KUHAJ BOLJE

Novo ruho kestena: Osim kuhanih, pečenih i u pireu, ove sezone volimo ih i u juhi (imamo recept)

 Del Re, Alice
Slanim i slatkim kombinacijama od kestena teško je reći ne, a ovog vam puta donosimo recept za pravi sezonski tanjur - juhu od kestena

Postoje zapisi da je poznato više od stotinu vrsta kestena na svijetu. No, za početak bitno je znati da razlikujemo pitome i divlje kestene. Divlji, naravno, nije jestiv te se koristi u medicinske svrhe. Ono što je posebno kod ploda kestena jest da se "skriva" unutar bodljikave košuljice koja se raspukne kada plod sazre. Osim po sorti, razlikuju se i po masi, veličini ploda i boji ljuske. Manji plodovi su tamnosmeđe boje, dok oni veći idu ka crvenkasto smeđim nijansama. Raste uglavnom u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a oni malo posebniji su maruni, koji uspijevaju na području Učke, Lovrana, Opatije, Mošćeničke Drage i okolice. Pečeni ili kuhani mogu se koristiti u slasticama, nadjevima, juhama te slanim mesnim jelima. Kandirani su zgodna poslastica uz finu kavu ili čaj.

image
Joannatkaczuk

Ako ste se odlučili za kuhane kestene, evo nekoliko savjeta. Sitnije kuhajte 20-25 minuta, a krupnije poput marona i do sat vremena. Maknite ih s vatre, procijedite i nakon par minuta krenite s čišćenjem -dok su topli, koža nije jako zalijepljena za jezgru pa ih je lakše odvojiti. Oštrim nožićem prerežite lagano koru po pola, razdvojite je i izvadite sadržaj. Ne trebate biti razočarani ako se raspadnu dok ih gulite jer je meso kestena vrlo nježno. Više se fokusirajte da očistite sve zaostatke od vanjske opne. Očišćene možete zgnječiti vilicom ili protisnuti kroz kuhinjsku prešu. Tako pripremljene, možete ih koristiti u varivima, svim vrstama slastica, za pire, ali i kao nadjev za pečenje ili perad.

Kestene možete peći na nekoliko načina, a jedan od njih je na ploči štednjaka. Bilo bi poželjno da u tom slučaju imate tavu s rupicama baš za kestene. Zarežite im koru u obliku križića da prilikom pečenja ne eksplodiraju. Stavite ih na toplu tavu, pokrijte i povremeno protresite. Kora će se polako rastvarati, a kesteni dobiti boju. Tople umotajte u pamučnu krpu i pustite da se malo upare, ta metoda olakšat će vam čišćenje.

Drugi način je pećnica. Postupak je isti, zarežite koru oštrim nožićem i malo ih poškropite vodom. Čak ih možete na sekundu cijele uroniti u vodu pa staviti na pleh u kojem ćete ih peći. Pećnicu prethodno zagrijte na 220°C i ovisno o veličini pecite od 15 do 20 minuta. Pečene odmah stavite u krpu da vam ih bude lakše guliti.

Treći način je mikrovalna pećnica. Kesteni se zarežu na već spomenuti način i stave u mikrovalnu na maksimalnu temperaturu oko minute. Pri kraju ćete čuti šuškanje i pucketanje, što je znak da su gotovi. Provjerite - ako su tvrdi, stavite ih u mikrovalnu na još koju sekundu.

image
Del Re, Alice

JUHA OD KESTENA

Trebat će vam:

450 g kestena

1 mala glavica luka

1 češanj češnjaka

1 grančica štapnog celera

2 grančice peršina

1 žlica maslaca

750 ml povrtnog temeljca

4 žlice milerama

100 ml slatkog vrhnja

40 ml konjaka

sol i papar

malo naribanog muškatnog oraščića

Priprema:

Zarežite kestene i rasporedite ih po plehu za pečenje pa stavite u ugrijanu pećnicu na 220°C. Kad se kesteni rastvore, izvadite ih, ohladite i ogulite pa nasjeckajte. Ostavite malo nasjeckanih za dekoraciju. Nasjeckajte luk i češnjak pa ih prepržite na maslacu. Dodajte nasjeckani celer, kestene i zalijte temeljcem tek toliko da budu pokriveni. Kuhajte 25 minuta, a potom sve usitnite štapnim mikserom. Dodajte mileram, slatko vrhnje i konjak, promiješajte i stavite na malu vatru da zavrije. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Rasporedite juhu po tanjurima pa ju ukrasite nasjeckanim kestenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:44