BESPLATNE I ZDRAVE

Ove samonikle jestive biljke možete pronaći na plaži, pa od njih napraviti rižoto, tjesteninu, ukiseliti ih ili napraviti zasitnu salatu

Salikornija, ošmugalj i motar su jestive samonikle biljke koje se poslužuju u skupim restoranima

Motar, ošmugalj i salikornija, tri su jestive samonikle biljke koje rastu na mediteranskim plažama, a zbog svoje gastronomske posebnosti smatraju se delicijama, pa se nerijetko pojavljuju i na tanjurima fine dining restorana.

Mogu se pripremati na bezbroj načina, a najviše ih volimo svježe na salatu, blanširane s tvrdo kuhanim jajima, a koriste se i kao dodatak na pizzama, u rižotima i tjesteninama. Često služe i kao začin za riblje ili povrtne juhe, namaze ili paštete, a može ih se marinirati i mjesecima čuvati u teglicama.

Nažalost ove ukusne biljke gotovo da se nigdje ne mogu kupiti svježe, ali ih u proljeće možemo brati sami jer su tada mlade i najukusnije za konzumiranje, a kada malo ostare postanu drvenaste i nisu više ukusne. Sve tri biljke karakteristične su po vrlo aromatičnim mesnatim listovima, a rastu u niskim zelenim grmovima na području visokog saliniteta.

ŠTO JE OŠMUGALJ?

Ošmugalj najčešće raste na morem nanesenom pijesku ili slanom močvarnom tlu, a poznat je i pod nazivom fratrova brada. Osobito je cijenjen u Italiji, pa ga ljudi ondje sade u svojim vrtovima i zalijevaju ga morskom vodom. Kada je mlad, okus mu je vrlo aromatičan, hrskav je i slan, ali čim ostari i malo odrveni postaje nejestiv i zato ga je najbolje brati u travnju.

image
Berislava Picek/Cropix

UPOZNAJTE MORSKU ŠPAROGU

Salikorniju ćete najčešće pronaći u pijesku morskog plićaka u zoni velike plime i oseke, a poznat je i pod nazivom morska šparoga. No, s kopnenom šparogom, osim izgledom, nema mnogo sličnosti. Za razliku od šparoge puno je hrskavija, prilično slana, a opet aromatična i nevjerojatno osvježavajuća. Najbolje ju je brati u rano proljeće, pa do sredine svibnja.

RIŽOTO SA SALIKORNIJOM I PRILJEPCIMA PO RECEPTU CHEFA VJEKE BAŠIĆA

Trebat će vam:
3 žlice maslinova ulja
3 režnja češnjaka
2 srednje velika luka
80-100 g riže za rižoto po osobi (carnaroli)
do 1 l ribljeg temeljca za podlijevanje
100 ml suhog bijelog vina
500 g priljepaka
svježa salikornija
sol i papar
maslinovo ulje

Priprema:
U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje i aromatizirajte ga cijelim režnjevima češnjaka. Izvadite češnjak van pa dodajte usitnjeni luk te ga pirate dok se dobro ne zažuti. Ubacite rižu i dobro promiješajte te pustite da se glazira odnosno da se malo zagrije, a zatim podlijte suhim bijelim vinom. Nastavite podlijevati ribljim temeljcem i kontinuirano miješati. Priljepke samo kratko zagrijte u malo vode odnosno na pari tako da se odvoje od školjke, a sokove koje puste nemojte baciti nego dodajte s mesom priljepaka u rižoto. Posolite i popaprite pa nastavite miješati. Kada je riža gotova, dodajte maslinovo ulje i dobro izradite brzo miješajući kako bi rižoto bio dodatno kremast. Dovršite jelo usitnjenom salikornijom.
Savjet!

Birajte kvalitetnu rižu namijenjenu baš za rižoto te koristite dobar temeljac jer ga riža cijelog upije i zadrži u sebi sve njegove okuse.

image
Marko Miščević/cropix/

Želite li uživati u punom okusu morske šparoge, te osjetiti njezinu hrskavost i aromatičnost predlažemo da je napravite na salatu s tvrdo kuhanim jajima. Nakon što ste je nabrali, operite je od pijeska pod mlazom hladne vode, iskoristite njezine najmekše dijelove i blanširajte ih. Dodajte narezana tvrdo kuhana jaja, vinski ocat, maslinovo ulje i papar. Ako ne volite previše posoljenu hranu predlažemo da u ovoj kombinaciji izostavite sol ili tek lagano posolite jaja.

SVE POPULARNIJI MOTAR

Grmovi motara rastu u pukotinama stijena, grebenima i liticama do kojih dopire morska voda. Voli sunce i vrućinu i vrlo je raširen po našoj obali i otocima. Zanimljivo je da podnosi i minuse, pa osim na Mediteranu raste i na obalama Sjevernoga mora i prilično je popularan u Engleskoj. Naziva se još i morski komorač, matar i obalni petrovac, a bere se tijekom svibnja i lipnja. Listovi motara su također slani i vrlo aromatični, a najčešće se kisele i spremaju u teglice.

TAPENADA OD MOTARA

Trebat će vam:

tri šake svježeg motara
šaka crnih maslina bez koštica
100 ml maslinova ulja
sol, papar
3 kriške kruha

Priprema:

Zavrite vodu u loncu te kratko blanširajte motar. U visoku usku posudu stavite masline, motar, maslinovo ulje, sol i papar i sameljite u gustu paštetu. Kruh prepecite te krostine namažite tapenadom i dodatno začinite s malo maslinova ulja.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 15:04