GDJE KUPITI ZA‘ATAR?

Ovaj začin popravlja svako jelo, od pečenih jaja i namaza do peciva i tjestenine, imamo recepte

 Vera Bracha/Getty Images/istockphoto
Za‘atar obožavamo, a evo i za što ga sve možete koristiti i gdje ga možete kupiti

Iznimno popularan u svijetu, a posljednjih godina dodatak koji se sve češće pojavljuje i u receptima domaćih chefova i gastro influencera, za‘atar je začin s kojim možete zbilja mnogo. Volimo ga dodati mesu, ribi, krumpiru i drugom povrću iz pećnice, ali i posipati po prženim jajima i klasičan doručak podići na razinu više.

image
Nicole Kandi/Getty Images/istockphoto

U zimsko vrijeme, kada nam nisu nedostupne rajčice i svježe začinsko bilje, za‘atarom volimo posipati i focacciu, a odlično funkcionira i kao dodatak drugim slanim pecivima. Dodati ga možete i salatama te namazima kao što je humus.

image
Mohamed1/Getty Images/istockphoto

ŠTO JE ZAPRAVO ZA‘ATAR?

Za‘atar je zapravo mješavina začina iznimno popularna u turskoj i drugim, bliskim kuhinjama. Najčešće se sastoji od timijana, sumaka i sezama, a ovisno o mjestu iz kojeg dolazi, u mješavini se mogu naći i origano, peršin, kumin i mažuran. Osim okusa u kojem se spajaju biljne i orašaste arome, za‘atar je posebno zanimljiv i zbog teksture. Iako se može posipati po već gotovim jelima, mi ga posebno volimo pečenog, kada se sezam dodatno tostira, postaje hrskaviji i daje još više okusa.

image
Michelle Lee Photography/Getty Images/istockphoto

Iako se pri spomenu na za‘atar najčešće misli na mješavinu začina, postoji i samonikla biljka koja se u svom izvornom obliku može pronaći diljem Bliskog Istoka, a sama mješavina ponekad uključuje i dodatak upravo te biljke.

Ponegdje se ovaj začin može pronaći "pojačan" koricom naranče, no na takvu varijantu kod nas još uvijek nismo naišli te za‘ataru kod kuće sami, za dodatnu aromu, povremeno dodajemo koricu limuna, naranče ili limete.

image
Oksanakiian/Getty Images/istockphoto

GDJE KUPITI ZA‘ATAR?

Tražite li za‘atar u supermarketima, male su šanse da ćete ga zbilja i pronaći. Najbolja opcija bit će zaputiti se u jednu od specijaliziranih trgovina s većom ponudom začina, kao što su Harissa i Crno zlato, a po veće količine ovog začina možete svratiti i u Habibi Orient trgovinu na zagrebačkoj Savskoj.

Dobro je dodati, u zagrebačkom Figa Gardenu nedavno smo isprobali i baygaleh ili jeruzalemski bagel. Riječ je o pecivu hrskave korice i meke unutrašnjosti premazanom s malo meda, posutom sezamom koji u Figi poslužuju uz mliječni namaz labneh, ljutkastu salsu, za‘tar i tahini. Kako su nam rekli, ovo jelo ubrajaju među ona koja na najljepši način goste uvode u svijet izraelske kuhinje. Cijelu priču pročitajte ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix

POZNATI CHEF OBOŽAVA OVAJ ZAČIN

Budući da se i u vlastitoj kuhinji često okrećemo pripremi jela po receptima chefa Yotama Ottolenghija, upravo njemu pripisujemo najveće zasluge zašto smo ovu mješavinu začina toliko zavoljeli. Ottolenghi ga koristi u zbilja puno recepata, neki od najdražih svakako su nam pizza palenta i jednostavna tjestenina, a nedavno smo naletjeli i na recept za cacio e pepe u koji slavni chef dodaje za‘atar i koji nas je osvojio na prvu. Recept ostavljamo u nastavku.

Za‘atar cacio e pepe

Trebat će vam:
400 g bucatini tjestenine (ili druge vrste, bitno je samo da je duguljasta)
50 g maslaca
10 g za‘atara
2 žličice svježe mljevenog papra
130 g parmezana
30 g pecorino romano sira
2,5 žlice maslinova ulja
2 žličice mažurana
Priprema:
U velikom loncu zagrijte vodu i začinite je soli. Kada zavrije, dodajte tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju, treba ostati al dente. Povremeno je pomiješajte kako se ne bi zalijepila. Ocijedite tjesteninu, a vodu od kuhanja sačuvajte. Ottolenghi savjetuje da bi vam trebalo ostati oko 520 ml vode od kuhanja tjestenine. U većoj tavi najprije otopite maslac, pustite da se stvore mjehurići. Dodajte za‘atar i papar i kuhajte miješajući dok začini ne otpuste arome i zamirišu. Malo po malo, uz neprestano miješanje, dodajte vode od kuhanja. Trebali biste dobiti svilenkasti umak. Dodajte tjesteninu i sve dobro pomiješajte. U dva navrata dodajte parmezan i pustite da se otopi. Na kraju dodajte pecorino i miješajte dok se sve zajedno ne otopi i ne dobijete kremasti umak. Završite s malo ulja, mažurana ako ga koristite i pospite s još malo za‘atara i prstohvatom soli.

JOŠ DOBRIH IDEJA

Osim na pobrojane načine, za‘atar smo koristili i kod pripreme zelenih jaja, ali i kada smo kod kuće pripremali svoju varijantu kebaba, kao dio mješavine začina kojom smo natrljali meso. U obje varijante jelu je dao dodatan sloj okusa. Također, kao najjednostavniju opciju, za‘atar volimo koristiti i kao posip za kokice. Jednostavno ih ispecite na klasičan način i prije posluživanja pospite mješavinom začina, dobro protresite i poslužite.

ZELENA JAJA

image
Lidija Lončarić/

NAPRAVITE KEBAB KOD KUĆE

image
Lidija Lončarić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:45