Mjesta na kojima možemo pojesti punjenu papriku, sarmu, frigane gavune ili srdele je doista malo. Mogli bi u pojedinim gradovima, ako ćemo iskreno, stati jedva na prste jedne ruke. Posebno rastužuje to što je naš Jadran poznat kao riznica plave ribe koju izvozimo, a tako rijetko nudimo gostima. Ne moramo govoriti koliko je zdrava, ali zato moramo i želimo istaknuti koliko je volimo, pa nam je tim više drago čuti kako se ipak može pronaći na nekim mjestima u zemlji.
Ovoga puta preporuka nas je odvela do našeg najvećeg otoka - Cresa. Kvarnerski je to otok mostom kod Osora spojen s otokom Lošinjem, poznato po robinzonskom turizmu i krilatici "No stress on Cres" (u prijevodu: Na Cresu nema stresa). I doista svi oni koji su ga posjetili, posebice u ljetnim mjesecima, dobro znaju koliko je lako uljuljati se život na otoku i "otkačiti" i mobitel i obaveze. Jedan takav ljetni dan s utišanim zvukovima na mobitelu nagnao je našu kolegicu Luciju Biondić, inače strastvenu planinarku i ljubiteljicu domaće kuhinje, da prošeta gradom i da je miris poznat iz djetinjstva odvede do Plavica bara Cres, zagrebačkoj publici poznatog s prošlogodišnjeg Zagreb Burger festivala.
Dok nam je pričala o svom iskustvu, moramo priznati kako su nam lagano rasle zazubice.
"Malo je reći da sam čeznula za lokacijom na kojoj ću pojesti ultimativni jadranski fast food i oduševila se kad sam škartoc friganih liganja, gavuna, kozica i oslića pronašla u gradu Cresu. Uzele smo i Kogo Denis ražnjić kojeg čine grilane lignje i kozice, dodali tikvice i neizbježan pomfrit", napisala je i na svom Facebook profilu.
Također je ispričala i zanimljivu pričicu o vlasnicima bara, jer ako ste pomislili da su domaći, nisu. Okej, danas već i jesu, ali Kristina i Krešo upoznali su se na Cresu gdje su oboje ljetovali godinama. Ona se u jednom trenutku iz Osijeka zbog ljubavi preselila Kreši u zagrebačko Špansko, a onda su, prije 10 godina, svoje sidro spustili u gradu u kojemu su nekad zajedno ljetovali. U Cresu. Otvorili su Plavica bar koji je do prije tri godina bio isključivo bar. A onda su, dodaje, odlučili ekipi ponuditi i nešto za pod zub. Fast food, ali pravi jadranski, na sreću svih onih koji ih posjete.
"Imaju, dakle, fritto misto, frigane inćune, već spomenute grilane ražnjiće i burgere - Juncića (od junetine), Jancića (od creske janjetine), Praseca (od creskog vepra) i Polpeticu do škoja (od tune). Uz sve se može pojesti i salata od svježe creske verdure", dodaje Lucija i naglašava kako će ljubitelje piva oduševiti što na otoku mogu popiti točeno pivo zagrebačkog Medvedgrada, plus fantastičan izbor craft piva u boci. Rade cijele godine, a posebna je priča prostor u kojemu su se smjestili, a koji je nekad bio tvornica ribe. U svakom slučaju ako još niste, posjetite Cres i ovo mjesto koje nudi ultimativni jadranski fast food.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....