KISELI SLATKIŠ

Odvažite se, na tržnici potražite rabarbaru i napravite ovaj brz i sočan biskvit s pistacijama

 Lidija Lončarić
Ljubitelji kiselkastih biskvit slastica, pozor! Ovaj kolač mogao bi vas oduševiti

Prijatelj mi je nedavno poklonio golemi buket rabarbare i nakon početnog mjerkanja odlučila sam je testirati na potpuno ziheraškom receptu. Dosad sam je isprobala samo u slasticama najbolje vrste, onima koje su radili drugi, naravno, i kako se na pripremu nikad nisam odvažila sama, zaključila sam da je upoznavanje na razini jednostavne slastice kao što je crumble odlična ideja. I bila je, no tek iz drugog pokušaja.

Naime, kako su moji primjerci rabarbare bili prilično kiseli, tražili su dodatnu dozu šećera koju sam u cijeloj svojoj trenutačnoj "u zdravom tijelu, zdrav duh" priči prvi put drastično smanjila. No, u prvom sam pokušaju nešto naučila i tome iz druge doskočila ubacivanjem jagoda. Rabarbara i jagode strašno se vole i tek sam uz tu slatkasto-kiselkastu i nevjerojatno osvježavajuću kombinaciju shvatila koliko je zahvalna i divna biljka u pitanju. Nema tu puno posla - opere se i nasjecka i spremna je za slaganje. Nakon što smo se upoznale na jednoj novoj razini, zaključila sam kako s njom tako jednostavnom ni inače ne trebam previše komplicirati pa mi je na pamet pao ovaj sočni biskvit. No, kako ne bi bio posve običan, biskvit sam odlučila maksimalno aromatizirati i dodati omiljene orašaste plodove.

Idući ću put u kombinaciju svakako ubaciti i jagode, vi možete preskočiti eksperimentiranje i dodati ih odmah. I to je to, u ovo lijeno doba sunčanih dana, kada nam se zbilja ne da previše vremena provoditi uz pećnicu, ovaj osvježavajući kiselkasto-orašasti kolač bit će pun pogodak. Svakako je dodatni plus i to što je priprema gotova u rekordnom roku, a želite li ispasti pravi kućni majstor za slastice pred ekipom koja obožava slatko, poigrajte se i veličinama komadića rabarbare pa stvorite nekakav fora uzorak. Mislim da na ovo čudo od kolača baš nitko neće ostati ravnodušan. Ova količina dovoljna je za manji kalup promjera 18 centimetara.

image
Lidija Lončarić

Trebat će vam:

200 g rabarbare

100 g maslaca

100 g smeđeg šećera

2 jaja

1 žličica ekstrakta vanilije

50 g mljevenih badema

50 g mljevenih pistacija

100 g brašna

2 žličice praška za pecivo

Priprema:

Pećnicu najprije zagrijte na 180 stupnjeva, postupak je brz pa želite biti spremni. U posudu stavite omekšali maslac, šećer, žumanjke i ekstrakt vanilije pa miksajte dok se svi sastojci ne povežu. Bjelanjke istucite u snijeg u posebnoj posudi. Bademe i pistacije možete kratko tostirati na dobro zagrijanoj tavi, ohladiti pa ubaciti u blender, a možete koristiti i već unaprijed mljevene orašaste plodove. Usitnjavate li ih sami, ostavite koji krupniji komadić, torti će dati zanimljiviju teksturu. Dodajte ih usitnjenoj smjesi sa žumanjcima pa umiješajte i brašno. Sve dobro sjedinite, a na laganim pokretima dodajte bjelanjke koje ste istukli u snijeg. Rabarbaru operite i stavite u posudu, dodajte dvije žlice smeđeg šećera, naribajte mahunu tonke i dodajte malo ekstrakta vanilije. Koristiti možete i vanilin šećer, ali u tom slučaju smanjite količinu smeđeg šećera. Dobro promiješajte pa rasporedite po biskvitu. Pecite oko 50 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista iz sredine kolača. Poslužte toplo uz kuglicu sladoleda ili hladno uz šalicu čaja ili kave.

image
Lidija Lončarić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 15:01