Iako su mnogi uvjereni kako je kubanski sendvič izmišljen u Tampa Bayu ili Miamiju, istina je zapravo puno logičnija, jer izmišljen je na Kubi. Točno mjesto nastanka jednog od najslasnijih sendviča na svijetu je Havana, gdje su, vjeruje se, prvi put spojili pečenu svinjetinu, šunku, krastavce, sir i senf u kubanski kruh i prozvali to sendvičem.
Kasnije su se pojavile nove varijante popularnog sendviča, a većina njih izmišljena je upravo u spomenutoj Tampi i u Miamiju. Kasnih 1800-tih i ranih 1900-tih godina, naime, velik broj radnika s Kube stigao je u Tampu, među kojima je kubanski sendvič bio popularan upravo zato što sastojci nisu bili skupi, bio je ukusan, a prodavao se i na malim štandovima u Ybor Cityju, gdje su radnici uglavnom živjeli. S vremenom je postao sve popularniji i među ostatkom stanovnika i uskoro se našao na menijima brojih zalogajnica, pripremljen po originalnoj ili malo izmijenjenoj recepturi.
Danas je ovaj tip sendviča popularan u cijelom svijetu, često se pojavljuje i u serijama i filmovima, poput primjerice, u jednoj od scena u filmu "Chef" (zbog koje uvijek instantno ogladnimo), a česta je pojava i na različitim street food festivalima.
Kubanski sendvič kod nas smo tako prvi put jeli na kućici u sklopu jednog od prvih izdanja Food Film Festivala u Zagrebu, a odnedavno se može kušati i na jednom od štandova na zagrebačkom Place Marketu, koji se svakog petka od 18 sati do ponoći održava na zagrebačkoj tržnici Dolac. Isprobali smo ga i možemo reći da je zbilja bogato punjen dobro začinjenim sastojcima i slasno hrskav izvana. Porcija je poveća pa je i dobra opcija za dijeljenje.
U slučaju da vam je Zagreb predaleko ili ste jednostavno raspoloženi dovoljno avanturistički da se u pripremi okušate sami, okupite ekipu kojoj ćete sendviče poslužiti, pripremite sastojke i u nastavku potražite recept.
KUBANSKI SENDVIČ
Trebat će vam:
1 štruca kubanskog kruha (poslužiti vam može i ‘francuz‘)
2 žlice senfa
8 šnita švicarskog sira
16 šnita šunke
16 šnita pečene svinjetine, tanko rezane
10-ak tanko rezanih komada kiselih krastavaca
4 žlice maslaca
Priprema:
Narežite štrucu kruha na četiri jednaka dijela i prerežite kako biste mogli puniti dodacima. Premažite svaki komad kruha otopljenim maslacem izvana i senfom iznutra. Dodajte sir, a zatim i šunku i svinjetinu. Dodajte krastavce i zatvorite sendvič. Pecite ga u tosteru na preklapanje ili tavi tako da ga špatulom pritisnite kako bi bio što tanji. Pecite dok se sir ne otopi i sendvič postane hrskav izvana, oko 3-5 minuta. Prebacite na dasku za rezanje, prepolovite i poslužite vruće.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....