U slučaju da se ubrajate među one koji sa svake torte najprije skidaju kremu i najčešće samo u njoj i uživaju, danas za vas donosimo recepte za desert koji bi vas mogao osvojiti na prvu. Kod pripreme nije potrebno paliti pećnicu, a ono što nam se kod pjenastog, kremastog moussea posebno sviđa jest i to da ga poslužiti možete samog, jer već i tako je dovoljno bogat i efektan, ali i uz nebrojeno mnogo priloga. Od hrskavog crumblea do pečenih orašastih plodova, do svježeg ili pirjanog voća koje će lijepo osvježiti, primjerice, mousse od tamne čokolade.
Mousse au chocolate, kako ga nazivaju Francuzi, u prijevodu znači pjena od čokolade. Vjeruje se kako ga je izmislio slikar Henri Toulouse-Lautrec u 19 stoljeću. Navodno je umjetnik volio kreirati drugačija jela kakva još nigdje nije isprobao i upravo je čokoladni mousse bio njegov najveći uspjeh.
Ipak, prvi službeni recept za mousse zapisan je 1750. godine i pojavio se u slastičarskoj knjizi La Science du Maître d‘Hôtel Confiseur. Od tada, trebalo je proći neko vrijeme kako bi ga Francuzi u potpunosti prihvatili pa je tako popularnost stekao tek kasnih 1800-ih godina.
PROVJERENI RECEPT ZA MOUSSE S JAJIMA
Varijacije moussea najprije su se koristile u slanim jelima i posluživale uz pileća jetrica, ribu, školjke i povrće, a tek kasnije i kao dio laganih deserata. Tek kada su se vjenčali princeza Anna i Louis XIII, njihov chef razvio je metodu pomoću koje je došao do lagane, prozračne čokoladne kreme pune rupica. I to je, vjeruje se, bio veliki početak popularnosti ove svevremenske slastice.
Kako napraviti mousse?
Postoji nekoliko varijanti pripreme moussea, no ona klasična, francuska, podrazumijeva pjenasto izmiksane bjelanjke koji se potom miješaju s čokoladom i ostalim sastojcima. Koriste se, dakle, sirova jaja. Kao alternativa, često ćete na internetu naići na recepte sa slatkim vrhnjem ili zamjenama kao što je aquafaba (tekućina u kojoj u konzervi stoji slanutak), no svakako vrijedi napomenuti da niti jedna od ovih zamjena ne može u potpunosti imitirati mousse s jajima.
Također, budući da je u pitanju prilično jednostavna slastica, ovdje nikako ne biste trebali štedjeti na kvaliteti namirnica. Nabavite najbolju čokoladu koja vam je dostupna kako bi okus bio još bolji i na kraju, nemojte zaboraviti prstohvat soli koji će jednostavan desert podići na razinu više.
MOUSSE OD TAMNE ČOKOLADE I MASLINOVA ULJA
Osim kao zaseban desert, mousse možete koristiti i kao dodatak drugim desertima. Najjednostavnija opcija bit će različiti deserti u čašama, a uvijek je dobra ideja i mousse koristiti u tortama, pitama i kolačima kao zamjena za klasičnu slastičarsku kremu. U nastavku donosimo dva dobra primjera.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....