Jela za toplije dane

Od istarske purice do sporo pečene janjeće plećke, s proljetnog menija ovog restorana sve bismo probali

Iako nije u centru grada, restoran Botanist na Remetinečkoj ima svoju vjernu publiku zahvaljujući dobroj ponudi i fer cijenama

Proljetni dani, koje nestrpljivo iščekujemo, pravo su vrijeme za nove gastro specijalitete i druženja na svježem zraku. Kako bi ga barem na tanjuru prizvao ranije, Tomislav Petrušić, chef zagrebačkog restorana Botanist osmislio je proljetni meni koji možete isprobati i na Valentinovo.

image
Press

Ova gastro priča počinje tatarskim biftekom i goveđom koštanom srži posluženim uz prepečeni kruh, maslac i maslinovo ulje. Nezaobilazni znak proljeća u Botanistu je i istarska purica s vrganjima, pinjolima i tostiranim jabukama.

image
Press
image
Press

Zvijezda menija je, pak, sporo pečena janjeća plećka s mladim krumpirom i povrćem te mediteranska janjeća rolada na pire krumpiru s baby špinatom i narom. Konačno, na ovaj romantičan dan, zasladite se kolačem od kraljevske datulje u bijelom karamelu sa šumskim voćem.

image
Press
image
Press

Ova vrsta datulja je nešto veća od ostalih, te vrlo sočna i mesnata, a diljem svijeta smatra se najzdravijim voćem. Njezina slatkoća nadopunjena je posebnim receptom kuće od bijele karamele, a šumsko voće cijeloj priči daje živost u okusu.

image
Press
image
Press

S toplijim danima, Botanist na Remetinečkoj 101, postaje i nezaobilazna zelena oaza jer je njihova terasa skrivena od pogleda i, iako u gradu, vrlo je tiha i "zelena". Naime, za one koji možda ne znaju, u vrtu Botanista, čije uređenje potpisuje arhitekt Nedjeljko Mikac Cak, je stotinjak različitih vrsta biljaka. Kako smo već pisali, posebnu pažnju privlači vrtna kućica napravljena od drveta po uzoru na paviljone klasicističkih engleskih vrtova, a detalji su prave stare alatke za obrađivanje vrta što je nadopuna freski na vanjskom dijelu terase koja prikazuje Sv. Fijakra, koji je zaštitnik vrtlara.

image
Press
image
Press

Za najmlađe, tu je igralište izrađeno od drveta i panjeva u nekoj pomaknutoj nonšalantnoj poetici, a one starije paviljon šank koji izgleda kao vrtna kućica. Veliki koncertni klavir postao je pak žardinjera na novoj zelenoj terasi usred lijepo uređenog travnjaka.

Čeznete li za proljećem i okusima proljeća, možda je baš ovo mjesto za vas. Ne znate dok ne probate...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:18