Iako vjerujemo kako već odavno imate svog favorita među ajvarima iz supermarketa, uvijek je dobro širiti vidike i isprobati koju novu stvar. Ususret prvomajskom roštilju zato smo se prisjetili našeg velikog testiranja ajvara i s vama još jednom odlučili podijeliti favorite koje možete pronaći na policama svake bolje opremljene trgovine. Provjerili smo i cijene u eurima i u nastavku donosimo detalje. Zanimljivo je spomenuti kako se među top tri favorita našao čak i jedan robne marke.
Bakina tajna, domaći ajvar blagi
300 g, oko 5,50 eura
Sastojci: pečena crvena paprika, suncokretovo ulje, sol, alkoholni ocat. Proizvođač: Atlantic Štark, Beograd
Izgled obećavajući: kao domaći ajvar, možda malo preintenzivne boje (doznali smo kasnije da je napravljen samo od crvenih preprženih paprika). Nakon kušanja, ostali smo vrlo zadovoljni. Veliki komadići paprike podsjećaju na prave domaće ajvare, a prema teksturi, ne nedostaje patlidžana. Jedino, osjeti se na okusu... kao da je laganiji od ostalih ajvara koje smo kušali. - Mmmm, već se zamišljam kako ga jedem uz dobru pljeskavicu - rekla je jedna članica žirija.
Ovaj ajvar možete pronaći u svim većim supermarketima.
K plus ajvar blagi, makedonska receptura
550 g, 5,97 eura
Sastojci: pečena crvena paprika, pečeni patlidžan, ulje, šećer, sol, ocat. Proizvođač: DIM komerc, Valandovo, Makedonija
Izgled nas je oduševio: kao domaći ajvar, a gotovo crne mrvice dale su naslutiti da je zaista izrađen od pečenog povrća na otvorenoj vatri. Kad smo ga zagrabili žličicom za kušanje, bili smo zadovoljni njegovom punom, kremastom strukturom. - Fini je, dapače, vrlo fini. Da ga se isprazni iz ove i stavi u drugu staklenku, moglo bi ga se podvaliti pod domaći ajvar, koji bismo željeli obilato namazati na kruh i uživati u njemu.
Ovaj ajvar kupiti možete u Konzumu.
Mama‘s blagi domaći ajvar, prema receptu mame Marije
550 g, 7,96 eura
Sastojci: pečena paprika, pečeni patlidžan, suncokretovo ulje, kuhinjska sol. Proizvođač: Trgoprodukt, Makedonija
- Eh, ovaj liči na moj ajvar kad ga skuham - komentirala je jedna članica žirija. Ovak‘ su izgledali ajvari moje bake - dodala je druga, a treći član žirija šaljivo je dodao kako ne liči na njegov ajvar jer... on ga nikad nije niti kuhao, nego uvijek prema preporuci kupi neki. Nakon kušanja, zaključio je da će ovaj sigurno kupiti. Gust, ali dovoljno kremast, osjeća se da je povrće prije mljevenja pečeno na otvorenoj vatri. Potpuno je drugačiji od ostalih, jer većina je bila pasterizirana, a ovaj je zapečen. Odličan je, svi ćemo ga kupiti!
Pronaći ga možete u svim većim supermarketima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....