PREGLED GODINE

Obišli smo zemlju, kuhali dobru hranu i priče i proglasili najbolje chefove i restorane

 Marko Miscevic/Berislava Picek/Tom Dubravec/Vedran Peteh/Zeljko Puhovski/Matija Djanjesic/Neja Markicevic/Cropix
U proteklih 365 dana proputavali smo zemlju, pronašli sjajne priče i ispričali ih kako najbolje znamo

Od najpoznatijih macaronsa u zemlji, preko špeka tate Špičeka, tajna pripreme najboljih fuža obitelji Benvenuti, pa sve do najboljih restorana i chefova u zemlji i najbolje slastičarke na svijetu, sve su to samo su neke od priča koje smo za vas ove godine stvarali. Kako bismo se prisjetili sjajnih trenutaka, na kraju 2021. odlučili smo napraviti detaljan pregled i sastavili listu najuzbudljivijih priča o dobroj hrani ove godine.

SIJEČANJ U ZNAKU MACARONSA

Siječanj smo započeli pričom o sjajnoj Petri Jelenić i njezinim macaronsima, a na veliku radost brojnih ljubitelja njezinih slastica, Petra nas je tijekom godine obavijestila i o tome kako pokreće web shop u kojem zainteresirani mogu naručiti upravo čuvene francuske poslastice, njezinu mak tortu te brojne druge slatke delicije.

Petra Jelenić radi najbolje macaronse u zemlji

image
Marko Miscevic/cropix/

Osim o macaronsima, pisali smo i o sve većem interesu za kombucha napitak. Razgovarali smo s četiri proizvođača koji su doprinijeli popularnosti, a danas, na sreću, kombuchu možemo kupiti čak i u lokalnoj trgovini.

Što je kombucha, kako se dobiva i zašto biste je trebali uvrstiti na svoj tjedni meni?

image
Premyuda Yospim

Početkom godine kuhali smo i kotlić s chefovima Markom Palfijem i Matijom Bogdanom, pripremili smo gregadu i kuhali tjesteninu sa Sašom Fridom, a napravili smo i roštilj na otvorenom uz najpoznatijeg roštilj majstora s balkona Davora Šuškovića.

image
Marko Miscevic/cropix/

VELJAČA I NAJPOZNATIJI ŠPEK U JABLANOVCU

Špek tate Špičeka svakako je jedna od priča koje ćemo se još dugo prisjećati s osmijehom na licu. Bili smo u Jablanovcu, u rodnoj kući Špičekovih, gdje smo naučili sve o domaćem zagorskom špeku kakav se u obitelji poznatog chefa priprema već godinama.

Mala škola zagorskog špeka: Sve tajne dimljenja i sušenja saznali smo kod Špičekovih u Jablanovcu

image
Marko Miscevic/cropix/

U veljači smo bili i u Putnikovićima na Pelješcu i saznali sve o bijelim maškarama, probali smo Primarius CjePIvo i kuhali s dva velika splitska chefa, Hrvojem Zirojevićem i Bracom Sanjinom, spajajući more i planine.

image
Ante Cizmic/cropix/

KAMENICE I JANJETINA U OŽUJKU

U ožujku smo saznali sve o voćnoj koži Fru Chef, kako nastaje i zašto je toliko dobra alternativa klasičnim slatkim grickalicama u kojima obično volimo uživati.

Voćna koža je genijalan novi domaći slatkiš bez trunke dodanog šećera, evo kako i gdje nastaje

image
Marko Miscevic/cropix/

Pisali smo i o kamenicama koje nam je pripremao chef Matija Bregeš, a u zagrebačkom El Toru chef Mario Mihelj napravio nam je pravu gozbu sa specijalitetima od janjetine.

image
Vedran Peteh/cropix/cropix/

TRAVANJ JE OBILJEŽILA KUHINJA NONE BENVENUTI

Travanj je pak obilježio put u Istru i dom poznate vinske obitelji Benvenuti. Dok smo s braćom Albertom i Nikolom pričali o vinima, njihova majka Mirjana Benvenuti naučila nas je sve o pripremi fuža, istarske jote i drugih slasnih specijaliteta.

Oni rade sjajna istarska vina, ali ovo nije priča o braći Benvenuti već o kuhinji njihove majke

image
Berislava Picek/cropix/

U istarskoj Premanturi posjetili smo i destileriju Monachus bračnog para Žuljević koji proizvode džin koji je zadivio čak i Japance, a zatim smo se zaputili u Međimurje gdje nam je chef Marko Palfi otkrio što to zec, pile, patka i carsko meso rade na jednom ražnju. Proljeće smo slavili i uz jela Katarine Vrenc, sa Sašom Špirancem kušali smo vina s Visa, a uživali smo i u sočnim kolačima iz kalupa Slavice Šagolj.

image
Marko Miscevic/cropix/

SVIBANJ, ISTARSKI PRŠUT I NAJTRAŽENIJE KRAFNE U GRADU

U selu Kranjci kod Sv. Petra u Šumi obitelj Budak potpuno je zatvorila krug: uzgajaju ratarske kulture kojima hrane svoje svinje, koje zatim obrađuju u vlastitoj klaonici pa od njih suše najkvalitetnije domaće pancete, kobasice, lardo, žlomprte i pršute i upravo smo tamo proveli početak svibnja kako bismo saznali sve o tome kako nastaje pravi istarski pršut.

U istarskom mjestu koje je teško pronaći i na karti proizvodi se najbolji istarski pršut

image
Matija Djanjesic/cropix/cropix/

Osim toga, s Janjom Benić radili smo i najtraženije krafne u gradu, koje su se kasnije ove godine pojavile i u vitrini zagrebačkog Brooma 44 chefa Igora Gudca. Janjine krafne tako i danas iz ponude nestaju nevjerojatnom brzinom, a zbog velike potražnje, gastro blogerica i stilistica sredinom godine krenula je i s radionicama.

Napravili smo prhku pitu, popularne krafne i kremastu slasticu s jogurtom

image
Neja Markicevic/cropix/

U Zagrebu smo također kuhali sa Stefanom Prelićem, chefom restorana Ježeva kućica, otkrili sve o siru iz mišine i, ono najvažnije, proslavili 10 godina izbora Dobri restorani te nastavili svoju misiju nagrađivanja izvrsnosti i u 2021. godini. Na kraju smo sve zajedno proslavili velikim testom rose vina našeg stručnjaka Saše Špiranca.

image
Marko Miscevic/cropix/

LIPANJ U LICI

Lipanj je obilježio posjet ličkim pašnjacima i priča o sirani Vedrine iz Brezika, nedaleko Gospića gdje svježe pasterizirano mlijeko pretvaraju u čvrste, tekuće i posebno kremaste jogurte, ličku basu, kisel'nu, čokoladno mlijeko, kuhane i dimljene sireve te škripavac koji neodoljivo škripi pod zubima.

Ova sirana radi fenomenalan škripavac i ličku basu,sve je počelo u ljetnoj kuhinji od 15 kvadrata

image
Darko Tomas/cropix//

Družili smo se i s chefom Zdravkom Tomšićem i kuhali s dragocjenom, rijetkom poslasticom – paskima. Po povratku u Zagreb Maja Brekalo otkrila nam je sve o svojoj novoj kuharici, a s mladim chefom Dinom Popovićem radili smo slasne azijske zalogaje od parenog tijesta.

image
Matija Djanjesic/cropix/

SRPANJ I POTRAGA ZA NAJSLAĐIM VIŠNJAMA NA SVIJETU

Više nego uzbudljivo ljeto nastavili smo istražujući priču o breljanskim višnjama. Iako je danas to teško zamisliti, prije pola stoljeća brojne su obitelji u Brelima i okolici živjele od sitnog ploda maraske sokoluše. Zaputili smo se u potragu i uspjeli pronaći koje drvo baš te, "najslađe višnje na svijetu".

Najslađe višnje oduvijek su one iz Brela, zbog njih su se gradile kuće, a danas zaslužuju spomenik

image
Tom Dubravec/cropix/

Nakon Brela, posjetili smo Split gdje smo napravili đir po ulici Obrov, tik uz peškariju, pa zavirili u četiri restorana različitih stilova. Pravo gastronomsko bogatstvo prezentirali su nam svojim jelima iz mora, ali i pokazali kako se živi, radi, druži i zabavlja u dobrom susjedstvu.

Splitska Baskija u 50 koraka: blizu peškarije se jede iskreno i šaroliko, ozbiljno i zabavno

image
Ante Cizmic/cropix/cropix/

Važno je spomenuti i kako je u srpnju ove godine zagrebačka pizzerija Frankos ušla na listu najboljih 50 u Europi. Na ovoj važnoj listi pripalo im je 47. mjesto i time su postali jedina hrvatska pizzerija koja se do sada našla u prestižnom izboru 50 Best Acqua Panne i San Pellegrina. Također, hrvatskim restoranima u srpnju su dodijeljene tri nove Michelinove zvjezdice. Ove godine zvjezdicama su se ovjenčali Agli Amici u Rovinju, Restoran Nebo by Deni Srdoč u novootvorenom Hiltonu u Rijeci i Alfred Keller u hotelu Alhambra na Malom Lošinju

Zagrebačka pizzerija ušla u top 50 najboljih europskih pizzerija: ‘Jedva ih stignemo sve ispeći‘

image
Marko Miscevic/cropix/

RAJČICE SU NAJSLAĐE U KOLOVOZU

Osmi mjesec u godini i dalje smo provodili na moru pa smo tako posjetili i chefa Vjeku Bašića koji nam je na svom kornatskom utočištu, otočiću Gangaro, spremio jela od ribe iz plićaka. U pripremi jela pridružio nam se i chef Rudolf Štefan pa svakako preporučujemo da zavirite u recepte koje su s nama dvojica vrhunskih chefova toga dana podijelili.

Gozba iz mora ne mora biti skupa, ovo je hrana iz plićaka po receptima chefa Vjeke Bašića

image
Marko Miscevic/cropix/

Kolovoz nije mogao proći niti bez sočnih plodova rajčica pa smo tako posjetili i Marka Gržina, lovranskog šaptača rajčicama, s kojim smo razgovarali o uzgoju i skuhali nekoliko slasnih jela. Savijača s rajčicama i sirom nakon ovog druženja u našoj je kuhinji postala apsolutni hit!

Lovranski šaptač rajčicama uzgaja plodove kakvi su bili nekada, a za njegovom salsom luduju i chefovi

image
Marko Miscevic/cropix/

Dobro je spomenuti i veliki pregled najboljih i najgorih vina iz supermarketa do 40 kuna koji je napravio Saša Špiranec, a tu su i jela sa satarašom te više nego zanimljivi odgovori na pitanje – zašto je šaran nestao s naših tanjura?

image
Vedran Peteh/cropix/cropix/

FILEKI U RUJNU

U srpanj smo zakoračili uz neodoljive slastice s kavom naše Slavice Šagolj, pisali smo o šalši s varenikom kojom su školarci zaludili Bračane, napravili najsočnije sendviče bez mesa, kuhali s obitelji Skoko na brodu i otkrili gdje se jedu najbolji fileki.

Dok ih jedni široko zaobilaze, naime, mi smo za dobru porciju tripica bili spremni prevaliti kilometre. Zaputili smo se tako u Kapelicu kod Garešnice u restoran Kod bake, gdje su špek-fileki na meniju baš svaki dan u tjednu i saznali kako ih pripremiti na čak nekoliko neuobičajenih načina.

Ljubav dolazi iz želuca! Najbolji recepti za fileke, tripice, tripe, dropce ili kako god ih zvali

image
Neja Markicevic/cropix/

LISTOPAD I DOBRI RESTORANI

Jesen je uvelike obilježio i izbor Dobrih restorana pa smo tako na svečanosti održanoj u zagrebačkom hotelu Esplanade proglasili pobjednike u nekoliko kategorija. Najboljim tradicionalnim restoranom proglasili smo Tač, najboljim restoranom kreativne urbane kuhinje Mali bar, najboljim hotelskim restoranom visoke kategorije restoran Alfred Keller, a najboljim restoranom visoke kuhinje zagrebački Mano. Nagradu "Vinska karta godine" uručili smo Klaudiju Jurčiću uz Bevande, dok je titula chefa godine pripala Tvrtku Šakoti. Nagradu "Andrej Barbieri" za najboljeg mladog chefa u usponu dodijelili smo Eugenu Žiniću.

Najbolji chef u Hrvatskoj je Tvrtko Šakota, slavilo se i u Šibeniku, Malom Lošinju i Zagrebu

image
Zeljko Puhovski/cropix/cropix/

U listopadu smo se zaputili i u zagrebački Ficlek i u društvu chefa Christiana Misirače pripremili dobar stari tafelšpic, bečki klasik kojem nema zamjene. Osim toga, s Denisom Jurkom po starinski smo sušili mol, radili džemove, kuhali s bučom, a Nastasja Chiara Petrić pripremila nam je sjajna jesenska variva.

Priča o tafelšpicu, kultnom bečkom klasiku, a samo jedno mjesto u Zagrebu priprema ga kako treba

image
Vedran Peteh/cropix/cropix/

Svakako ne smijemo zaboraviti niti veliki uspjeh Maše Salopek, Međimurke koja već godinama radi kao slastičarka u slovenskom restoranu Hiša Franko s dvije Michelinove zvjezdice, a koja je ove godine proglašena najboljom slastičarkom na svijetu.

Najbolja slastičarka na svijetu dolazi iz Čakovca, a priča o njezinom putu je spektakularna

KAKO SPASITI ŽIVOT U STUDENOM

Velika priča o AIP kuhinji Petre Krolo obilježila je studeni. Predvodnica sve brojnije zajednice nam je, naime, otkrila može li se biti nutrivor i pritom jesti fino, a ispričala nam je i sve o tome kako joj je AIP spasio život.

"Nutrivorom" je promijenila živote i dokazala da se dobro može jesti čak i na rigoroznom režimu

image
Berislava Picek/cropix/

Također, dio studenog proveli smo u vodnjanskim maslinicima, s Davidom Skokom pričali smo o plavom raku, invazivnoj vrsti i novom stanovniku Jadranskog mora kojeg je poznati chef dočekao s pozdravom dobrodošlice na tanjuru, a posjetili smo i nekoliko restorana u okolici Varaždina gdje su nam pokazali kako na najslasniji način pripremiti gusku. Potom smo se zasladili slasticama sjajne Ane Marić, a bili smo i u Puli gdje smo saznali sve tajne najbolje i najjednostavnije kreme za kolače.

image
Matija Djanjesic/cropix/

SLAVIMO PROSINAC

Godinu smo zatvorili adventskim favoritima, kako na popularnim kućicama u gradu, tako i kod kuće. Tu su i omiljene blagdanske slastice naših poznatih slastičarki, a bili smo i splitskoj Kinoteci. Prilično nas je dojmila i priča o podolcu, kralju baranjskih ravnica. Slavonsko-srijemsko podolsko govedo se, naime, nekada se moglo naći u Baranji, Srijemu i Slavoniji te u Podravini do Virovitice, a danas se ulažu napori kako ne bi potpuno nestalo iz naših krajeva. Perkelt od podolca iz baranjske Citadele napredak je u pravom smjeru - kotlić po kotlić.

Povratak kralja baranjskih ravnica! U kotliću se ponovno krčka perkelt od podolca, znamo i gdje

image
Darko Tomas/cropix/

Osim toga, Saša Špiranec sastavio je i detaljan vodič kroz pjenušce pa svakako, ako još niste nabavili svoj primjerak, bacite oko i zaputite se u trgovinu. Mi zasigurno hoćemo, godina iza nas, kada se ovako osvrnemo, bila je više nego sjajna!

Staru godinu ispratite sjajnim pjenušcima, ovi primjerci neće razočarati po dobroj cijeni

image
Shutterstock/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:13