Nova ludost chefa Zembe:morski rižoto s cvijećem

Restoran Le Mandrać u Voloskom, čiji je vlasnik i glavni chef neponovljivi Deniz Zembo, predstavio je posve novi koncept

Tko je ikada upoznao Deniza Zembu i kušao barem jedno njegovo jelo zna da je riječ o posebnom chefu i više nego posebnoj hrani. U to smo se ponovno uvjerili na velikoj fešti koju je vlasnik i glavni chef restorana Le Mandrać u Voloskom organizirao povodom predstavljanja novog koncepta spomenutog restorana.

Već sam položaj restorana smještenog uz more mami da sjednete i nešto kušate, a ako ćete imati prilike upoznati i samog chefa u Volosko ćete se sigurno vratiti, ne zbog mora i sunca, već zbog Zembe i njegovih neponovljivih tanjura.

Autorska jela

Deniz Zembo je svoje kuharso znanje stekao u Londonu gdje nije došao da postane kuhar, ali je kao student u početku prao tanjure u kuhinji u restoranu. No njegov interes za kuhanje i talent bio je brzo zamijećen i Zembo je krenuo u akciju.

Od tada se nije zaustavio, iznenađuje i dalje i smišlja stalno nešto novo, pa je i te večeri u Voloskom predstavio i svoja dva nova autorska jela.

Radi se o fileu ribe u škartocu, odnosno ribljem fileu sa blitvom, mini pomidorima, mediteranskim biljem te emulzijom od limuna, naranče i maslinovog ulja, sve upakirano u pergament papir. Drugo jelo nazvao je ‘Rižoto more’, a radi se o rižotu od školjaka, lignji, kozica, škampa, tikvica, limuna i jestivog cvijeća.

Domaći sladoled

Le Mandrać ima nova jela na jelovniku, jedna trećina restorana pretvorena je u slastičarnicu, sami rade fenomenalne slastice, u što smo se uvjerili na licu mjesta, a od nedavno imaju i šaroliku ponudu domaćih sladoleda. Našu večeru smo i na njegovu preporuku počeli sa sladoledom i već nakon prvog zalogaja poželjeli još. No, morali smo se zaustaviti jer znali smo da je Zembo još puno toga pripremio.

– Stavili smo naglasak na slastice, a Bosanac će u sladolede ubaciti i melisu, krušku, piemontski lješnjak, ružmarin…Na jelovniku smo htjeli pojačati mediteranski štih, dodali smo razne pašte, rižota, salate. Zanima nas jednostavna hrana koja će biti dostupna svima-priča Deniz i ustaje, pozdravlja svakog gosta, dijeli sladoled, pa se vraća za stol, toči šampanjac i nastavlja: To je nekakav back to basic i to je naša glavna filozofija.

No, to ne znači da se radi o uobičajenoj hrani, svako njegovo jelo pomno je razrađeno, sve ima svoje zašto i zato, ništa nije prepušteno slučaju i ništa nije obično i dosadno. Njegova jela se ne jedu da budeš sit, ona donose puno veće zadovoljstvo i uzbuđenje. Iz kuhinje su tako za ovu prigodu izlazila redom uglavnom morska jela, no našlo se tu i domaćih mesnih pašteta s marmeladom od luka, bifteci koji su bili savršeno pripremljeni i koji se rastapaju u ustima.

Novi tim

Kuha se s prvoklasnim namirnicama, koristi se razno svježe začinsko bilje i povrće, te jestivo cvijeće.

Zembina nova ekipa u kuhinji broji pet članova, svi su unatoč velikoj vrućini ludi za poslom, sve funkcionira besprijekorno, vidi se da ih nosi neka neviđeno dobra vibra. To im je definitvno usadio i sam chef čija energija je naprosto zarazna, on svakog gosta u trenu može zainteresirati za hranu ako i nije neki gastro manijak. U poslu mu pomaže i djevojka Iva, koja je i PR Le Mandraća i njegova velika podrška.

Na Zembu je lako postati slab, njegova ludost naprosto osvaja, on je jednostavno drugačiji, a takva je i njegova hrana, maštovita, inovativna, hrana u koju se zaljubljuje na prvi pogled i zalogaj. Mi smo već odavno osvojeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 07:21