Hraniti se zdravo osnovna je premisa naših kupnji, posebice kada odemo na tržnicu. Tada tražimo omiljenu kumicu kod koje ćemo kupiti provjerenu robu - mrkvice, celer, ciklu i druge namirnice. Ako smo u kontinentalnom dijelu Hrvatske, neizostavan dio nabave je grincajg - vezica korjenastog povrća za juhu i variva. Već po redu se zna, u grincajgu će se naći korijen peršina, celera, mrkve, možda malo korabice i pastrnjaka.
Dodatno, kod kupnje smotuljka povrća pazimo da uvijek sadrži lišće peršina ili celera da varivo ili juha bude podatnija.
Zašto bacamo vitamine?
Ako kupimo ciklu, onda se ona kuha ili peče pa priprema na salatu, a lišće obavezno otrgnemo i bacimo. Kod mrkve i drugih korijena je slična situacija - sve se lijepo oguli i očisti, a svi lisnati dijelovi otrgnu i, naravno, bace, iz razloga koji nam je zapravo nepoznat. Prema navici, lišće korjenastog povrća redovito bacamo, neovisno o tome radi li se o lišću mrkve, korabe, cikle i rotkvica jer smatramo valjda, ili su nas tako krivo naučili, da taj dio robe nije dobar za uživanje.
A istina je zapravo potpuno drugačija jer se u lišću kriju okusi koje nismo nikad probali. Usto, upravo je taj cijeli "apfal", ta necijenjena roba prepuna dobrih okusa i vitamina.
LIŠĆE CIKLE NA LEŠO S KRUMPIROM
Lišće od korjenastog povrća je, dakle, iznimno zdravo i prepuno aroma. Primjerice, lišće cikle ima okus vrlo sličan blitvi i može se pripremiti na lešo - tijekom kuhanja oslobađa slatkaste zemljane okuse, a ako dodamo krumpir ili dva, dobit ćemo odličan prilog uz pečeni kotlet od svinjetine.
Lišće mrkve iznimno je aromatično, posebice ako napravimo pesto s malo češnjaka, pinjola i tvrdog ribanog sira - idealan je kao namaz na preprženom kruhu ili kao samostalno jelo s tjesteninom uz nekoliko kapi dobrog maslinova ulja.
Od lista do kore
Korabica je posebna priča. U zagrebačkoj kuhinji postoji gotovo zaboravljeno jelo naziva feingemüse (fajngemize) koje se priprema od korijena mrkvice, celera, korabice, a slatkasti će okus dati zrna graška, dok za gustoću možemo dodati jedan ili dva krumpira.
Posebnost jelu daju listovi korabice koji se izrežu na trakice. Jelo svoju finoću dobiva upravo s listovima korabe koje bismo inače bacili. Zdrava povrtna juha odnosno ujušak odlično prati kosani odrezak odnosno "faširanac". Na sličan način možete juhe ili salate obogatiti lišćem repe.
GUSTA JUHA S POVRĆEM I LIŠĆEM KORABICE
Lišće rotkvice također je zanemareno, a prepuno je okusa. Najjednostavnije ga je pripremiti sirovo na salatu s malo soka od naranče, nekoliko kapi limuna i maslinova ulja. Odlično paše uz nekoliko kockica mlađeg kozjeg ili ovčjeg sira. Ako lišće popirjamo na tavici s češnjem ili dva češnjaka i paprikom, dobit ćemo odličan prilog uz pečeno meso.
Uz lišće, bacamo i koru korjenastog povrća, a upravo se u kori nalazi pregršt dobrih vitamina i okusa. Kora od standardnih sastojaka grincajga (celer, mrkva, pastrnjak, peršin...) prepuna je karotena i može se iskoristiti kao podloga za povrtni temeljac. Trakice možete kratko popržiti i napraviti čips ili u umočiti u tijesto te pripremiti kao tempuru.
Većina izdanaka od korjenastog povrća može se pripremiti sirova ili kratko termički obrađena, ali biste trebali pripaziti da kupite domaće, organski uzgojene namirnice ako je to ikako moguće. Listove i sam korijen trebate dobro očistiti i oprati. Kod nekih namirnica, poput krumpira, lišće nije jestivo, a kora se može iskoristiti za dodavanje gustoće kod pripreme pire krumpira - dobro opranu koru stavite kuhati desetak minuta u mlijeku, sve procijedite i iskoristite kad radite pire.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....