DOBAR START

Održan je prvi Place Market, evo što možete očekivati svakog sunčanog petka na Dolcu

Tostones s mesm, salatom i sirom, 6,5 eura za porciju, Arepera Maracay

 Privatna arhiva
Unatoč nestabilnim vremenskim uvjetima, organizatori su, s tjedan dana zakašnjenja, uspjeli održati prvi Place Market na tržnici u centru grada

Ovo petka, 9. lipnja, na zagrebačkoj tržnici Dolac održano je prvo izdanje Place Marketa, projekta revitalizacije tržnica kojemu je cilj oživjeti hrvatske tržnice nakon radnog vremena i u sklopu kojeg će se do 14. srpnja, svakog sunčanog petka na Dolcu okupljati zagrebački chefovi i ugostitelji te za posjetitelje kuhati odabrana jela. Place Market ovog je petka startao u 18 sati, taman kada se nebo iznad centra malo očistilo od oblaka i po našem dolasku, sat vremena kasnije, štandove je postavilo 10-ak izlagača.

KAKO JE BILO NA PLACE MARKETU U SPLITU POGLEDAJTE OVDJE

image
Privatna arhiva

Kuhali su chefovi Igor Gudac i ekipa iz Brooma, Marin Rendić sa svojom ekipom iz Bistro Apetita by Marin Rendić, zatim Christian Misirača iz Pojoda Nautic Cluba, ekipa iz Gastronomada, Meat the Kinga, iz Arepere Maracay, Rougemarina, Vinkla, Beg‘s Plant Based streetfooda, Cunamija, a za slastice se pobrinula ekipa iz slastičarnice Amelie. Ponuda jela bila je raznolika, od purice s mlincima, preko bogatih, slasnih sendviča i skradinskog rižota pa sve do uredno serviranih malih zalogaja i veganskog katsua.

Cijene jela kretale su se od 5 pa do 10-ak eura po porciji. Na pojedinim klupama miksali su se i kokteli, a nudilo se i pivo, vino, pjenušac i sokovi.

image
Privatna arhiva

Nakon kratkog obilaska, odlučili smo isprobati hrskavu i kremastu pralinu punjenu bikovim repom na kremi od celera, s umakom od sira i šparoge iz Bistro Apetita by Marin Rendić, zatim slasni topli sendvič s gljivama iz Brooma, aromatične fritule s janjetinom Christiana Misirače (ovdje nam se posebno svidio prilog od graška i mrkve) te empanadu i tostonese koju je pripremala ekipa iz Arepere Maracay. Na jela nismo čekali dugo, pripremala su se pred nama i u njima smo uživali dok su još bila vruća.

image

Fritule s janjetinom, mrkva i grašak, 9 eura, Christian Misirača

Privatna arhiva
image

Sendvič s gljivama, 6 eura, Broom 44

Privatna arhiva
image

Pralina s bikovim repom na kremi od celera, umak od sira i šparoge, Bistro Apetit by Marin Rendić

Privatna Arhiva/

Sva jela bila su ukusna, porcije srednje veličine, a najviše su nam se svidjeli tostonesi koji su bili hrskavi, bogato nadjeveni kremastim i pošteno začinjenim nadjevom i dobra opcija za dijeljenje, ako na Place market dolazite u društvu i želite isprobati više jela.

image

Tostones s mesm, salatom i sirom, 6,5 eura za porciju, Arepera Maracay

Privatna arhiva

Iako je najavljeno bilo još nekoliko izlagača, poput restorana Tač, SOI i Ficlek, ovog puta bili su spriječeni sudjelovati, no kako saznajemo, idućeg petka očekuje se još bogatiji izbor jela s većeg broja štandova. Osim gotove hrane, na Place marketu mogli su se kupiti i proizvodi malih hrvatskih proizvođača.

Osim jela, posebno nam se svidjela i opuštena atmosfera s laganom, ne preglasnom glazbom u pozadini i dobrom energijom u zraku. S obzirom da je plato tržnice Dolac prilično velik, nije bilo pretjerane gužve, a ipak su svi stolovi bili popunjeni, nije bilo sudaranja s ostalim posjetiteljima ili predugačkog čekanja na hranu, iako su redovi postojali. U pitanju je, dakle, malo drugačije gastro druženje od onih na koje smo na zagrebačkim ulicama i trgovima navikli i, moramo priznati, ta nam se promjena baš sviđa te jedva čekamo i drugo izdanje Place Marketa već idućeg petka. Kako nam je bilo pogledajte u videu na našem Instagram profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:01