ISPRED SVIH

Nitko nikad prije Matoševića i Kozlovića nije provodio tako inovativna istraživanja u vinogradu

 Matošević Facebook Page/
U dva istarska vinograda trenutno se provode istraživanja koja bi trebala pokazati smjernice za održivo upravljanje vinogradima

Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) ovog je utorka, 1. ožujka, predstavila još jedan u nizu projekata. Ovog puta u pitanju je međunarodna suradnja u sklopu Ecovinegoals, odnosno novom pogledu na održivo upravljanje vinorodnim krajobrazima kao dijelu teritorijalnog razvoja ovog područja. Kako stoji na stranicama Agencije, cilj projekta vrijednog gotovo dva milijuna eura je razviti strategije, akcijske planove, alate i povećati kapacitete za agroekološku tranziciju vinogradarskih područja prema održivoj proizvodnji s manje resursa i niskim udjelom ugljičnih emisija.

"AZRRI će s ovim projektom povećati kapacitete sudioničkog upravljanja teritorijem, istražiti bogatstvo vinogradarskih krajobraza Istre, te provesti pilot projekt u Istarskoj županiji gdje će uspostaviti sustav monitoringa učinaka trenutne vinogradarske proizvodnje u Istri na okoliš i izraditi smjernica za smanjenje negativnih utjecaja", stoji na službenim stranicama.

U sklopu samog predstavljanja u Agenciji za ruralni razvoj Istre održan je i okrugli stol na temu "Istarski terroir kao važan element kvalitete i autentičnosti vinogradarstva u Istri" tijekom kojeg su pojašnjeni i očekivani rezultati samog Ecovinegoals projekta. Jasenka Kapuralin tako je naglasila kako se u AZZRI-jevom dijelu projekta, s budžetom od 215 tisuća eura, provode istraživanja na dva vinorodna položaja. Riječ je o vinogradu Gianfranca Kozlovića na lokaciji Santa Lucia te vinogradu Grimalda Ivice Matoševića. Rezultat istraživanja trebao bi pokazati koje je smjernice potrebno slijediti za održivo i ekološko upravljanje vinogradima namijenjenim svim istarskim vinarima.

image
Kozlovic Facebook Page/
image
Kozlovic Facebook Page/
image
Kozlovic Facebook Page/

Na predstavljanju vinar Ivica Matošević govorio je o važnosti samog projekta za Istru te pojasnio kako će prikupljeni podaci pomoći istarskim vinarima shvatiti posebnosti područja, a samim time i način kako podići vrijednost njihovih proizvoda.

"U mom vinogradu na Grimaldi želim napraviti sve što ja i znanstvena zajednica znamo i možemo kako bismo dobacili do najboljeg mogućeg vina, usprkos klimatsko-ekološkim promjenama", rekao je Matošević.

image
Matija Djanesic/
image
Matošević Facebook Page/
image
Matošević Facebook/
image
Matošević Facebook Page/

U sklopu predstavljanja projekta voditelj istraživanja Ivan Pejić pojasnio je i na koji način se istraživanja provode u vinogradima, dok je klimatolog Krešo Pandžić okupljenima predstavio podatke mjerenja koja se provode već jedno i pola stoljeće.

Dobro je spomenuti i kako na projektu trenutno sudjeluje desetak partnera iz susjednih zemalja Italije, Slovenije, Srbije te Crne Gore i Grčke,a sam projekt provodi se od ožujka 2020. godine i trajat će do kraja kolovoza 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:15