ŠTO ZA VIKEND?

Otputujte i probajte najbolju pizzu, ostajte li kod kuće pojačajte glazbu i bacite se na kuhanje

 Facebook Konoba Vorichi/
Subota biti mogla biti dovoljno sunčana za odlazak na put. Ostajete li kod kuće, odvažite se na eksperimentiranje u kuhinji

Ovaj vikend možete posvetiti kućnom kuhanju, a subotu iskoristite za odlazak u prirodu. U nastavku donosimo naše preporuke.

Ručak u vinogradu, pizza napolitana i hrskavi cannoli

Ako ste raspoloženi za odlazak u Istru, otkrili smo mali restoran Vorichi smješten u mjestu Orihi nedaleko Barbana. Njihova posebnost je što služe hranu u vinogradu i ovdje vrlo vjerojatno nećete pojesti fuže i njoke. Naime, žele se odmaknuti od ustaljene ponude te nude razna jela od boškarina. Svakako prethodno najavite vaš dolazak.

image
Facebook Konoba Vorichi/

Ako svoj put nastavljate prema sjeveru zastanite u Labinu. Ondje ćete pojesti jednu od najboljih pizza u Istri (a i šire). Radi se o pizzeriji Rumore koju nam je svojevremeno otkrio Deni Srdoč, chef restorana Nebo u hotelu Hilton nedaleko Opatije. Smještena je na labinskom trgu San Marco gdje služe pizze napolitane. Za sada u ponudi imaju dvanaest vrsta pizza, ali svakako ostavite mjesta za desert i priuštite si njihove cannole.

image
Pizza s mortadelom i pistacijima
Facebook Page Rumore/

Cannoli su talijanska slastica porijeklom sa Sicilije koje su cjevastog oblika od prženog hrskavog tijesta punjene slasnom kremom od ricotta sira. Vjeruje se kako su cannoli nastali u okolici Palerma, a običavale su ih pripremati žene u vrijeme karnevala. Osim u Italiji, ova slastica je stekla nevjerojatnu popularnost u Americi gdje su je donijeli sicilijanski imigranti. Njihovoj popularnosti svjedoči i scena u kultnom filmu Kum gdje se cannoli spominju u rečenici: "Ostavite pištolj i uzmite cannole!". Zanimljivo je kako se cannoli nisu spominjali ni u originalnom scenariju filma niti u romanu, ali redatelj Francis Ford Coppola odlučio je ubaciti detalj koji ga je podsjetio na djetinjstvo. Naime, Coppolin otac je nakon posla običavao kući donositi prepoznatljive bijele kutije sa slasticama. Rečenica "Uzmi cannoli!" zapravo je improvizacija glumca Richarda Castellana. Iako se radi o nebitnoj rečenici za radnju filma, ubrzo je postala omiljena među glumačkom ekipom filma Kum.

Najbolje cannole kušali smo u istarskoj konobi Batelina Davida Skoke za vrijeme snimanja jednog editorijala prije nekoliko godina. Batelina još nije počela s radom, ali kad otvore svoja vrata, probajte njihove cannole. Ako ne uspijete otputovati do Istre i pojesti ih na terasi u Labinu, odvažite se na njihovu pripremu kod kuće.

image
Cannoli po receptu Andree Rusija
Barbara Tomečak/

Subotnja groznica tacosa

Ostajete li kod kuće predlažemo da pripremite tacose. Iako epidemiološke mjere ne podržavaju velika okupljanja, odlaske na koncerte ili u klubove, možete organizirati druženje uz kultna meksička jela. Pripremite tacose. Taco je meksička ikona, kebab Latinske Amerike, šavarma zemlje sjeverno od kolibrija. Od najluksuznijih restorana do prodavača na biciklima, ovo kultno jelo može se pronaći u svakom kutku Meksika, ali i ostalih svjetskih metropola. Možda ne možemo putovati, ali hranom se možemo lansirati u svaki kutak na zemlji pa tako i u Meksiko. Idealno, taco se konzumira nakon noći plesa i pijanstva jer baš tada postaje najbolja verzija sebe. Sveto trojstvo tortilje, salse i mesa tu se ujedinjuje. Najbolje u Ulici Lorenzo Boturini, na kultnoj šetnici gdje se nalaze neke od najboljih meksičkih tacerija, ponajviše tradicionalnih, poput El Pastorcita i Los Guerosa. Hladan je taco, pak, kao dan bez sunca - nema smisla i jedva čekaš da prođe. Zato - glasno pojačajte glazbu, izvadite namirnice i bacite se na izradu tacosa. Ruke zaprljajte tako što ćete sami pripremiti kukuruzne tortilje, a zatim razmislite o punjenju. Nadjev ćete trebati pripremiti već ujutro i pripremite se kako ćete imati cijeli dan posla u kuhinji. Naši favoriti su Al pastor od sočnog svinjskog vrata s pico de gallo salsom te barbacoa janjeći but s criolla salsom.

image
Zeljko Grgic

Nedjeljni ručak

Jedno od najukusnijih jela koje smo kušali u posljednje vrijeme je divan pačji confit po receptu Ane Grgić, glavne chefice zagrebačke Esplanade. Jednostavno, izdašno jelo je i njezina janjeća koljenica koja se topi u ustima te bi mogla biti dobra ideja za nedjeljni ručak.

image
Janjeća koljenica
Vedran Peteh /

Za desert predlažemo da napravite tiramisu. Pronašli smo sjajan recept u New York Timesu te ga u nastavku dijelimo s vama. Zbog svoje prepoznatljivosti, pomislili biste da se radi o slastici bogate povijesti, no istina je da se prvi tiramisu pojavio tek 1970. godine u restoranu Alle Beccherie (više ne radi). Barem, će vam tako potvrditi stanovnici grada Trevisa. Iako se ne radi o drevnoj recepturi, priča o nastajanju ovog klasika i u ovom slučaju ima nekoliko verzija. Stanovnici Tolmezza se kunu kako je tiramisu izum glavnog kuhara hotela Roma Normea Piellija, a kao dokaz predstavljaju recepturu iz 1959. godine koja je prijavljena talijanskoj kuharskoj akademiji. Postoji još jedna legenda koja kaže kako je tiramisu rođen još tridesetih godina prošlog stoljeća, a napravio ga je Mario Cosolo. Ipak, vjeruje se kako je on napravio preteču tiramisua jer se zapravo radilo o kombinaciji čokolade i zabaionea. Kako bilo, tiramisu je danas vrlo omiljen, ime mu u prijevodu znači (pokupi me, digni me gore - "tira mi sù").

image
Natalia Fedorova/istock/

Trebat će vam:

  • 4 veća žumanjka
  • 100 g običan bijeli šećer
  • 175 ml slatko vrhnje
  • 227 g mascarpone sira
  • 400 ml espresso kave
  • 2 jušne žlice konjaka ili ruma
  • 2 jušne žlice nezaslađeno kakao praha
  • oko 24 piškota (pakiranje od 200 g)
  • čokolada za ribanje
  1. Mikserom izradite žumanjke s 50 g šećera dok ne dobijete blijedo žutu kremu približno udvostručenog volumena.
  2. U drugoj zdjeli izradite vrhnje za šlag u 50 g šećera, zatim umiješajte mascarpone dok ne dobijete homogenu smjesu. Tako dobivenu smjesu premjestite u smjesu sa žumanjcima.
  3. Pomiješajte espresso i rum ili konjak u plitkoj zdjeli i ostavite sa strane.
  4. Kroz malo sito protresite kakao u prahu, a pleh koji bi trebao odgovarati bi trebao biti dimenzija 20 X 20 cm.
  5. Svaku piškotu umočite u espresso s konjakom ili rumom, ali nemojte ih močiti predugo kako se piškoti ne bi raspali. Slažite ih tako što ćete ispuniti cijeli pleh namočenim piškotama, a zatim premazati Mascarpone kremom, ponovno ćete ponoviti red s namočenim piškotama, i na vrhu ide ponovno mascarpone krema. Krajnji sloj kreme pospite kakaom u prahu, a možete dodati i sitno naribane čokolade. Tako pripremljeni kolač pokrijte prianjajućom folijom, a zatim pustite najmanje četiri sata da odmori. Najbolje bi bilo kad bi kolač mogao odmoriti preko noći ili 24 sata prije služenja.
  6. Recept za tiramisu talijanske kuharske akademije podrazumijeva korištenje Marsale (vrsta vina, inače se može koristiti i za pripremu cannola i recimo nekih mesnih jela poput patke). Najbolje je koristiti Savoiardi ili Pavesini piškote, a umjesto espressa ovdje se koristi ristretto (kratki ili mali espresso, gramaža kave identična je kao za pripremu normalnog espressa ali je količina vode duplo manja i ekstrakcija traje kraće).
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:08