NAJBOLJI NA SVIJETU

Noma je ponovno najbolji restoran na svijetu: "Mojoj majci bili bi najbolji i da služimo gulaš!"

 Noma Facebook Page/
Danski restoran Noma u Kopenhagenu proglašen je najboljim restoranom na svijetu po izboru The World’s 50 Best Restaurants

Rene Redzepi upravo je održao emotivan govor na svečanoj dodjeli nagrada najboljim restoranima na svijetu po izboru The World’s 50 Best Restaurantsa koja se održava u Belgiji. Redzepi je istaknuo kako ništa ne bi bilo moguće bez njegova borbenog tima koji se trenutno trese da svoj posao odrade najbolji posao na svijetu.

"Iskreno, da pitate moju mamu, čak i da se u Nomi služi običan gulaš, njoj bi to bio najbolji restoran na svijetu, jer da, takav tim imamo i hvala im!" rekao je Redzepi u svom govoru.

Zašto je Noma najbolja na svijetu? Jedan je od najtraženijih restorana na planeti, Noma i njegov osnivač, René Redzepi, poznati su po stvaranju nove nordijske kuhinje i nadahnuću cijele generacije kuhara diljem svijeta. Noma je proglašena najboljim svjetskim restoranom 2010., 2011., 2012. i 2014. godine, prije nego što se zatvorila 2016. godine i preselila na novu lokaciju 2018. Noma 2.0 ponovno je u vrhunskoj formi, beskrajno oduševljavajući goste inovativnim degustacijskim menijima.

Što nude? Noma nudi tri menija u različito doba godine, od siječnja do lipnja posvećeni su moru i namirnicama iz mora, tijekom ljeta glavni fokus je na povrću, a zimi se posvećuju divljači i šumi. Restoran se zatvara prije svake sezone, tako da njegov tim, predvođen talentiranom voditeljicom Mette Søberg, ima dovoljno vremena za istraživanje i razvoj.

Što očekivati? Nijedan odlazak u Nomu nikada nije isti, a Redzepi i ekipa stalno traže neočekivane sastojke i pretvaraju ih u prekrasna jela. Iz prethodnih sezona neka od nezaboravnih jela su revolucionarna vegetarijanska shawarma od celera,pačji mozak i srce posluženo s kandžom, perjem i kljunom te slatko meso od rakova posluženo na somunu izrezanom u oblik raka. Ljeto 2021. bilo je u znaku klasika poput prženog bakalara s crème fraicheom i kavijarom.

Od fermentacije do traženja hrane: Nomina ogromna istraživanja se baziraju na području otoka Refshalevej u Kopenhagenu gdje posjeduju kuhinju za fermentaciju, a namjenjena je eksperimentiranju s koji, garumom i misom kako bi stvorili fascinantne kombinacije okusa. Cijeli tim redovito traži nove sastojke, radeći sa svime, od penisa sobova (da, ozbiljno) do mozga jelena i svih vrsta insekata.

Pia Leon proglašena je najboljom cheficom na svijetu, londonski restoran Ikoyi ovjenčan je nagradom One to watch, a francuska chefica Dominique Crenn dobila je nagradu Icon Award.

Slovenski restoran Hiša Franko zauzela je visoko 21. mjesto, a do sada je bila na 38. mjestu što je izvanredan uspjeh. Podsjetimo da je po izboru The Best Chef, pastry chefica Maša Salopek iz Hiše Franko proglašena najboljom na svijetu, a Ana Roš zauzela je visoko 7. mjesto na ljestvici najboljih chefova na svijetu.

Detaljnu listu najboljih restorana na svijetu možete pogledati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 03:49