METRO Junior Top Chef

Odabrani su finalisti velikog natjecanja mladih kuhara koje će biti održano na Weekend Food Festivalu

Natjecatelji su na raspolaganju imali 90 minuta za pripremu predjela i glavnog jela pod budnim okom žirija koji je ocjenjivao okus, kreativnost i tehničku izvedbu

Ugodni mirisi ribljih i mesnih jela ispunili su u petak kuhinju METRO centra u Zagrebu. I oku i nepcu privlačne specijalitete pripremale su spretne ruke učenika iz pet ugostiteljskih škola. Nakon što je u prvom krugu prije mjesec dana od 25 učenika izabrano njih 10, iz svake škole po dvoje, sada smo u drugom krugu natjecanja METRO Junior Top Chef doznali imena petero mladih kuhara koji su zaslužili svoje mjesto u finalu. To su iz svake škole po jedan učenik: Nino Krizmanić iz Srednje škole Zabok, Anđela Kurilj iz Turističko-ugostiteljske škole Split, Filip Viljevac iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Ivano Grgić iz Ugostiteljske škole Opatija i Antonio Marinović iz Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

image

U drugom je krugu iz svake škole sudjelovalo po dvoje učenika, a u finale su ušli Nino Krizmanović (Zabok), Anđela Kurilj iz (Split), Filip Viljevac (Osijek), Ivano Grgić (Opatija) i Antonio Marinović (Dubrovnik)

Lucija Očko/Cropix

Natjecatelji su na raspolaganju imali 90 minuta za pripremu predjela i glavnog jela pod budnim okom žirija koji je ocjenjivao okus, kreativnost i tehničku izvedbu. Kandidati su sami birali glavnu namirnicu za kuhanje glavnog jela, dok su ostale namirnice bile tajna do samog početka natjecanja. Za odabir finalista zaslužni su članovi žirija Katarina Vrenc, chefica bistroa Sopal, Ante Udovičić, chef restorana Lemongarden, Robert Ripli, predsjednik Kluba gastronomada, Gordan Zečić, urednik Dobre hrane, i Larissa Jurman, direktorica odjela nabave prehrane tvrtke METRO.

"Drago mi je kod srednjoškolaca vidjeti želju da ono što trenutno uče u školi postane njihova profesija kojoj će se posvetiti s određenom strašću. Naravno da od njihovih jela ne očekujemo isto ono što bi pripremili iskusni profesionalci. Više promatramo njihove potencijale, u prvom redu prirodni talent", rekao nam je Robert Ripli, kojeg je ugodno iznenadio šarolik izbor namirnica za koje su se odlučili mladi natjecatelji, ali i njihov vrlo ozbiljan pristup kuhanju. Gosti u restoranima, dodaje on, imaju sve više kriterije pa kuhari moraju imati nemjerljivo veća znanja nego prije 20-ak godina.

image
Lucija Očko/Cropix
image
Lucija Očko/Cropix

Gordan Zečić ističe da je cilj ovog natjecanja promocija kuhanja, ugostiteljstva i poticaj mladima koji streme izvrsnosti.

"Ovo natjecanje je fantastičan motivator za mlade koji su se odlučili za kuharsku branšu", kaže Katarina Vrenc koja je s 28 godina postala chefica. Napominje da su nekada mladi kuhari radili deset ili više godina na istom mjestu da bi došli na poziciju chefa, a danas brže napreduju. Smatra da je znanje koje budući kuhari dobivaju u srednjim školama prilično krhko i da bi trebalo više uložiti u razvoj obrazovanja u ugostiteljstvu. Također napominje da bi chefovi trebali biti i fakultetski obrazovani. Ona je završila studij gastronomije u Zagrebu.

image
Lucija Očko/Cropix
image
Lucija Očko/Cropix

"Mislim da je našim mladim natjecateljima ovo natjecanje velik izazov, ali i prilika da nešto novo nauče i napreduju kao kuhari", kaže Ante Udovičić, kojem su pri ocjenjivanju najvažniji okusi pripremljenih jela iz kojih se vidi kako učenici tretiraju određenu namirnicu i što joj dodaju da bi istaknuli njezin okus.

Kuhar, napominje, mora dobro poznavati namirnicu koju priprema da je ne bi uništio pa je tako na primjer kod pačjih prsa važno da ostanu sočna. Riječ je, dodaje Udovičić, o namirnici koja se u restoranima ne koristi jako često.

image
Lucija Očko/Cropix
image
Lucija Očko/Cropix

Upravo je Renata Matešić iz opatijske Ugostiteljske škole za glavno jelo odlučila na tavi ispeći pačja prsa i uz njih servirati pjenice. Osječki učenik trećeg razreda Filip Vidić pripremio je poširanu oradu s pireom od boba i povrćem na žaru. Meni je, kaže, smislio zajedno sa svojim nastavnikom i mentorom. Kao prednost orade ističe da je njezina priprema jako brza. Ovo natjecanje prije svega doživljava kao priliku da nešto nauči.

"Jako volim kuhanje i voljela bih jednog dana otvoriti svoj restoran u Splitu. Od šestog razreda osnovne škole znam da želim biti kuharica", otkriva nam 17-godišnja Ružica Lončarić iz splitske Turističko-ugostiteljske škole koja obožava natjecanja jer joj pomažu u podizanju samopouzdanja što smatra jako važnim u svom budućem poslu. U petak je u METRO-u za predjelo napravila carpaccio od lubina, a ta joj je riba u umaku od reduciranog vina bila i najvažnija namirnica u glavnom jelu. Lubin, odnosno brancin je, kaže, i riba koju najviše voli jesti.

image
Lucija Očko/Cropix
image
Lucija Očko/Cropix
image
Lucija Očko/Cropix

"METRO se tijekom više od dvadeset godina poslovanja na hrvatskom tržištu pozicionirao kao lider na HoReCa tržištu. Suradnja s velikim brojem restorana i hotela omogućuje nam duboki uvid u potrebe i izazove s kojima se taj sektor susreće, a jedan od ključnih je nedostatak kvalitetne i kvalificirane radne snage. Zbog toga smo projektom METRO Junior Top Chef odlučili doprinijeti osnaživanju kuharske profesije u Hrvatskoj. Čestitamo mladim kuharima koji su izborili finale", kaže Igor Kotaran, direktor marketinga METRO-a Hrvatska.

image

Žiri čine Gordan Zečić (Dobra hrana), Robert Ripli (Klub gastronomadi), Larissa Jurman (METRO), Ante Udovičić (Lemongarden) i Katarina Vrenc (Sopal)

Lucija Očko/Cropix

Pojekt METRO Junior Top Chef pokrenut je sa željom da budući kuhari dobiju priliku pokazati svoja znanja, upoznati nove trendove u gastronomiji i kulinarstvu te dodatno razvijati svoju karijeru. Pet srednjih škola koje sudjeluju u projektu ujedno su i Regionalni centri za kompetentnost u ugostiteljstvu i turizmu. Svaki Regionalni centar nominirao je pet učenika završnog razreda kuharskog usmjerenja te je njih 25 imalo priliku pokazati svoja znanja i kreativnost te međusobno odmjeriti kuharske sposobnosti u prvom krugu natjecanja koje se održalo u vrhunskim kuhinjama Veleučilišta Aspira u Zagrebu i Splitu. Petero mladih kuhara idu u finale koje je na rasporedu na Weekend Food Festivalu koji se održava u Rovinju od 19. do 21. travnja. Troje najboljih očekuju vrijedne nagrade. To su mogućnost usavršavanja i stažiranja kod najmlađeg chefa s Michelinovom zvjezdicom u Španjolskoj Alejandra Serrana, edukacija u Gastronometro centru u Turskoj te obavljanje stručne prakse kod chefa restorana Dubravkin put Tibora Valinčića.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom METRO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:44