Najljepše je jesti na svježem zraku, pogotovo kad se to odvija u manje konvencionalnim okolnostima: na brodu, uz jezero, na gradskoj terasi, farmi, u vikendici, uz cestu, pod mostom, na plaži... Takve male avanture gotovo uvijek podrazumijevaju i dobro društvo, a hrana je često - uz improvizacije i izazove trenutka - iznenađujuće fina! Iskoristite zato ljeto pred nama kako biste...
Otišli na piknik
"Lokacija je zapadni dio Zagreba, jezera Dubravica, prelijepo mjesto s dovoljno sjene, razbarušenim šašom i pokojim ribičem (i njegovom ženom koja na tabletu čita neki krimić ili ljubić) koji u tišini postavlja štapove u nadi da će se na njih štogod uhvatiti. Na idealnoj poziciji, s pogledom na obitelj patkica i upravo tog ribiča (i njegovu ženu), rasprostrla sam dekicu koja je bila spremna za svu dobru hranu koju sam pripremila", u priču o savršenom pikniku uvela nas je Anita Šarić, koja je toga dana na dekici poslužila pravu gozbu. Katsu piletina sando, bresaola tortellini, panzarella, bao burgeri s prženim lignjama i wasabi majonezom i pita od borovnica samo su neki od jela za koje nam je Anita dala i recepte koje možete pronaći u našem novom broju.
Isplovili brodom
Svi moreplovci znaju da je more veliki supermarket, ali to ne znači da ne treba prije obaviti poštenu nabavku jer su na brodu uvijek svi gladni i žedni. "Kod kuhanja nemojte pretjerivati i komplicirati s jelima - razmišljajte o drugim članovima posade jer se, ovisno o morskim situacijama, raspoloženje mijenja. Bolje je napraviti dobru juhu nego neko “fancy” jelo. Ovisno o prilici, kada dolazite na neki otok, raspitajte se kod domaćih lovi li netko ribu, pa ako treba - ustanite rano ujutro. Dodatno pitajte gdje se što kupuje, ima li koja mesnica, a šetnja valom će vas sigurno nagraditi s mnoštvom svježeg začinskog bilja. I ako ste zaduženi za kužinavanje, ideje oko jela navečer i pričanje posadi što bi se moglo jesti drugi dan ne dijelite - jer jutro je pametnije od večeri", poručuje Zoran Šimunić Šime, uz recept za paštafažol na brujet, paštašutu, riblju juhu sa školjkama i druge brodske delikatese.
Svratili na farmu
I to ne bilo koju! Neka vas put nanese na farmu koza kod Krnice, svim gurmanima poznatu pod nazivom Kumparička. Upravo tamo možete uživati u jelima s domaćim namirnicama s farme na druženju pod nazivom Kumparička Table. To dragocjeno iskustvo dijeljenja zajedničkog stola na otvorenom, s ljudima koji se međusobno ne poznaju i divnom hranom koja je uzgojena na toj istarskoj farmi morate si barem jednom priuštiti, a svestrana Tita Winkler dočekat će vas s čistom, prirodnom sezonskom hranom u autentičnom prostoru s kojeg potječe. Upravo je Tita s Dobrom hranom podijelila recepte za dolmice od listova dragoljuba, salatu od korabice i rotkvice te kolač od labneha i murvi od kojih rastu zazubice.
Otišli na plažu
I to na Velu Plažu u Baškoj na otoku Krku. Nakon plivanja, picigina i sunčanja, nikako ne smijete dopustiti da na plaži sjedite gladni pa se zaputite do kioska Pacica u kojem Jelena Načeta Šimunović i njen suprug Boris svakodnevno ispeku stotine hrskavih langoša, tradicionalnog mađarskog jela od prženog tijesta koje se proširilo po cijelom Balkanu, ali i šire. Na vama je da odaberete hoćete li svoju "pacicu", kako nazivaju langoše, uzeti s naribanim slanim sirom i umakom od češnjaka ili pak nezaobilaznom čokoladom, no gladni ostati nećete.
Objesili kotlić
I to u dvorištu nečije vikendice! Ovaj put to je za nas učinio Tibor Valinči. Kad ne priprema elegantne tanjure s menija poznatog zagrebačkog restorana Dubravkin put koji je ovaj tjedan osvojio Michelinovu zvjezdicu, ovaj chef često odlazi u rodni Bjelovar gdje s prijateljima kuha obična jela - obavezno vani, u kotliću, pod pekom, na roštilju... Kad smo ga posjetili, u kotliću se na vatri već kuhao grah, ispod njega se pekla paprika, a pod pekom su bili juneća koljenica i rebra s povrćem koja su, čim su bila gotova, mjesto ustupila focacci od koje je Tibor spremio sendviče s prethodno pečenim junećim mesom i paprikama iz žara.
Napravili tulum na terasi
Duge i vruće ljetne večeri u gradu provedite u dobrom društvu uz čašu finog vina i ukusne zalogaje! Ideje što spremiti s nama su podijelile chefica Ivana Bekavac i Dina Habulin iz zagrebačkog cateringa Prep, a na stolu su se našla kreativno osmišljena, a ustvari jednostavna jela. Od salate od lubenice, namaza od crvene leće ili pak patlidžana, brze salate od krastavaca ili kvinoje, na stol se našlo doista svega, s jelima kao stvorenima za dijeljenje.
Skrenuli na pravi američki roštilj
Inspirirani američkom BBQ kulturom, Davor Šušković i ekipa iz BBQ Hot Yarda pokrenuli su novu tradiciju - jednom mjesečno na terasi smještenoj pokraj svoje trgovine pripremaju ručak nakon kojeg se doslovce ližu prsti. Pritom nam je Davor objasnio što je to brisket i otkrio kako ga priprema, kao i da je puna terasa ljudi koji uživaju u dobro spremljenom roštilju, uz zvukove dobrog countryja, za njega jednostavno način života.
Degustirali prirodna vina pod vedrim nebom
Svake nedjelje Eric Romolock, kanadski sommelier sa zagrebačkom adresom, organizira kušanje prirodnih vina na neočekivanim mjestima diljem metropole pod nazivom wine.klub. Uzvanici na svakom okupljanju imaju priliku kušati deset različitih etiketa prirodnih vina iz odabrane zemlje ili vinske regije, uz podatke o sorti, berbi i postotku alkohola. Mi smo mu se pridružili na kušanju katalonskih vina i to ispod Hendrixovog mosta. Za svako okupljanje Eric bira drugu lokaciju na otvorenom, da bi stvorili neutralno okruženje pa se ponekad sastaju i u parkovima poput Maksimira, Bundeka ili parka Stara Trešnjevka. Pridružite im se već idućom prilikom!
Ali ni to nije sve!
Više zanimljivih priča, dobrih savjeta i recepata za slasna jela pronađite u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od četvrtka, 27. lipnja 2024.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....