Zadnjeg dana u prosincu cijeli se svijet ujedini barem na kratko i svii ščekuju dolazak nove kalendarske godine. Kao da će se nešto drastično promijeniti. A možda nas ne čekaju neke velike promjene na gospodarskom i ekonomskom planu, pa možda čak ni na životnom, ali možda bismo mogli unijeti malo raznolikosti na svoj novogodišnji stol. Stoga vam donosimo nekoliko kozmopolitskih ideja:
- U Skandinaviji se jede kransekage – visoki kolač napravljen od marcipana i keksa koji je glavna zvijezda na svečanostimapoput proslave Nove godine i vjenčanja.
- U Italiji se često netom poslije ponoći jede leća s kobasicom – cotechino.
- Najvažnije novogodišnje jelo u Japanu zove se ozoni i riječ je o juhi koja navodno donosi sreću. Ima različitih varijanti, ali vrlo su popularne oneod piletine sa sojinim umakom.
- Na Filipinima jedu sve što je – okruglo, a to se naročito odnosi na voće poput grožda, dinje i naranača.
- Španjolci u prvih 12 sekundi nove godine pojedu 12 bobica grožđa. Zabavno, zar ne?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....