Pitate li se što je trend u zdravoj prehrani, niste jedini. Upravo je to bila tema, odnosno pitanje godišnje ankete koju provode Pollock Communications i Today’s Dietitian, a koje su postavili 564 registrirana dijetetičara, piše realsimple.com. Rezultati koje su prikupili od stručnjaka otkrili 10 namirnica koje su službeno u trendu za 2024. godinu.
Vjerojatno ste već znali da su namirnice poput ribe, gljiva, graha i leće dobre za vas i vaše zdravlje, no jeste li znali da stručnjaci za prehranu neke od njih smatraju i superhranom? I dok su prijašnjih godina u fokusu kao super zdrave bile borovnice, avokado i zeleni čaj, ove su godine popisu dodane i neke nove, a one su - ovo će vam se vjerojatno svidjeti - losos, mahunarke i gljive.
Što je superhrana?
Kao pojam “superhrana” se posljednjih godina često koristi za namirnice čija konzumacija pokazuje benefite po naše zdravlje, međutim, službena definicija ne postoji ili ju je teško svesti u nekoliko riječi. Najjednostavnije rečeno to je ona namirnica koja je izuzetno bogata vitalnim nutrijentima i ima važne funkcionalne zdravstvene prednosti jer obiluje vitaminima, mineralima, vlaknima...
Na popisu top 10 namirnica koje su dijetetičari ove godine proglasili superhranom u spomenutom istraživanju su: fermentirana hrana, borovnice, sjemenke, avokado, orasi, zeleni čaj, mahunarke, gljive, žitarice i losos.
Zašto mahunarke, gljive i losos?
Tri nove namirnice na listi, rekli su stručnjaci, itekako treba češće uvrstiti u svakodnevnu prehranu, a evo i zašto.
Mahunarke (jestive sjemenke mahunarki koje se beru suhe - poput graha, slanutka, leće i graška): izvrstan su izvor vlakana, kao i biljnih proteina, željeza, magnezija, folata i kalija. Zanimljive su jer su klasificirane i kao protein i kao povrće te su posebno dobar izvor topivih vlakana, pa samim time dobre za probavu i kontrolu razine kolesterola u krvi.
Gljive: bogatog su okusa, svestrane primjene i zdrave. Bogate su mikronutrijentima koji uključuju vitamine i minerale, a posebno su dobre jer su bogate vlaknima, selenom, kalijem i bakrom, odnosno antioksidativnim spojevi koji pomažu tijelu u borbi protiv stresa povezanog s oštećenjem tkiva, kroničnim bolestima i starenjem.
Losos: bogat je izvor nemasnih proteina, sadrži omega-3 masne kiseline, eikosapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA) koje su korisne za neurološko zdravlje i stanične membrane te mogu sniziti razinu triglicerida u krvi.
Ako vas je ovo istraživanje ponukalo da pripremite zdrav obrok od jedne od super namirnica, evo nekoliko ideja.
ŠUŠKAVA PITA S GLJIVAMA I PILETINOM (+ još dva recepta sa šampinjonima)
5 RECEPATA S GRAHOM: OD PAŠTA FAŽOLA DO MORSKOG GRAHA
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....