ŠTO ZA VIKEND?

Ovih dana u Zagrebu se održava sajam čokolade i kave, ovih 6 štandova ne smijete zaobići

 Marko Miscevic/cropix/
Ako vikend provodite u Zagrebu, zaputite se do Family Malla i posjetite ovaj slatki festival. Evo što vas tamo čeka...

Ovog vikenda u zagrebačkom Family mallu u ulici Velimira Škorpika u organizaciji Muzeja čokolade Zagreb, uz potporu Barry Callebauta, održava se festival Dani čokolade i kave. Na festivalu, koji je započeo 23., a trajat će do 26. veljače, predstavit će se gotovo 50 izlagača iz Hrvatske, ali i Slovenije, BiH, Srbije i Italije, među njima vrsni artisan čokolatijeri, specialty roasteri, veliki i mali brendovi. Više detalja o festivalu možete pročitati ovdje, a u nastavku ostavljamo listu sa šest proizvođača čije štandove nikako ne smijete zaobići.

NAJLJEPŠI ČOKOLADNI BOMBONI

U slučaju da još niste isprobali čokoladne bombone Dražena Zeljkovića, sada je pravo vrijeme da to učinite. Nagrađivani majstor čokolatijer poznat je po neobičnim kreacijama i spajanju sastojaka koji u ustima izazivaju prave male okusne eksplozije, a na zagrebačkom festivalu možete kupiti neku od njegovih čokoladnih kutija ili pločica, a nudi i karamelu u nekoliko varijanti. Posebno su nam za oko zapele ona s yuzuom i marakujom. Chozen možete zapratiti i na društvenim mrežama, a više o Draženu Zeljkoviću možete pročitati ovdje i ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/cropix/

MALI PROIZVOĐAČI O KOJIMA SE PRIČA

Jedan od izlagača na koje biste također trebali obratiti pažnju je i mali velikogorički obrt obitelji Marković - ChoCo. Rade praline, dražeje i čokoladne namaze, a posebno nam se sviđaju njihove bučine koštice u čokoladi. Cijela obitelj zapravo se već dugi niz godina bavi čokoladom, a cijelu priču o brendu možete pročitati ovdje.

image
Marko Miscevic/cropix/

Osim ChoCo, posjetite i ekipu iz Hedone. Riječ je križevačkom brendu čokolade koji je osnovan još 2013. godine u sklopu projekta "Chocolateria Chris" na inicijativu Udruge osoba s invaliditetom Križevci. Pet godina kasnije Ministarstvo rada i mirovinskog sustava proglasilo ih je integrativnom radionicom Hedona, jedinu u kojoj osobe s invaliditetom sudjeluju u kompletnom proizvodnom procesu. Danas broje 39 zaposlenika, od kojih je 19 osoba s invaliditetom, a nude praline, personalizirane čokolade, lizalice, dodatke prehrani i druge čokoladne delicije. Više o Hedoni saznajte na službenoj stranici.

image
Nikola Zoko/

ZNALCI ZA ČOKOLADU

O ekipi iz Taman Chocolates, čokolatijeru Stivu Kahlini i certificiranoj kušačici i sutkinji za čokoladu Sanji Vladović, već smo u nekoliko navrata pisali. Poznati su po kvalitetom proizvodima, bean to bar i gourmet čokoladama, Gianduji, pralinama i trufflesima, ali i po više nego zanimljivim vođenim radionicama. Naime, u studenom 2020. godine Stiv i Sanja održali su prvo edukativno kušanje novih čokolada koje su odlučili plasirati na hrvatsko tržište. Riječ je bilo o najpromišljenijem domaćem projektu izrade bean-to-bar čokoladica za koje su sami birali kakaovac, a osnovni cilj bio je istražiti važnost terroira pri odabiru osnovne sirovine i njegov utjecaj na finalni proizvod - čokoladu kompleksnog okusa u kojem se može promišljeno uživati. Više o svemu možete pročitati ovdje.

image
Taman Chocolates/

MJESTO SA STVARNO DOBROM KAVOM

Brend Lively Roasters osnovan je 2015. godine kao prvi profesionalni dobavljač specijalitetnih kava, a od samog početka cilj im je poboljšati iskustvo ispijanja mnogima omiljenog napitka. Danas njihovu kavu možete pronaći u boljim kafićima u cijeloj zemlji i mnogi se kunu da je najbolja koju ćete ikad kušati. Upravo festival Dani čokolade i kave dobro je mjesto da o Lively Roastersima saznate još više.

Osim toga, kavu možete popiti i na simpatičnom štandu ekipe iz Hug&Punch. Vođeni degustatorom kave Nikolom Žigantom i certificiranim trenerom barista Domagojem Trusićem, ova je ekipa zapravo svojevrsni pokretač promjena u domaćoj industriji kave, a u Matuljima kraj Rijeke svojedobno su otvorili i jedinstveni centar za edukaciju i certificiranje barista u ovom dijelu Europe. Njihov Hug&Punch SCA Premier Campus jedan je od devet takvih centara na europskoj razini, a jedini je u regiji u kojem je moguće pohađati svih pet postojećih edukativnih modula. Ekipi iz Hug&Puncha, dakle, nije teško podijeliti svoje znanje sa svima zainteresiranima, a uz to, rade i odličnu kavu pa nemojte propustiti kušati je niti na festivalu ove subote i nedjelje.

image
Hug&Punch/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:07