Nova, iznimna sorta kave spas je za ekonomiju ove zemlje! Postiže tri puta veću cijenu od ‘normalne‘ arabice

 Pexels
Njezina je cijena oko 600 dolara, dok se tradicionalne sorte prodaju za tek 180

Plantaže kave u Venezueli ponovo su oživjele zahvaljujući novoj sorti koja ispunjava uvjete za oznaku specijalne kave i pronalazi put i do kavoljubaca u inozemstvu. Sortu Monte Claro, varijantu arabice, razvio je venezuelanski Nacionalni institut za poljoprivredna istraživanja (INIA) tijekom 40-godišnjeg istraživanja, rekao je agronom Bilal El Ayoubi za Reuters.

Kako piše Hina, proizvodnja kave u Venezueli u posljednjih 20 godina pala je više od 60 posto, što govore podaci udruge poljoprivrednika Fedeagro. U 2022. proizvedeno samo 383.000 vreća kave od 60 kilograma, dok su regionalni divovi - Brazil i Kolumbija proizveli 11,08 milijuna, odnosno 37,43 milijuna vreća arabice.

image
Pexels

Na srpanjskom natjecanju u Caracasu Monte Claro osvojio je prvo mjesto među 186 uzoraka kave iz Venezuele i šire regije, s ocjenom 90,11 od 100, što znači da ispunjava uvjete za oznaku iznimne sorte kave.

Kavu je ocjenjivalo 26 međunarodnih degustatora iz zemalja proizvođača, uključujući Kolumbiju, Nikaragvu, SAD i Peru.

"Venezuelanska industrija kave ponovno će se pozicionirati na međunarodnom tržištu", smatra El Ayoubi.

Proizvodnju su od 2019. podupirali smanjivanje udjela dolara u deviznim rezervama i ublažavanje kontrola cijena i distribucije kave, potaknuvši procvat pržionica i kafića širom Venezuele, objavile su poljoprivredne udruge.

Uzgajivači su u međuvremenu počeli prodavati novu sortu i u inozemstvu.

Victor Montilla počeo je uzgajati Monte Claro prije četiri godine, a od 2020. izvozi male količine u Kolumbiju, Panamu i Španjolsku te mu Monte Claro jamči puno veću cijenu. Na natjecanju u Caracasu prodao je oko 46 kilograma te sorte kave za 600 dolara. Za usporedbu, tradicionalne sorte uspijeva prodati u prosjeku za 180 dolara.

image
Pexels

Najveći su inozemni kupci venezuelanske kave SAD i Turska, prema podacima Venezuelansko-američke industrijske i trgovačke komore i podacima iz 2022. tvrtke Import Genius koja bilježi podatke o carini.

"Trenutno se uzgaja više kave zbog novih sorti", naglasio je poljoprivrednik Valerio Galeano. Monte Claro uzgaja na maloj plantaži u saveznoj državi Tachiri, uz financijsku pomoć sina koji živi u SAD-u.

"To je još uvijek ne može usporediti sa 1970-ima, kada su sva polja oko mene bila prekrivena grmovima kave", dodao je Galeano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:49