Iako postignuća uspješnih žena treba isticati cijele godine, osmog dana u ožujku nekako je simboličan dan za podsjećanje svijeta da žene mogu ostvariti što god zamisle! Hrvatska je prepuna uspješnih žena, a ovo su sjajne predstavnice gastronomije koje vode svoje restorane i kuhinje te stvaraju kombinacije okusa i tekstura zbog kojih ćete barem nakratko biti u sedmom nebu od sreće i užitka. Položaj žena posebno u gastronomiji česta je tema rasprava na brojnim svjetskim festivalima, ali i unutar restorana. Mnogi svjetski chefovi poput Dana Barbera i Maura Colagreca jasno su dali do znanja kako u kuhinji ne prave razliku. Dapače, još više daju na važnosti ženama koje uz toliko stresnu profesiju omogućuju da svijet funkcionira hraneći ga te brinući za svoje najmilije i kod kuće. Pomalo je ponižavajuće dijeliti chefove na muškarce i žene jer kad chef kuha, kojeg god on spola bio, kuha najbolje što zna. Kao kratki uvod u devet profila istaknutih žena u gastronomiji neka posluži ovaj fragment iz božićnog pisma koje je svojevremeno napisala Ana Roš, a opisuje položaj žena u gastronomiji:
Ana Grgić Tomić
Malo tko može poslužiti tisuću tanjura u jednoj večeri, vladati hotelskom kuhinjom iz koje svaki tanjur jednako izgleda u podne i u ponoć kao što to može Ana Grgić Tomić. Gotovo dvadeset godina u kuhinji najljepšeg zagrebačkog hotela, Ana je stjecala znanja i iskustvo uz Ivicu Štrumla, Marca Fontanellea, Jeffreyja Vellu, ali i u kuhinjama svjetskih restorana poput bruxelleskog Sea Grilla i berlinskog Fisher’s Fritza. Od 2012. upravlja luksuznim Zinfandel’som, Le Bistroom, ali i Esplanade barom i Cateringom. Njezin tim vrhunskih profesionalaca funkcionira poput švicarskog sata.
Ana Ugarković
Iza Malog bara stoji Ana Ugarković, koja je svoje kuharske vještine polirala u londonskim kuhinjama, a svoju perfekcionističku crtu i znanje vješto je prenijela na tim u Vlaškoj 63. U njezinu životopisu je upisan studij grafičkog dizajna u Milanu, nekoliko objavljenih knjiga i vrlo popularna TV emisija “Kod Ane”. Ana je u spomenutoj emisiji odgojila generacije amaterskih kuhara i jednostavnom jezikom educirala gledatelje o namirnicama i tehnikama. Iako se može doimati banalnim, radost gosta je najvažniji kriterij vrijednosti restorana, pogotovo ako to činite godinama kao primjerice u Malom baru.
Marina Gaši
Marina Gaši je chefica novigradskog restorana Marina, a posebna specijalnost su joj riblja jela, što ne čudi jer su joj roditelji još osamdesetih godina prošlog stoljeća vodili restoran koji je nudio sirovu ribu. Ako se za nekog može reći da je perfekcionist, to je zasigurno ona. Nije od velikih riječi i više voli kad njezina hrana govori umjesto nje.
Ivana Bekavac
Ivana Bekavac talentirana je mlada chefica koja je u svojoj 27. godini otvorila zagrebačku zalogajnicu Kut gdje nudi zanimljiva, zabavna i ukusna jela. Prije dvije godine primila je nagradu izbora Dobri restorani "Andrej Barbieri" za mladog chefa u usponu po izboru starijih kolega chefova. Svoj kulinarski put započela je na prestižnom Culinary Institute od America (CIA), da bi se kasnije okušala u kuhinji slovenske Hiše Franko. Zahvaljujući svojim kulinarskim sposobnostima proputovala je svijet, a široj javnosti poznata je i po angažmanu u kulinarskom showu „Kuhan i pečen“. Priznaje kako ju je suradnja s Dinom Galvagnom najviše oblikovala kao cheficu.
Daniela Kramarić
Daniela Kramarić vlasnica je vološćanskog restorana Plavi podrum koji već desetljećima spada u kategoriju najboljih hrvatskih restorana. Naime, upravo Plavi podrum jedan je od rijetkih restorana koji drži zavidnu razinu ponude ribe, rakova, školjaka i tartufa što je naravno i jedan od razloga zašto su još uvijek jedini restoran u Hrvatskoj koji je dospio na San Pellegrinovu listu sto najboljih restorana na svijetu i to čak dva puta; 2008. godine te 2010. godine., a i godinama su dio udruženja Jeunes Restaurateurs d´Europe. Daniela Kramarić, sommelierka svjetskog glasa kad je 2002. godine uvrštena je među najbolje europske sommeliere, a ako netko zna kako postaviti dobar servis u restoranu to je zasigurno Daniela Kramarić.
Petra Jelenić
Postoje imena koja su institucije i njihovi proizvodi predstavljaju izvrsnost. To su primjerice Jane Birkin i Manolo Blahnik u svijetu mode, dok je bog francuskog slastičarstva i macaronsa Pierre Herme. Najbolje macaronse u Hrvatskoj radi Petra Jelenić. Petra Jelenić 2013. godine otvorila je slastičarnicu Mak na Konac gdje je posluživala svoje macaronse koji su je uz kolače koje je tada radila ustoličili na mjesto najbolje hrvatske slastičarke. Koncem 2020. godine uz svoj angažman u hotelskim grupacijama istjerala je mak na konac i pokrenula virtualnu slastičarnicu specijaliziranu za macaronse simboličnog naziva Petra i Mak. Održava brojne kulinarske radionice, često u Akademiji Majstor Kuhar, a njezine macaronse možete kupiti u zagrebačkoj prodavaonici RougeMarin Doma.
Tjitske Đekić
Tjitske Đekić sa svojim suprugom Danijelom već godinama vodi rovinjski restoran Monte koji je ujedno i prvi hrvatski restoran nagrađen Michelinovom zvjezdicom. Osim poslužene hrane na tanjuru u fine dining restoranu bitan je svaki detalj od vinske karte do servisa. Dojmljiv servis, prezentacija, ophođenje, vođenje brigade konobara koji se kreću salom poput dobro uigrane baletne predstave domena su upravo Tjitske Đekić. Ujedno, Tjitske je i sommelierka, a znanje je brusila u brojnim nizozemskim restoranima.
Vesna Miletić
Restoran Tač na Vrhovcu, u podsljemenskoj zoni vodi obitelj Miletić, bračni par Vesna i Tihomir, a sinonim je za dobru domaću kuhinju. Njihov je program jednostavan: najsvježija sezonska namirnica, pripremljena tako da u najvećoj mjeri sačuva svoj identitet. Iako se koncept temelji na poznatim jelima, ona su uvijek dotjerana. Jelovnika praktički nema, popis dnevnih jela ispisuje se kredom na ploči. Hvalevrijedno je da Vesna već godinama brine o biodinamičkom vrtu iz kojeg i dolazi najveći dio verdure za restoran.
Teja Lovrenščak
“Ovo ti je najperspektivnija barmenica u Hrvatskoj. 100%. Dajem ti svoju riječ. Krenula je još kao klinka uz svog buraza (Sašu Lovrenščaka) i mene, stalno je tu negdje bila oko nas, uzeli smo je pod svoje i sad je već više od deset godina na sceni!” rekao nam je svojevremeno Marin Nekić. Teja Lovrenščak bavi se edukacijom barmena diljem Hrvatske s fokusom na postizanje savršenstva u tehničkoj izvedbi pripreme koktela, a ujedno je i ambasadorica za nekoliko najboljih brendova u svijetu žestokih pića.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....