STARI JESTVENIK

Odojak i šaran u hladetini i omlet iznenađenja, evo što se u hotelu Esplanade jelo 1925. godine

 Esplanade.hr/
U Facebook grupi "Zagreb - Kakav je bio nekada" osvanuo je jelovnik hotela Esplanade iz iste godine kada je i otvoren

U Facebook grupi "Zagreb - Kakav je bio nekada", ovih dana osvanula je objava koja bi, vjerujemo, posebno zanimljiva mogla biti gurmanima i ljubiteljima povijesti. Član grupe Vili Patz, naime, objavio je jestvenik (jelovnik) hotela Esplanade iz 1925. godine. Dobro je spomenuti kako je hotel Esplanade upravo te godine u travnju i otvoren pa je tako u pitanju vjerojatno prvi ikad napisan jelovnik danas najpoznatijeg zagrebačkog hotela.

image
"zagreb - Kakav Je Nekad Bio"/Vili Patz/

Kako stoji na stranicama Esplanade, do ideje o izgradnji hotela došlo je još početkom 20. stoljeća, kada su dva najpoznatija hotela tog vremena postala premala za sve veći broj putnika koji su u Zagreb stizali poznatim Orient Expressom. Nakon što se pojavila potreba za još jednim, novim, luksuznim hotelom, postojala su dva uvjeta - trebao je biti izgrađen na širokom terenu i u neposrednoj blizini željezničkog kolodvora, do tada jedine poveznice s Europom i ostatkom svijeta. Još 1917. godine raspisan je međunarodni natječaj, na kojem je pobijedio Nijemac Ottoo Rehnig, čije je originalne planove zatim preradio Dionis Sunko.

Hotel je izgrađen u samo 26 mjeseci, a svečano otvorenje održano je 22. travnja 1925. godine. Možda manje poznato je i kako je hotel ime dobio po riječi "polje".

image
Esplanade.hr/
image
Esplanade.hr/

Već tada novine su pisale kako je u pitanju hotel pred kojim je svjetla budućnost te kako su, među ostalim, restoran i bistro prostorije s odličnim rasporedom. U prostranoj blagovaonici gosti su tada uživali u bečkim i mađarskim specijalitetima, a upravo prema jestveniku koji je objavljen u ranije spomenutoj Facebook grupi, posluživala su se jela kao što su odojak u hladetini, tuna u ulju, male skuše u ulju, riblja majoneza i šaran u hladetini. Osim toga, na meniju su bile i različite juhe, jaja na nekoliko načina (poširana, frigana, kajgana i omlet), ribe i morski plodovi kao što su poširani smuđ, gratinirana jastogovina i frigana somovina s umakom tartar. Od gotovih jela navedeni su janjeći ragu, pola friganog pileta s graškom, rižoto s parmezanom, svinjski kare s krumpirom i druga jela.

Esplanadin restoran nudio je i jela po narudžbi, a samo neka od navedenih na jelovniku su biftek s jajima, teleći odrezak "Ciganka", restani bubrezi s umakom, poljski šparozi, zeleni pasulj i rezanci s maslacem. Na kraju, od deserata se nudila krema od lješnjaka, "šokolad torta", sladoled u nekoliko okusa, kolači s orasima i omlet iznenađenja. Jelovnik je pisan i na njemačkom i francuskom jeziku, a cijene su izrađene u dinarima.

image
"zagreb - Kakav Je Nekad Bio"/Vili Patz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 10:00