Blagdanima poput Uskrsa, između ostalog, posebno se veselimo zbog uživanja u stvarnoj dobroj hrani, a kako bi udovoljili baš svima za stolom, ponekad s količinama te iste hrane pretjeramo. Tako u narednih nekoliko dana za doručak, ručak i večeru i dalje uživamo u šunki i siru, omiljenoj pinci, makovnjačama i orahnjačama, domaćem kruhu i kuhanim jajima. No, kako baš svaki obrok ne bi izgledao isto, pripremili smo vam nekoliko jednostavnih savjeta i ideja koji bi vam mogli pomoći da u uskršnjim ostacima uživate na još ukusniji način.
Šunka postaje štrudla ili talijanski klasik
Sigurni smo kako ste i ove godine uživali u dobroj šunki, a bez obzira jeste li je pakirali u kruh ili tek kuhali pa poslužili uz hren i francusku salatu, vjerujemo kako vas koji komad još uvijek gleda iz hladnjaka. Osim na klasičan način, uz kruh i jaja, u ostacima ove godine možete uživati i na nekoliko stvarno ukusnih načina pa tako šunku možete nasjeckati na sitne komadiće, pomiješati je sa svježim sirom, malo vrhnja i jajem pa je upakirati u vučeno tijesto i tako još malo obogatiti omiljenu štrudlu.
Također, dobra ideja bit će i talijanski strombolli. Riječ je o dizanom tijestu u koje možete omotati omiljene mesne delicije ili pak, u ovom slučaju, tanko narezanu uskršnju šunku. Sve što trebate jest zamijesiti dizano tijesto nalik onom za pizzu, napuniti ga omiljenim dodacima, ubaciti u pećnicu na 220 stupnjeva, a dok se slasna štruca peče, pripremiti omiljeni umak po želji. To može biti grčki jogurt pomiješan s ostacima hrena ili pak umak na bazi rajčice.
Od jaja radimo prhku pitu, paštete i salatu
Iako kuhana jaja u hladnjaku mogu stajati i do nekoliko dana, dobra ideja bit će iskoristiti ih dok su još svježa pa od njih pripremiti slasnu prhku pitu s kobasicama. Jednostavno zamijesite prhko tijesto, kobasice nasjeckajte na kolutiće, rasporedite ih po tijestu s jajima, sve dobro prelijte kremastom smjesom od slatkog i kiselog vrhnja i svježih jaja te ubacite u pećnicu. Uz ovakvu pitu dovoljno će biti poslužiti samo još zdjelu sezonske salate i ručak je spreman, a ostane li vam koji komad i nakon ručka, ova pita dobro će poslužiti i kao gablec na poslu.
Osim prhke pite, od ostataka jaja pripremiti možete i brzu pitu sa špinatom i jajima koja se priprema s jednostavnim tijestom od tek tri sastojka.
Kuhana jaja možete ubaciti i u domaću paštetu od tune. Pomiješajte konzervu tune, pola luka, kisele krastavce, malo majoneze i kuhano jaje ili samo žumanjke, dodajte začine po želji pa poslužite uz tostirani kruh za doručak ili večeru.
Također, dobra ideja bit će i klasična salata od jaja koju zatim možete upakirati u različite sendviče ili tortilje ili pak mesna štruca u koju možete staviti kuhana jaja pa je obogatiti na najslasniji način.
Može li pinca uopće biti još bolja?
Vjerujemo kako ste već naišli na puding iz pećnice napravljen od kroasana, običnog ili panettone kruha, a dobro je znati kako ga ove godine možete pripremiti i od ostataka pince. Bit će vam potrebno tek nekoliko bazičnih sastojaka koje zasigurno imate kod kuće, a zatim je dovoljno ubaciti pincu u pećnicu, pustiti da se zapeče te poslužiti za doručak, večeru ili topli desert. Ovako pripremljenu pincu možete preliti i umacima po želji kao što su preljev od voća, čokolade ili karamele, a još topla odlično će se složiti uz kuglicu omiljenog sladoleda.
Kruh za slatki ili slani doručak, rotkvice u salatu ili pećnicu, a mladi luk i hren u umake
Velik dio ostataka možete umotati i u tortilje pa ih pripremiti na nebrojeno mnogo načina, a stari kruh uvijek možete pohati pa mu dodati slatke ili slane dodatke. Također, od starog kruha možete napraviti i hrskavi dodatak za juhu ili domaće krušne mrvice.
Kao što smo već spomenuli, hren u kombinaciji s grčkim jogurtom i začinima mogao bi biti dobar umak, dok će se mladi luk odlično složiti u kombinaciji s avokadom. Sitno sjeckanog ga možete dodati upotrijebiti i kao svježi dodatak brojnim jelima kao što su azijski wok ili indijski curry, ali i ubaciti u osvježavajuću salatu s grčkim jogurtom i rotkvicama. Sjajna ideja bit će i rotkvice ubaciti u pećnicu pa od njih napraviti potpuno drugačiji proljetni prilog.
KREMASTA SALATA OD MLADOG LUKA I ROTKVICA
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....