Okusima po svijetu

Od Indije, preko Dubaija do Hrvatske: Kuhar Praveen Singh na prvu se zaljubio u Split, Splićane i pašticadu

Ovih dana talentirani kuhar u restoran Port 74 u marini poznatog resorta u Podstrani priprema indijske specijalitete

Zahvaljujući bogatstvu i raznovrsnosti okusa indijska kuhinja jedna je od najpoznatijih i najspecifičnijih kuhinja na svijetu i jedan je od sinonima za veliku zemlju koja se proteže se od snježnih planina Kašmira, južnog dijela zelenog Kerala, surove pustinje Rajasthana na zapadu i zabačene plemenske regije Assama na burmanskoj granici. Svaka regija vlastitim jedinstvenim svojstvima i okusima doprinosi tradiciji, a razlog tome je obilje začina i mirodija. Upravo suptilna kombinacija mnoštva začina i začinskog bilja od kojih neki imaju "osvježavajuća", a drugi "vatrena" svojstva tajna je popularnosti indijske kuhinje. Povrh toga, uvriježeno je vjerovanje da mnogi od tih začina korisno djeluju na sveopće zdravlje.

image

Vegetable samosa

Press
image

Chicken biryani

Press

Hedonizam je drugi naziv za gastronomiju ove nama daleke zemlje. Poznato je da hranu "kušamo" prvo očima, pa tek onda nepcima, a kako biste doživjeli sve boje, okuse i mirise indijske gastronomije ne morate se zaputiti do daleke Indije. Naime, u restoran Port 74 u marini resorta Le Méridien Lav u Podstrani, u sklopu dana azijske kuhinje, a sve do 5. veljače na menijuće se naći autohtoni indijski specijaliteti koje predstavlja Praveen Singh, talentirani kuhar podrijetlom iz Indije.

Studirajući hotelski menadžment, Praveen Singh zavolio je kuhanje i karijeru započeo u Dubaiju, svjetskoj prijestolnici luksuznog turizma i vrhunske gastronomije, uz iskusne indijske chefove koji su mu otkrili mnoge tajne bogate indijske gastronomije. Ipak, Singh-a je znatiželja i duboko vjerovanje da svaki kuhar u svoja jela mora osim tradicije i kulture iz koje dolazi utkati i životno iskustvo, dovela u Split. "Pored želje za usavršavanjem i napredovanjem u svojoj profesiji oduvijek sam želio doživjeti Europu. U Split i Splićane sam se zaljubio na prvi pogled, a ostalo je, kako kažu - povijest".

image

Praveen Singh

Press

Uspoređujući indijsku i dalmatinsku kuhinju Singh ističe kako te dvije gastronomije dijele brojne namirnice, a razlikuju se u načinu pripreme: "Dalmatinska kuhinja obiluje svježim i vrlo kvalitetnim namirnicama, a indijska začinima. Indija uistinu s punim pravom nosi ime ‘Zemlje začina‘, jer nijedna zemlja ne proizvodi toliko sorti začinskog bilja. Velik dio indijske kuhinje mogao bi se okarakterizirati kao vegetarijanski, ali tradicionalna indijska jela baš kao i dalmatinska uključuju piletinu, janjetinu i ribu. Spojiti to dvoje za mene je i izazov i veselje", govori Singh.

image

Paneer tikka

Press
image

Chaat papdi

Press

U danima indijske kuhinje u Podstrani će pripremati neke od indijskih specijaliteta za koje vjeruje da će oduševiti, kako sam kaže, "zahtjevna i osjetljiva dalmatinska nepca". Na meniju nas, između ostalog, očekuju Chicken tikka masala, piletina u umaku od luka, rajčica i indijskih začina; Kashmiri pulao aromatizirana riža s orašastim plodovima i suhim voćem; Lagan ka murgh, piletina kuhana u umaku od indijskih oraščića kokosa i šafrana; Chicken biryani, piletina s basmati rižom, začinima i karameliziranim lukom; Kadai paneer sir u umaku od rajčica, luka, paprika i čilija, ali i indijsko jelo za koje chef Singh tvrdi da je najbolje prihvaćeno od strane gostiju restorana Port 74. To je Chicken pakora, pržena piletina uz koju se servira umak od zelenog čilija, a posluživat će se i selekcija najfinijih indijskih slastica.

Kao svoje omiljeno dalmatinsko jelo chef Praveen Singh navodi pašticadu, a sad je na nama red da otkrijemo koje nam se jelo indijske kuhinje najviše sviđa. Dani azijske kuhinje u restoranu Port 74 traju do konca veljače, kada ćemo upoznati i s japanskom kuhinjom.

image

Restoran Port 74 nalazi se u marini u Podstrani

Press

Radno vrijeme restorana Port 74 je od ponedjeljka do nedjelje, od 12 do 23 sata, a rezervacije su poželjne i mogžete ih napraviti pozivom na broj 021 500 500.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:10