Održan kulinarski show o pripremi slanih, ljutih i slatkih specijaliteta

Najbolje od tajlandske kuhinje u srcu Zagreba

piše: Mateja Domitrović

snima: Darko Tomaš

U restoranu Kralj Tomislav zagrebačkog hotela Sheraton sve je bilo u znaku Tajlanda. Održana je manifestacija “Okusi Tajlanda”, koja je predstavila najbolje od tajlandske gastronomije i kulture. Domaćini su bili Veleposlanstvo i Generalni konzulat Kraljevine Tajland, koji su za ovu prigodu pozvali svoje kolege i prijatelje te ljubitelje tajlandske kuhinje da kušaju i osjete barem dio onoga najboljeg što Tajland nudi.

Priprema i degustacija

Gosti su prisustvovali kulinarskom showu kojemu su se mogli i sami priključiti te se okušati u pripremanju nekih specijaliteta. Tajlandska kuhinja, kao i ostale azijske kuhinje, odlikuje se zanimljivim, šarolikim kombinacijama povrća, morskih plodova, mesa i voća te upotrebom raznih začina na kojima se uistinu ne štedi. Ova jela su prije svega vrlo pikantna, odlikuju ih snažni okusi te jaki umaci koji prate ne samo mesna jela, nego i riblja te plodove mora. Sve se, naravno, poslužuje uz nezaobilaznu rižu i razne tjestenine, a svaka regija ima svoje varijacije koje odgovaraju njezinim zemljopisnim karakteristikama.

Pakleno ljuti curry

Neka od jela koja su se pripremala su: Tom Yum Gung – ljuto-kisela juha od škampa, Tod Man Pla – kolač od ribe, Gaeng Khiao Wan Nuea – goveđi zeleni curry sa zelenim rajčicama koji je bio jedno od najljućih jela, zatim Thai papaya salata s kozicama, limetom i neizostavnim chillijem, a bilo je tu i deserata poput onoga od tikve kuhane na pari i poslužene s “rezancima” od žutanjaka. Navedene i mnoge druge specijalitete pripremili su kuhari Apichat Kolsup, Aphinya Pinbun i Suwanna Edletitsch, a pripremu salata demonstrirala je Harynia Jakab. Nažalost, zasad je u Zagrebu nemoguće ponoviti ovakvo gastro iskustvo jer tajlandski restoran još uvijek ne postoji. No, pokušati nešto pripremiti u vlastitoj kuhinji uvijek je moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 06:34