LJETNO ŠTIVO

Ovih 5 kuharica sjajna su inspiracija za brza ljetna jela, nosimo ih čak i na plažu

 Lidija Lončarić/
Sastavili smo mali vodič s kuharicama koje bi vam ovog ljeta mogle biti dobra inspiracija

Malo je reći da kuharice obožavamo, a posebno su nam drage one koje, osim recepata, donose i priče. Dodajte tome i kvalitetne fotografije i dobili ste sjajno štivo, ne samo za kuhinju, već i ono koje vrlo lako možete ponijeti na plažu pa među stranicama ispisanim receptima pronaći inspiraciju za ljetne specijalitete. Kako i sami ovog ljeta kuhamo jednostavno i brzo, ali kvalitetno, na naš smo popis uvrstili za svakoga ponešto, od vegetarijanskih i veganskih favorita do ultimativne kuharice za ljubitelje tjestenine i dobrih priča.

image
Lidija Lončarić/

Yotam Ottolenghi: OBILJE

Ljeto obožavamo upravo zbog obilja voća i mogućnosti koje nam ono daje. Obožavamo pripremati lagana, šarena, povrtna jela i često im se vraćamo, a kada nam ponestane inspiracije, upravo je knjiga "Obilje" Yotama Ottolenghija mjesto na kojem je ponovno pronalazimo. Među više od 100 recepata za povrtna jela koja bi mogla osvojiti čak i one najveće ljubitelje mesnih delicija, naš favorit svakako je pita od lisnatog tijesta s krumpirom i sušenim rajčicama, a volimo i Ottolenghijeve varijacije popečaka i salata koji, između ostalog, mogu biti i odličan ručak na plaži.

Kuharicu "Obilje" možete pronaći u Školskoj knjizi, Znanju i Hoću knjigu po cijeni od 199 kuna.

image
Znanje.hr/

Maja Brekalo: MOJA SRETNA HRANA

Nedavno smo imali prilike kušati specijalitete iz kuhinje Maje Brekalo i upravo su nas sjajna pizza s tijestom od chia sjemenki i tjestenina s rajčicom natjerali da zavirimo u njezinu kuharicu "Moja sretna hrana". U svojoj zbirci recepata Maja donosi jednostavna i zdrava rješenja za svakodnevno kuhanje, a neki od njih instantno bi mogli postati ljetni hit i u vašoj kuhinji. Od doručaka, preko maštovitih ručkova i jela na žlicu pa do jednostavnih deserata, u ovoj ćete ih kuharici pronaći baš sve.

Kuharica Maje Brekalo jedna je od najprodavanijih kada su u pitanju domaći autori, a pronaći je možete u Planetopiji, Školskoj knjizi i drugim knjižarama po cijeni od 155 kuna.

image
Planetopija/

Antonio Carluccio: TJESTENINA

Nije tajna kako je tjestenina u svakoj mogućoj varijanti hrana u kojoj bismo mogli uživati baš svaki dan, a kada nam ponestane inspiracije, omiljena kuharica u koju volimo zaviriti jest "Tjestenina" talijanskog majstora Antonia Carluccia. Zbirka recepata u kojoj se tjestenina slavi na najbolji mogući način sadrži savjete za pripremu vlastite tjestenine, ali i čitav niz uputa za pripremu tjestenine u juhama, umacima, zapečene tjestenine, svježe punjene tjestenine, salata s tjesteninom, pa čak i recepte za slastice s tjesteninom. Ultimativni vodič dostupan je i u domaćim knjižarama (VBZ i Hoću knjigu) po cijeni od 149 kuna i svakako je dobar dodatak svakoj kuhinji u kojoj se tjestenina kuha barem jednom tjedno.

Antonio Carluccio je inače autor 20-ak kuharica, a poznat je i je po serijalu "Two Greedy Italians" u kojem se pojavljivao s Gennarom Contaldom. Carluccio je preminuo 2017. godine.

image
Hocuknjigu.hr/

Anastasia Miari i Iska Lupton: GRAND DISHES

Kada smo nedavno pisali o kuharici koja na jednom mjestu okuplja recepte baka iz cijelog svijeta, nismo ni mogli zamisliti kakva sjajna knjiga je zapravo u pitanju. Tek nakon što smo okrenuti nekoliko listova, bilo je jasno kako će nam upravo "Grand Dishes" postati jedno od omiljenih ljetnih štiva ove godine. Sjajne priče te još bolji recepti i fotografije baka iz cijelog svijeta inspirativni su na nekoliko razina, a u kuharici ćete, između ostalih, pronaći i recepte dviju hrvatskih baka. Kuharicu možete naručiti putem službene stranice ili Book Depositoryja, a preporučujemo i da Grand Dishes projekt zapratite na Instagramu.

image
@granddishes Instagram/

Nigela Lawson: COOK, EAT, REPEAT

Sjajno ljetno štivo za one koji vole kuhati, ali i čitati o hrani mogla bi biti i kuharica "Cook, Eat, Repeat" Nigele Lawson. Riječ je o zbirci recepata koji će vam pomoći da kuhate još bolje i ukusnije, a autorica će vam svojim zanimljivim pričama svakako začiniti duge, vruće ljetne dane. Kuharica "Cook, Eat, Repeat" još uvijek nije dostupna u domaćim knjižarama, no naručiti je možete putem Amazona ili Book Depositoryja.

image
Book Depository/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:45