Iznutrice, ponajprije jetrica, imaju sve više poklonika iz vrlo jednostavnog razloga: riječ je o pristupačnoj namirnici visoke hranjive vrijednosti, koja je odličan izvor željeza, fosfora, vitamina A i B12 i folne kiseline. Kod njihove kupovine i pripreme morate pripaziti na nekoliko stvari. Iznutrice po mogućnosti pripremajte svježe, odnosno izbjegavajte zamrzavanje.
Posebno su cijenjena gusja jetra, osobito ona dobivena posebnim hranjenjem gusaka, takozvanim šopanjem. Zatim su tu teleća i janjeća, a ništa manje ukusna nisu ni pileća ili svinjska koja su cjenovno jako povoljna.
Tradicionalno, svinjska se jetrica najčešće prže na luku te se dobije fini aromatizirani saft koji savršeno paše uz palentu ili kiseli kupus. Zbog snažnog okusa i arome neki ih jako vole, a neki potpuno izbjegavaju i radije biraju jetrica drugih životinja. Prije pripreme možete ih kratko marinirati u mlijeku kako bi se ublažila njihova gorčina. Isto tako, kod jetrica treba paziti da ih se ne prepeče - treba ih pržiti samo dok površina ne postane smeđa, a unutrašnjost ostaje nježno ružičaste boje. Ako se prepeku, jetra postaju gumasta, tvrda i žilava.
Koja god izabrali, neka vas ovi recepti inspiriraju i potaknu na neke nove kombinacije namirnica.
PAŠTETA OD PILEĆIH JETRICA S CURRYJEM
SVINJSKA JETRICA S PALENTOM I KISELIM ZELJEM
OKRUGLICE OD TELEĆE JETRE U BATBOUT PECIVU
JANJEĆA JETRICA U WOKU S POVRĆEM
GUŠČJA JETRA S PIREOM OD JABUKA I POTOČARKOM
TELEĆA JETRA U NARANČINOM SOKU