ŠTO PITI?

Oni rade najbolji škrlet u zemlji, a novitet im je kupaža kojom spajaju Dalmaciju i Moslavinu

Voštinić Klasnić
 Privatna Arhiva
Vinarija Voštinić Klasnić ovih je dana predstavila novu etiketu, a više smo saznali i o osvježenju vizualnog identiteta njihovih vina

Nakon što su lani na Decanteru uzeli srebro za svoj škrlet Unikat u gastronomskim krugovima zaokupili su pažnju svojim etiketama, a vinarija Voštinić Klasnić odlučila je otići korak dalje. Tako su prije nekoliko mjeseci u potpunosti izmijenili izgled svojih etiketa te se predstavili u novom, minimalističkom, ali razigranom ruhu i odmah privukli pažnju ljubitelja finog, ali i lijepog.

U kratkom razgovoru s Tomislavom Voštinićem iz vinarije Voštinić Klasnić doznali smo da je za novo ruho njihovih etiketa zaslužan zagrebački brending studio Size s kojim surađuju već punih šest godina, a nedavno su ostvarili i partnersku suradnju, zajedno rastu, eksperimentiraju, ruše predrasude i, kako kažu, pomiču vlastite granice, ali i okvire tradicionalnog vinarstva. Otkrili su nam i kako su novim vizualnim identitetom još jednom htjeli predstaviti filozofiju koja svih ovih godina stvaranja stoji iza njihovih vina.

image
Na fotografiji: Tomislav Vostinic - vinarija Vostinic Klasnic.
Tomislav Kristo/Cropix

"Za nas je vino ekspresija pa smo tu filozofiju prenijeli i na vizualni jezik koji nam omogućava da se svakom etiketom kreativno izražavamo. Naš je identitet minimalističan jer volimo jednostavnost, a dizajn je, osim estetske, fokusiran i na funkcionalnu vrijednost. Etikete su tretirane kao važan izvor informacija za savršeno iskustvo pijenja vina. Neke informacije su prezentirane doslovno, kao što je idealna temperatura služenja vina. Dio informacija o aromama te sparivanju vina i hrane prezentiran je kroz apstraktniju formu pjesme jer tako promičemo filozofiju i ton brenda", rekao nam je Tomislav Voštinić, vlasnik vinarije Voštinić Klasnić.

image
Voštinić Klasnić
Privatna Arhiva

Tako su i svoj sada već prepoznatljiv škrlet opisali kroz simpatične stihove, a oni koji su ga dosad imali priliku kušati, vjerujemo, u njima će odmah prepoznati to svježe, aromatično i lagano vino, stvoreno za baš svaku priliku.

Ljeto, jutarnje sunce i breskva.
Dobra vibra, pjesma i ples.
Riba ili pajcek, sushi ili pura.
Mladost, ludost. To je škrlet.

Podsjetimo, škrlet je doista unikatna sorta koja raste na području Moslavine i Pokuplja, a ima ga sve do Vukomeričkih gorica i nešto u dijelu Prigorja. Riječ je o sorti otpornoj sorti na bolesti i vremenske neprilike, ali prilično ćudljivoj. Zbog neredovite rodnosti slabije je oplodnje i sklon osipanju cvata i rehuljanju grozda, pa je zbog toga preporučljivo pinciranje prije cvatnje čime se prinos može povećati od 10 do 30 posto bez značajnog utjecaja na kakvoću. Zato ovdje nema prepisivanja. Njihova godišnja proizvodnja je oko 23.000 boca i ne misle povećavati količine. Rijetko ćete ih naći u supermarketima, ali to im niti nije cilj, pa ih radije potražite u malim specijaliziranim prodavaonicama ili wine barovima i restoranima.

Iz vinarije Voštinić Klasnić dali su nam još nekoliko detalja na koje svakako vrijedi obratiti pažnju pri idućem kušanju ovog vina. Otkrili su nam i u kojim se sve domaćim restoranima u njihovoj najpoznatijoj etiketi može uživati.

"Inspirirani njegovim zaigranim karakterom, napravili smo redovni, ali i prvi u povijesti predikatni, arhivski i pjenušavi škrlet. Ova autohtona moslavačka sorta je, zahvaljujući kreativnom pristupu vinarije, od zaboravljene postala sorta koja se danas služi u vrhunskim restoranima kao što su Dubravkin put, Esplanade, Mali bar, Okrugljak i 360 Dubrovnik, a osvaja i prestižne svjetske nagrade. Osim u restoranima i uskoro u našem webshopu, naša vina možete pronaći u vinotekama Miva, koji su naš ekskluzivni distributer."

image
Voštinić Klasnić
Privatna Arhiva

Na kraju, zanimala nas je najnovija vijest. Naime, vinarija Voštinić Klasnić nedavno se ljubiteljima dobrih vina predstavila novom etiketom. U pitanju je Kolaž, kupaža pomno odabranih pet crnih sorti grožđa, koja, kako kažu, na idealan način spaja naizgled nespojivo, a posebnu pažnju privlači i maštovitim dizajnom.

"Kolaž je spoj Moslavine i Dalmacije i vrhunska kupaža pomno odabranih pet crnih sorti grožđa koje rastu i dozrijevaju u posebnim uvjetima sredozemne i kontinentalne klime. Jako sunce, sol u zraku i divlja bura i iz Dalmacije dali su nam prekrasne plodove merlota, syraha, cabernet sauvignona i crljenka, a plodno moslavačko tlo i pitomi pejzaž brda iznad Ivanića prekrasni (moslavački) cabernet sauvignon i cabernet franc."

image
Voštinić Klasnić
Privatna Arhiva

"Osim samog vina, ova butelja je posebna po svojoj etiketi. Sastoji se od pet raznih samoljepivih papira koje je moguće trgati, rezati, lijepiti i slagati po želji. Baš poput kolažne tehnike u slikarstvu. S obzirom na to da nam je priroda dala samo 170 magnum butelja, htjeli smo da, nakon što se vino popije, butelje ostanu kao ukras i umjetničko djelo na polici koje će nas sjećati na ovaj prekrasan dar prirode", rekli su nam iz vinarije Voštinić Klasnić.

Magnum Kolaža (butelja od 1,5 litara) možete kupiti po cijeni od 600 kuna u vinariji ili u MIVA Galeriji vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 05:22