ŽENE U GASTRONOMIJI

Ovo je devet izuzetno važnih žena za hrvatsku gastronomiju čiji se rad treba slaviti svaki dan

Povodom obilježavanja svjetskog Dana žena donosimo devet istaknutih imena koje su od velike važnosti za hrvatsku gastronomiju.

Iako postignuća uspješnih žena treba isticati cijele godine, osmog dana u ožujku nekako je simboličan dan za podsjećanje svijeta da žene mogu ostvariti što god zamisle! Hrvatska je prepuna uspješnih žena, a ovo su sjajne predstavnice gastronomije koje vode svoje restorane i kuhinje te stvaraju kombinacije okusa i tekstura zbog kojih ćete barem nakratko biti u sedmom nebu od sreće i užitka. Položaj žena posebno u gastronomiji česta je tema rasprava na brojnim svjetskim festivalima, ali i unutar restorana. Mnogi svjetski chefovi poput Dana Barbera i Maura Colagreca jasno su dali do znanja kako u kuhinji ne prave razliku. Dapače, još više daju na važnosti ženama koje uz toliko stresnu profesiju omogućuju da svijet funkcionira hraneći ga te brinući za svoje najmilije i kod kuće. Pomalo je ponižavajuće dijeliti chefove na muškarce i žene jer kad chef kuha, kojeg god on spola bio, kuha najbolje što zna. Kao kratki uvod u devet profila istaknutih žena u gastronomiji neka posluži ovaj fragment iz božićnog pisma koje je svojevremeno napisala Ana Roš, a opisuje položaj žena u gastronomiji:

"...Dogodili su se i trenuci koji su me rastužili i razoružali, učinivši me bespomoćnom.

Radi se o položaju žene u ovom ludom svijetu - svijetu tetovaža, noževa, kulinarskih posvuduša i ambicija. Ja sam kovrčava plavuša u svoje slobodno vrijeme koja može plesati cijelu noć u visokim potpeticama, obožavam šoping, i da - šminkam se (uključujući i nanošenje ruža), i to svaki dan! Majka sam dvoje prelijepe djece, imam fantastičnog psa i ludu mačku. Komotno bih mogla biti jedna od djevojaka iz "Seksa i grada", Bridget Jones ili prosječna žena u svojim 40-ima koja pokušava svakodnevno trčati kako bi negirala starenje u tijeku.

Ali kad radim, kuham i vodim svoj tim, ja sam nisam ni žena ni muškarac. Ja sam posvećen/a i marljiva chef/ica kuhinje. Apsolutni radoholičar. Ja sam jedan od onih chefova koji mijenjaju (pre)više jela godišnje, potpuno svjesna okruženja i sezone. Zato me plaši kad osvijestim da većina vas opisuje jelo u Hiši Franko kao pozitivno iznenađenje "koje je daleko iznad očekivanog". Što biste očekivali od chefa koji kuha u jednom od najpopularnijih restorana na svijetu?

Voljela bih da moji gosti dođu u Hišu Franko s vrlo visokim očekivanjima. Očekujem od njih da budu znatiželjni u vezi s onim što mi ovdje radimo. Kroz povijest blagovanja u restoranima visoke kuhinje čini se da je evolucija naše industrije mala domena. Što više naglašavamo nedostatak žena u ovoj industriji, to više romantiziramo ženu i samim nas time manje ozbiljno shvaćaju i cijene. Kao chef i žena, smatram da je pogrešno da naše sudjelovanje na eventima i večerama razmatraju samo radi javnosti. Važno je ženama pružiti prostor i vidljivost. Počašćena sam i zahvalna zbog toga. I ja sam jedna od onih koji se bore za to. Ali način na koji ljudi to ponekad tumače boli. Doživljavanje žena u kuhinji kao dar ili društveni izbor je manipulacija i konstrukcija. Diskriminacija. Hoćemo li ikada pronaći pravi put? Osloboditi svoje srce i mišljenje? Ovo je moja božićna želja. Sretan (bijeli) Božić! Nadam se da ćemo se uskoro opet vidjeti..."

Ana Grgić Tomić

Malo tko može poslužiti tisuću tanjura u jednoj večeri, vladati hotelskom kuhinjom iz koje svaki tanjur jednako izgleda u podne i u ponoć kao što to može Ana Grgić Tomić. Gotovo dvadeset godina u kuhinji najljepšeg zagrebačkog hotela, Ana je stjecala znanja i iskustvo uz Ivicu Štrumla, Marca Fontanellea, Jeffreyja Vellu, ali i u kuhinjama svjetskih restorana poput bruxelleskog Sea Grilla i berlinskog Fisher’s Fritza. Od 2012. upravlja luksuznim Zinfandel’som, Le Bistroom, ali i Esplanade barom i Cateringom. Njezin tim vrhunskih profesionalaca funkcionira poput švicarskog sata.

image
Ustupljena Fotografija/

Ana Ugarković

Iza Malog bara stoji Ana Ugarković, koja je svoje kuharske vještine polirala u londonskim kuhinjama, a svoju perfekcionističku crtu i znanje vješto je prenijela na tim u Vlaškoj 63.​ U njezinu životopisu je upisan studij grafičkog dizajna u Milanu, nekoliko objavljenih knjiga i vrlo popularna TV emisija “Kod Ane”. Ana je u spomenutoj emisiji odgojila generacije amaterskih kuhara i jednostavnom jezikom educirala gledatelje o namirnicama i tehnikama. Iako se može doimati banalnim, radost gosta je najvažniji kriterij vrijednosti restorana, pogotovo ako to činite godinama kao primjerice u Malom baru.

image

Vedran Peteh

Vedran Peteh/

Marina Gaši

Marina Gaši je chefica novigradskog restorana Marina, a posebna specijalnost su joj riblja jela, što ne čudi jer su joj roditelji još osamdesetih godina prošlog stoljeća vodili restoran koji je nudio sirovu ribu. Ako se za nekog može reći da je perfekcionist, to je zasigurno ona. Nije od velikih riječi i više voli kad njezina hrana govori umjesto nje.

image
Boris Kovacev/

Ivana Bekavac

Ivana Bekavac talentirana je mlada chefica koja je u svojoj 27. godini otvorila zagrebačku zalogajnicu Kut gdje nudi zanimljiva, zabavna i ukusna jela. Prije dvije godine primila je nagradu izbora Dobri restorani "Andrej Barbieri" za mladog chefa u usponu po izboru starijih kolega chefova. Svoj kulinarski put započela je na prestižnom Culinary Institute od America (CIA), da bi se kasnije okušala u kuhinji slovenske Hiše Franko. Zahvaljujući svojim kulinarskim sposobnostima proputovala je svijet, a široj javnosti poznata je i po angažmanu u kulinarskom showu „Kuhan i pečen“. Priznaje kako ju je suradnja s Dinom Galvagnom najviše oblikovala kao cheficu.

image
Vedran Peteh/

Daniela Kramarić

Daniela Kramarić vlasnica je vološćanskog restorana Plavi podrum koji već desetljećima spada u kategoriju najboljih hrvatskih restorana. Naime, upravo Plavi podrum jedan je od rijetkih restorana koji drži zavidnu razinu ponude ribe, rakova, školjaka i tartufa što je naravno i jedan od razloga zašto su još uvijek jedini restoran u Hrvatskoj koji je dospio na San Pellegrinovu listu sto najboljih restorana na svijetu i to čak dva puta; 2008. godine te 2010. godine., a i godinama su dio udruženja Jeunes Restaurateurs d´Europe. Daniela Kramarić, sommelierka svjetskog glasa kad je 2002. godine uvrštena je među najbolje europske sommeliere, a ako netko zna kako postaviti dobar servis u restoranu to je zasigurno Daniela Kramarić.

image
Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Petra Jelenić

Postoje imena koja su institucije i njihovi proizvodi predstavljaju izvrsnost. To su primjerice Jane Birkin i Manolo Blahnik u svijetu mode, dok je bog francuskog slastičarstva i macaronsa Pierre Herme. Najbolje macaronse u Hrvatskoj radi Petra Jelenić. Petra Jelenić 2013. godine otvorila je slastičarnicu Mak na Konac gdje je posluživala svoje macaronse koji su je uz kolače koje je tada radila ustoličili na mjesto najbolje hrvatske slastičarke. Koncem 2020. godine uz svoj angažman u hotelskim grupacijama istjerala je mak na konac i pokrenula virtualnu slastičarnicu specijaliziranu za macaronse simboličnog naziva Petra i Mak. Održava brojne kulinarske radionice, često u Akademiji Majstor Kuhar, a njezine macaronse možete kupiti u zagrebačkoj prodavaonici RougeMarin Doma.

image
Mario Kucera/

Tjitske Đekić

Tjitske Đekić sa svojim suprugom Danijelom već godinama vodi rovinjski restoran Monte koji je ujedno i prvi hrvatski restoran nagrađen Michelinovom zvjezdicom. Osim poslužene hrane na tanjuru u fine dining restoranu bitan je svaki detalj od vinske karte do servisa. Dojmljiv servis, prezentacija, ophođenje, vođenje brigade konobara koji se kreću salom poput dobro uigrane baletne predstave domena su upravo Tjitske Đekić. Ujedno, Tjitske je i sommelierka, a znanje je brusila u brojnim nizozemskim restoranima.

image
Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Vesna Miletić

Restoran Tač na Vrhovcu, u podsljemenskoj zoni vodi obitelj Miletić, bračni par Vesna i Tihomir, a sinonim je za dobru domaću kuhinju. Njihov je program jednostavan: najsvježija sezonska namirnica, pripremljena tako da u najvećoj mjeri sačuva svoj identitet. Iako se koncept temelji na poznatim jelima, ona su uvijek dotjerana. Jelovnika praktički nema, popis dnevnih jela ispisuje se kredom na ploči. Hvalevrijedno je da Vesna već godinama brine o biodinamičkom vrtu iz kojeg i dolazi najveći dio verdure za restoran.

image
Mario Kucera/

Teja Lovrenščak

“Ovo ti je najperspektivnija barmenica u Hrvatskoj. 100%. Dajem ti svoju riječ. Krenula je još kao klinka uz svog buraza (Sašu Lovrenščaka) i mene, stalno je tu negdje bila oko nas, uzeli smo je pod svoje i sad je već više od deset godina na sceni!” rekao nam je svojevremeno Marin Nekić. Teja Lovrenščak bavi se edukacijom barmena diljem Hrvatske s fokusom na postizanje savršenstva u tehničkoj izvedbi pripreme koktela, a ujedno je i ambasadorica za nekoliko najboljih brendova u svijetu žestokih pića.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 03:09