SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Osim nove zvjezdice, 3 hrvatska restorana ušla su na Michelinovu Bib gourmand listu, a 9 novih dobilo preporuku

 Privatna arhiva
Čak 11 hrvatskih restorana sada nosi jednu Michelinovu zvjezdicu, tri restorana nagrađena su zelenim zvjezdicama, tri nova restorana uvrštena su na Bib gourmand listu, a 64 restorana nosi Michelinovu preporuku

Nakon vijesti da je, uz već poznatih 10, još jedan hrvatski restoran dobio Michelinovu zvjezdicu te da je u pitanju upravo restoran Korak na Plešivici, o čemu više možete pročitati ovdje, valja se osvrnuti i na Bib Gourmand listu na koju su ove godine uvrštena tri nova restorana. Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetna, dobro osmišljena jela po pristupačnim cijenama, a tri nova restorana na toj listi su zagrebačka Beštija, restoran Bugenvila na Cavtatu te Taj Mahal u Dubrovniku.

RESTORANU KORAK PRIPALA MICHELINOVA ZVJEZDICA

HRVATSKI RESTORANI S MICHELINOVOM ZVJEZDICOM

Podsjećamo, uz restoran Korak, Hrvatska se sada može pohvaliti s ukupno 11 nositelja Michelinove zvjezdice. To su restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj).

Osim toga, restoran Zinfandel‘s i konoba Mate, a od ove godine i restoran Korak, nositelji su zelene zvjezdice, koja se dodjeljuje za posebnu posvećenost održivosti u gastronomiji.

image
Berislava Picek/Cropix

Također, devet novih restorana dobilo je Michelinovu preporuku, a to su: restoran Marco Polo u Dubrovniku, Nicolo Polo u Gradacu, hvarski Mediterraneo, restorani BÒME i PiNKU fish and wine u Splitu, zatim konoba Kala i Otok u Supetru te restorani Balon i El Toro u Zagrebu.

image
Privatna arhiva
image
Restoran Balon Arhiva/

"Ove su godine inspektori MICHELINOVA vodiča uočili da je sve veća pažnja usmjerena na kvalitetu lokalnih namirnica te da kuhari i vlasnici restorana imaju sve veću predanost u traženju lokalnih poljoprivrednika. Bilo da je riječ o restoranima s MICHELINOVOM zvjezdicom ili Bib Gourmand oznakom, uvažavanje kvalitetnih namirnica je prioritet jer naši timovi teže kvalitetnim gastronomskim iskustvima", komentirao je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor vodiča MICHELIN, nadodavši kako je Hrvatska primjer istinske osjetljivosti prema održivosti te ekološkim kulinarskim praksama.

Kada se sve zbroji, hrvatska gastronomska scena postala je bogatija za jednu Michelinovu zvjezdicu, čak tri restorana sada nose i zelenu zvjezdicu, tri nova restorana uvrštena su na Bib Gourmand listu te ih sada 14 nosi to priznanje, a imamo i čak 64 restorana s Michelinovom preporukom.

"Novi MICHELINOV vodič pokazuje da moderna hrvatska gastronomija postaje jedna od najzanimljivijih u Europi i predstavlja najbolju pozivnicu brojnim turistima koji žele uživati u posjetu Hrvatskoj upravo zahvaljujući elementima mediteranske i srednjoeuropske kulinarske tradicije, odličnim autohtonim sastojcima, a posebno kreativnosti i strasti hrvatskih chefova. Stoga i u našoj Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. godine razvoj eno-gastro turizma zauzima važno i posebno mjesto. Uvrštenje u svjetski relevantne gastronomske vodiče poput MICHELINA priznanje je i značajan poticaj svima koji rade na unaprjeđenju raznovrsnosti hrvatske gastronomije te od srca čestitam svima koji su ove godine osvojili svoje zvjezdice. Vjerujem da će svaki novi MICHELINOV vodič uključivati nove hrvatske chefove, jer oni to zasigurno zaslužuju", zaključila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:46