Hortus Croatiae

Održano prvo izdanje manifestacije Gala Pušipel posvećeno najpopularnijoj međimurskoj sorti

Gala Pušipel

U organizaciji tvrtke Vinart predstavljena su nova vina od sorte pušipel jedanaest međimurskih vinarija

Na svečanoj večeri održanoj 15. veljače u restoranu Oxbo zagrebačkog Hiltona, pod nazivom Gala Pušipel, jedanaest je međimurskih vinarija predstavilo trgovcima i predstavnicima medija svoja nova vina od sorte pušipel, zatim pjenušce od iste sorte, te na kraju i odležana, to jest više godina dozrijevana vina. Svoja nova vina tako su prisutnima predstavila Vina Preiner, Vinarija Štampar, Vinarija Kocijan, Podrumi Štrigova, Vinarija Jakopić, Vinarija Horvat, Vina DK, Vina Tomšić, Vinarija Cmrečnjak, Vinarija Novak i Vina Banfi.

image

11 međimurskih vinara koji su predstavili svoja nova vina od sorte pušipel - Vina Preiner, Vinarija Štampar, Vinarija Kocijan, Podrumi Štrigova, Vinarija Jakopić, Vinarija Horvat, Vina DK, Vina Tomšić, Vinarija Cmrečnjak, Vinarija Novak, Vina Banfi.

Vinart

Goste su dočekali i pozdravili predsjednik udruge Hortus Croatiae David Štampar i poznati novinar i gastronom Rene Bakalović, a iskoristili su priliku kako bi podsjetili na organizirane napore udruge da projekt pušipel zaživi i korake koji su ostvareni kako bi uzgojem te izdržljive sorte s golemim potencijalom dodatno brendirali i samu regiju.

image
Vinart

Kroz godine su tako stari naziv sorte pušipel, uz pomoć nadležnih lokalnih institucija, zaštitili kao županijsku robnu marku, kako ga u budućnosti ne bi mogli koristiti proizvođači izvan udruge i Međimurja. Zatim je osmišljen dizajn nove boce koja se i danas koristi samo za tu sortu, i to tek kada zadovoljava zadani standard kvalitete i stila. Vina od te sorte koja se ne uklapaju u zadani standard, ili dolaze izvan udruge ili Međimurja i dalje najčešće nose naziv moslavac ili šipon.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Od začetka projekta do danas potražnja za pušipelom neprekidno raste, dok sama sorta odolijeva klimatskim promjenama koje u drugim hrvatskim, ali i svjetskim regijama remete proizvodne procese. Osim što je izvrsna baza za klasične pjenušce, pušipel nije napadno aromatična sorta, zbog čega je široko upotrebljiv i dodatno ističe terroir, a ima specifičnu citrusnu slast na finišu koja zaziva novi gutljaj i čini ga izvanrednim vinom za uz hranu. Nikad nije teško niti zasitno, uvijek posjeduje atraktivnu dozu svježine, a alkohol se nikad ne penje visoko.

image
Vinart

Tijekom večeri predstavljena je i najnovija faza projekta pušipel, uvođenje čaše specijalizirane samo za tu sortu, razvijene u suradnji sa slavnim proizvođačem čaša Riedel i njihovim predstavnikom za Hrvatsku, zagrebačkom tvrtkom Miva, gdje se prezentirana čaša može kupiti.

Cijelo događanje organizirala je tvrtka Vinart.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:08