Izlet u Moslavinu

Ovaj vikend uputite se na Festival vina MoslaVina u Kutinu i uživajte u škrletima, moslavcu...

Vinarija Kasner - domaćin Wine&Bike manifestacije
 Arhiva TZ Kutina
Radionice, večera, kušanja i biciklijada posvećeni autohtonim sortama moslavačkog kraja

Tražite li ovaj vikend destinaciju za uživanje u hrvatskim vinima, uputite se u Kutinu gdje se nakon godinu dana pauze održava 27. izdanje tradicionalne Izložbe vina Hrvatske i vina izvornih sorti, u sklopu Festivala vina MoslaVina Kutina. Dok je petak, 25. lipnja, rezerviran za ekskluzivne vinske radionice poput Pjenušave Moslavine, Arhive škrleta ili Sljubljivanje škrleta i šarana, u subotu 26. lipnja kušajte vina autohtonih sorti moslavačkog kraja, ponajprije škrleta, a zatim i moslavca te dišeće ranine.

image
Klet Romić
Arhiva TZ Kutina

U petak, 25. lipnja, u Kleti Romić od 18 sati održavaju se ekskluzivne vinske radionice samo za vinske profesionalce uz pozivnicu, a koje će otkriti urbanu stranu tradicionalnih moslavačkih vina. Sommelier Tomo Jakopović i enolog Lovro Miklaužić predstavit će laganu, lepršavu, ljetnu Pjenušavu Moslavinu, a sommelier Darko Lugarić na radionici Odležani škrleti otkrit će raskoš najpoznatije moslavačke sorte. Večer završava bačvom iznenađenja i predstavljanjem vina Kleti Romić, vinarija Jančar, Mikša, Seletković i Miklaužić, Vina Košutić, Glavica i Jaram.

image
Vinarija Trdenić
Arhiva TZ Kutina

U isto se vrijeme u prekrasnoj Vinariji Trdenić u petak od 18 sati održava događanje Škrlet Garden Dream u sklopu kojeg možete uživati u pogledu na vinograde uz čašu vrhunskog vina i „Urban jazz by Antonija&Lordan“. Istinski gurmani neće propustiti večeru od pet slijedova s jelima od šarana i škrletima vinarija Trdenić, Miklaužić, Florjanović, Lagena Winery i Seoskog turizma Kezele. Za ovaj vinski događaj potrebno je izdvojiti 200 kuna.

image
Vinarija Kasner - domaćin Wine&Bike manifestacije
Arhiva TZ Kutina

U subotu se u 9 ujutro uputite na Wine&Bike vinsku biciklijadu u organizaciji Biciklističkog kluba Kutina uz vođenu vožnju, ručak i, naravno, degustaciju vina, a potom u Taboo caffeu premijerno otvaranje pjenušca Noel 2018. by Vina Košutić uz food truck ponudu Nekić Trucksa. Kotizacija za biciklijadu je 50 kuna po osobi.

To popodne, na glavnom trgu u Kutini posjetitelji će moći kušati vina najpoznatijih moslavačkih vinara, ali i ona pristigla na ovogodišnje ocjenjivanje. Rezultati su nedavno objavljeni pa je poznat i šampion 27. izložbe - Škrlet Vina Košutić. Ukupni pobjednik je Moslavac OPG-a Zoran Jančar, veliko zlato za mješavinu sorata osvojila je Dragonada Kleti Romić, dok je prvo mjesto za najljepšu etiketu pripalo Škrletu Iconic, Lagena Winery. Dodjelu možete pratiti od 17 sati.

image
Festival vina MoslaVina Kutina
Stjepan Vidiček/arhiva TZ Grada Kutine

Nakon dodjele, u 18:30 na trgu vas očekuje MoslaVina Tasting, vođena degustacija uz sommeliera Marija Meštrovića koji će u 20 sati voditi i degustaciju najbolje ocijenjenih škrleta u Galeriji Muzeja Moslavine. Volite li koktele od 19:30 možete kušati one od šampionskog škrleta Košutić s potpisom koktel majstora Denisa Vlahovca, a dugo očekivani Festival vina MoslaVina završava koncertom sastava Cambi koja na glavnom kutinskom trgu nastupa od 22 sata.

„Vinarije Moslavine posljednjih godina doživljavaju velik uzlet i osim domaćih, osvajaju i prestižna međunarodna priznanja na izložbama i stručnim ocjenjivanjima, a zasluge za to, osim odličnih i marljivih vinara, ima Festival vina MoslaVina Kutina koji već godinama potiče povećanje kvalitete proizvodnje vina u Moslavini te upoznavanje vinskog svijeta s autohtonom sortom škrlet“, ističe Ivana Grdić, direktorica TZ grada Kutine.

Festival vina MoslaVina Kutina održava se pod pokroviteljstvom Grada Kutine, a organizatori su Turistička zajednica grada Kutine i Udruga vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ Kutina, uz partnerstvo P.O. Škrlet.

Bogati program provjerite na poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:23