Prolazeći starom Vlaškom, sada Europskim trgom, zasigurno ste krajičkom oka, u nizu lokala koji se neprestano izmjenjuju, do sada već zapazili onaj jedan koji na istom mjestu opstaje već dugi niz godina. Smješten u jednom od romantičnih starih zagrebačkih haustora, u dućan Ruske delicije Zagrepčani dolaze već više od deset godina. Prije nešto više od četiri preuzela ga je Olga Kurygina, a zadovoljna interesom Zagrepčana za ruske poslastice, ovih je dana odlučila otvoriti i bistro Rusko. Dobro, otvoriti koliko to danas mjere dopuštaju, za dostavu putem aplikacija i pick up.
"Svi su mi rekli da sam luda jer sam u ovo vrijeme odlučila otvoriti bistro, ali reći ću vam pravi razlog. Kad bi dolazili u dućan, ljudi su se često dvoumili oko kupovine nekih proizvoda jer ne bi znali kakva je zapravo hrana u pitanju. Bistro je bio logičan nastavak pa sad kad me pitaju kakvog je nešto okusa, uputim ih u Rusko da isprobaju prije nego što kupe za doma", rekla nam je Olga.
U Rusku se tako može isprobati goveđi mesni i vegetarijanski ruski boršć s kupusom, u ponudi su i pelmeni te vareniki, mali i veliki ruski ravioli punjeni mesnim dodacima poput mješavine svinjetine i govedine, puretine ili janjetine, ali i krumpirom, sirom ili čak višnjama. Zatim je tu haringa ili marinirane gljive koje dolaze u kombinaciji s kiselim kupusom i slanim krastavcima i, kako kaže Olga, savršeno se slažu uz rusku votku ili pak grickalice koje dobro idu uz nekoliko vrsta ruskih piva - suha slana riba ili suhi komadići kruha s okusima.
Za desert se Rusi, osim Medovikom, tortom s orasima, limunom ili kakaom, baš kao i Hrvati, vole sladiti palačinkama. Često ih kombiniraju sa zaslađenim kondenziranim mlijekom, a u Rusku ih možete isprobati i s crvenim kavijarom lososa te su one ujedno i najskuplje jelo na meniju. Palačinke će vas, naime, koštati 35 kuna, dok se cijene ostalih jela kreću između skromnih 6 i 25 kuna.
"To nisu neka skupa jela, pripremaju se od jednostavnih sastojaka, a po sličnim se cijenama kupiti mogu i u našem dućanu pa nije imalo smisla stavljati više cijene. Ovako su barem svima dostupna, a recimo palačinke s kavijarom su ljudima dosta zanimljive i mislim da ih vrijedi probati. Na meni sam u početku htjela staviti i palačinke u kombinaciji s našim ribljim i mesnim paštetama, to je u Rusiji dosta poznato, ali kada smo malo razmišljali, nismo bili sigurni da bi se to ljudima svidjelo jer su navikli na slatke palačinke. Vidjet ćemo kako će im se svidjeti ove s kavijarom pa ćemo u skladu s time s vremenom proširiti ponudu", pojasnila nam je Olga.
U bistrou joj pomaže Ekatarina Puškarić, također Ruskinja koja je u Hrvatsku stigla još 1992. te ovdje osnovala obitelj, a danas je glavna chefica Olginog restorana. Obje se slažu kako su se s godinama u potpunosti navikle na hrvatske običaje i ljude, ali i kuhinju. Pa tako, iako kod kuće još uvijek vole spremati tradicionalna ruska jela poput crnog borodinskog kruha i Napoleon torte, kažu kako obožavaju mirise i okuse dobrog grilla i ćevapčića. Jedino što im nimalo ne nedostaje, složile su se, tamošnja je klima. Umjerene zagrebačke zime i znatiželjni Zagrepčani, kažu, za sada su se pokazali kao dobar spoj, kako privatno, tako i kada je u pitanju uspješno vođenje posla.
Iako se za vrijeme našeg prvog susreta u Olginom dućanu s kupcima razgovaralo uglavnom na ruskom, kaže kako u dućan dolaze pretežito upravo ti znatiželjni Hrvati. Zanima ih što se to ovdje nudi i često se vraćaju, govori nam.
"Mislim da je kod nas dosta ljudi zainteresirano za isprobavanje nešto malo drugačije hrane, a ruska kuhinja trenutno se ne može probati na baš puno mjesta u gradu i zato mi je drago da mogu ponuditi nešto novo i upoznati ljude s okusima uz koje sam odrastala", rekla nam je Olga dok smo razgledavali dućan pa dodala kako je najtraženiji proizvod svakako dimljena riba.
"Jako je popularan losos, ali ljudi vole i haringu", rekla je i kao posebnije proizvode istaknula još i džem od oraha, usoljene krastavce bez kiseline, gazirani napitak Kvas koji se dobiva od raženog kruha umočenog u vodu, odreske dimljenog lososa i jesetre, slatkiše od jabuke i bjelanjaka, karamele, sušenu ribu, majonezu s prepeličjim jajima, a otkrila nam je i kako Rusi u Zagrebu kupuju baš sve, dok Hrvati u Ruske delicije sve češće svraćaju po punjene raviole, dimljene sardine, rusku heljdu, začine i, naravno, votku.
OKUŠAJTE SE U PRIPREMI RUSKIH RAVIOLA - PELMENA
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....