BOŽIĆNI SLATKIŠ

Ove zime pripremamo omiljene gingerbread kekse po receptu slastičarke Ivane Čuljak

 Ivana Čuljak
Naša poznata slastičarka na društvenim je mrežama podijelila ultimativni recept za kekse s đumbirom

Poznata domaća slastičarka Ivana Čuljak, koja stoji iza brenda slastica Neka jedu kolače, na svom je Instagram profilu ovih dana podijelila recept za kekse od đumbira, popularne gingerbread cookies. Nazvala ih je Đumbirko keksi, zahvalila se nepoznatoj osobi koja je s njom davnih dana recept podijelila, a zatim dodala i kako u ovo doba kada su restorani i kafići zatvoreni, a samim time i A Most Unusual Garden gdje se inače mogu kupiti njezine slastice, ima dovoljno vremena te kako je najmanje što može napraviti prenijeti svojim pratiteljima taj isti, ultimativni recept za Đumbirko kekse.

"Pečeni Đumbirci mogu stajati IHIHIIIIIIII. Postoji legenda da je jedan Đumbirko izdržao dulje od Šape. 'Ko će ti ga znat", napisala je u svom prepoznatljivom simpatičnom tonu na kraju recepta.

Dobro je spomenuti i kako, unatoč nepovoljnoj situaciji, Neka jedu kolače nastavlja s radom te u A most unusual gardenu i dalje možete kupiti kolače za van, a Ivana Čuljak otkrila nam je i kako trenutno priprema božićne pakete s omiljenim blagdanskim keksima.

Trebat će vam:

205 g maslaca
235 g meda
220 g smeđeg šećera
7 g soli
750 g brašna
10 g praška za pecivo
10 g đumbira
5 g muškatnog oraščića
5 g cimeta
5 g klinčića
100 ml hladne vode
Za ukrašavanje:
3 bjelanjka
400 g šećera u prahu
malo soka od limuna

Priprema:

Miksati maslac sobne temperature, med, šećer i sol u kompaktnu smjesu. Dodati sve suhe sastojke. Pred kraj miješanja dodati 1 dcl vode. Ukoliko se smjesa čini suha možete dodati još malo. Zamotati u foliju I ostaviti u hladnjaku par sati. Najbolje da smjesa odstoji preko noći. Razvaljati na masni papir tijesto debljine par milimetara, ne pretanko, rezati s kalupićima I peći u pećnici 8 min na 175 stupnjeva. Potrebno je naglasiti da svaka pećnica nije ista i možda će vama trebati par minuta duže. Bitno je ne presušiti Đumbirke.

Ukrašavanje je jako jednostavno. Malo istući bjelanjke,dodati šećer u prahu i limunov sok. Ja sam podijelila u 3 djela, jedan sam ostavila bijeli, a ostala dva obojila u zeleno i crveno. Smjesu staviti u slastičarsku vrećicu i crtati što vam srce želi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:06