krafne postale superpopularne, sudjelovali na jednoj od njezinih radionica (za koje se također tražilo mjesto više), a u nekoliko navrata radili smo ih i sami te se i uvjerili koliko zapravo rada i volje stoji iza samo jedne pržene loptice. Naime, ove se krafne rade dva dana i postupak je nešto složeniji od onog po kojem se rade klasične, tradicionalne krafne pa možemo razumjeti i cijene koje bi mnogi mogli doživjeti kao previsoke.

KAKO SU UOPĆE NASTALE JANJINE KRAFNE?

Kako mi je ispričala na jednom snimanju, za sve je kriv njezin suprug. Naime, Janja je dugo tražila prave omjere sastojaka, isprobavala, imala nebrojeno mnogo pokušaja i promašaja, a onda je, inspirirana krafnama iz londonskog Bread Ahead Bakery, pronašla savršeni recept. Krafne je najprije radila upravo za svog supruga i obitelj, potom se za debeljuškaste loptice uvaljane u šećer zainteresirala ekipa koja je prati na njezinom Instagram profilu @janjolinka, a kada ih je prošle godine prvi put ponudila gostima restorana Broom 44 na zagrebačkom Dolcu, za njezinim su krafnama apsolutno svi izgubili glavu. Nakon toga krenula je s radionicama, a i godinu dana nakon što su ih zagrebački gurmani otkrili, pa čak i nakon što je podijelila recepte, u Broomu se i dalje traži krafna više.

image
Marko Miscevic/Cropix

No, u slučaju da ste od onih koji se vole upustiti u izazove i nije vam teško zaprljati vlastitu kuhinju, u nastavku ostavljamo recepte koje je s nama svojevremeno podijelila Janja Benić. Tu je recept za krafne s klasičnim kvascem, za koje će vam trebati dva dana pripreme, a za one entuzijastične, u nastavku ostavljamo i recept za sourdough krafne priprema kojih traje i do nekoliko dana. Osim toga, kada smo prošle godine izazvali Janju na dvoboj krafni, otkrila nam je recept i za kremu od manga i marakuje, koju također možete pronaći na poveznici u nastavku.

RECEPT ZA KRAFNE S KLASIČNIM KVASCEM (PLUS KREMA OD MANGA I MARAKUJE)

RECEPT ZA SOURDOUGH KRAFNE

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:51