Miriše na cimet

Omiljenu slasticu srednje Europe od sada možete probati u ovom sweet shopu

Sweet shop Pop‘s

 Matija Djanješić
Šarmantno mjestašce na Kvarneru postalo je bogatije za gastro novitet u ponudi domaćih slastičarnica

Kurtos ili trdelnik naziv je punjeno rolano tijesto, koje se u Pragu, Budimpešti ili Beču može pronaći na svakom koraku, odnedavno se može probati i u malenom gradiću na Kvarneru - Ika. Tu se nalazi u sklopu sweet shopa Pop‘s, kojeg je ovog ljeta otvorio ambiciozni i mladi poduzetnik Ivan Popović. Trdelnik se radi od tijesta koje miriše na cimet, a nakon što se omota na valjčiće, odnosno trdlo, peče se i umače u čokoladu, šećer, lješnjake i sl. Na vrh potom dolazi šlag, sladoled, voćna krema ili čokoladni namaz… ovisi o preferencijama.

image
Matija Djanješić
image
Matija Djanješić

Ova slastica ima vrlo zanimljivu priču o tome kako je nastala. Smatra se kako je povijest tolika dugačka da vuče svoje korijene čak u doba neolitika te da je bio posve uobičajena hrana kod mnogih plemena i naroda diljem Europe, od Grčke pa sve do Slovačke. Naime, bilo je potrebno smisliti kako pripremiti poslasticu na otvorenom zbog bavljenja stočarstvom, stoga su pastiri namotali slojeve tijesta na štap i zagrijavali ga iznad vatre pa se čini kako je upravo to preteča današnjeg trdelnika. Originalni recept krajem 18. st. u Mađarsku je donio general Jozsef Gvadany, gdje je trdelnik uskoro postao jako popularan. Osim Mađara, trdelnik je osvojio i stanovnike Češke, gdje je postao vrlo omiljena poslastica na češkim dvorovima.

image
Matija Djanješić
image
Matija Djanješić/
image
Matija Djanješić

Međutim, u našim se krajevima rijetko može naći, a upravo je tu priliku vidio Popović.

"Ovu vrlo ukusnu i bogatu slasticu u Mađarskoj ili Češkoj možete naći na svakom uglu pa se tako i rodila ideja s težnjom da se upotpuni ponuda u Iki. Moglo bi se reći da je kurtos nadomjestak za kroasan. Rađen je na licu mjesta, svjež i punjen po želji, a u našem ga dućanu možete dobiti u raznim varijantama pa čak i sa sladoledom. Cijena praznog kurtosa je 3.5 eura, a kurtosi u varijanti Apple Pie, Raffaelo, Ferrero, Wild Strawberry i White Kinder Bueno koji sadrže punjenje s okusima i sladoled prodaju se po cijeni od 5 eura", rekao je Popović.

image
Matija Djanješić

Osim kurtosa, u ponudi su i cruffli, milkshake i palačinke. Cijena praznog cruffla i cruffla s čokoladom je 4 eura, a za hladni cruffle sa sladoledom morat ćete izdvojiti 50 centi više.

Vjerujemo kako je ovo dovoljno dobar razlog da se posljednji vikend prije nove školske godine zaputite u ovaj šarmantni gradić na Kvarneru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:23